Tenute Ulisse Pecorino Terre di Chieti
Wino Tenute Ulisse Pecorino Terre di Chieti
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Pecorino Terre di Chieti Tenute Ulisse
Kraj: Wina Włoskie,
Tenuta Ulisse Sacieta Agricola Via San Pol
Region: Abruzja, Prowincja Chieti
Apelacja: IGP Terre di Chieti
Szczepy: Pecorino
Poj.: 750 ml
Alk. 13% BK01
Pecorino Terre di Chieti po otwarciu od razu smakuje, jego urok mineralnej esencji jest niezrównany. Wspaniały stylistyczny rygor, który wyróżnia się mocą i krągłością. Idealna równowaga między kwasowością a świeżością. Wino Pecorino Terre di Chieti ma dość intensywny jasno złoty kolor z zielonkawymi refleksami. Aromaty są bardzo intensywne z przyjemnymi nutami białych owoców, takich jak brzoskwinia, banan, cytrusy i owoce egzotyczne. W ustach jest pełne, obfite w nuty owocowe z dobrą kwasowość i mineralność. W szczególności doceniane są nuty cytrusowe przypominające grejpfrut i delikatne wrażenie egzotycznych owoców, takich jak papaja. Wykończenie jest bardzo trwałe i przyjemne. Wino Pecorino Tenute Ulisse polecane do przystawek z surowej ryby, dań z makaronu i pieczonej ryby.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winnica Ulisse wypuściła dobre białe wino w 100% Pecorino, która rozciąga się w gminie Crecchio (CH). Średni wiek winnic wynosi około 5-10 lat. Gleba jest żwirowa o średniej teksturze. Typ rośliny z kordonem pobudzonym o wysokości 50 cm od ziemi. Gęstość roślin 4000/5000 roślin na hektar odmian poliklonalnych. Średnia wydajność na hektar 50 kwintali. Ręczne zbiory przeprowadzane w pierwszej dekadzie września. Sortowanie i umieszczanie całych winogron w ekskluzywnym tunelu „Ulisse”, schładzanie i obniżanie temperatury, aw konsekwencji kriopaceracja skóry i ekstrakcja związków aromatycznych; Destemming, tłoczenie w środowisku obojętnym, statyczne klarowanie na zimno; Powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze 11 ° C w zbiornikach termoregulowanych i obojętnych. Udoskonalenie odbywa się w stalowym zbiorniku, a następnie w butelce.
Wino Pecorino podczas degustacji ma dość intensywny słomkowo-żółty kolor z zielonkawymi refleksami. Nos ma bardzo intensywne aromaty z przyjemnymi nutami białych owoców, takich jak brzoskwinia, owoce cytrusowe, mango liczi. Smak jest natychmiast doceniany za dobrą kwasowość i mineralność. Sugestie kulinarne: łosoś zapiekany ze szparagami, flądra smażona w panierce, małże smażone z dodatkiem czosnku i zielonej pietruszki, sałatka z tuńczykiem i awokado, sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem, sałatka ze szpinaku, buraków i pomarańczy, orzeźwiająca sałatka z melonem, śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami…
Tenute Ulisse Pecorino Terre di Chieti - Opinie klientów
Wino jest spoko
Aromat dość intensywny z nutami kwiatów i żółtego miąższu owoców. Świeży, miękki i trwały smak. Pijemy wino Pecorino na co dzień polecamy.
Wino pekorino z Włoch super pasuje do zapiekanki warzywnej
Przyjemne białe, łatwe do picia, z nutami cytrusowymi, o harmonijnym smaku, z utrzymującą się kwasowością. Dobrze komponuje się z daniami rybnymi, doskonale komponuje się z pierwszymi daniami lub bulionami.
Wino pecorino mogę pić nieustannie niema sobie równych.
Pecorino wino ukazuje się jako błyszcząca biel z charakterem, będącym wyrazem wspaniałych cech tej odmiany wina. W nosie intensywne aromaty przypominające egzotyczne owoce, następnie lekkie nuty cytrusowe. W ustach gładkie, żywe, z wyraźną kwasowością skontrastowaną z dobrym smakiem, w rezultacie szczególnie świeże, z nutami cytrusowymi towarzyszącymi na finiszu. Delikatniejsze dania rybne, takie jak surowe ryby i przekąski, stanowią idealne połączenie dla tego doskonałego Pecorino.
Winno Tenuta Ulisse Pecorino Terre di Chieti ChOG 2023
Pecorino Tenuta Ulisse to tradycyjne białe wino z Abruzji, bardzo przyjemne wino, o intensywnych aromatach przypominających brzoskwinie i owoce egzotyczne oraz o świeżym, mineralnym, harmonijnym smaku, z trwałym finiszem, idealne do surowych ryb .
Pecorino Terre di Chieti 2022
W aromacie wina kryje się bogactwo aromatycznych i ziołowych niuansów tymianku, maści, rozmarynu i mięty pieprzowej. Cytrusy są obecne zarówno w aromacie, jak i smaku, podobnie jak żółte owoce. Jest też roślinna nuta zielonego pieprzu i nuta jałowca. Wysoka kwasowość i delikatna mineralność sprawiają, że wino jest dobrym winem spożywczym, które doskonale nadaje się do gnocchi ze szparagami i owczym serem, dań włoskich na białej fasoli ze świeżą cytryną, risotto z owocami morza lub, w przypadku nieco bardziej pikantnego dania, do świeżego makaronu z borowikami i kiełbasa ziołowa. Wino schłodzone w nadmiaże tłumi swoje zalety.
Wino Pecorino
Wino to będzie dobrze komponować się z miękkim kozim serem, makaronem w białym sosie i włoskim kurczakiem maślanym cytrynowym lub po prostu popijać z przyjaciółmi na letniej imprezie. Z nutą orientalną będzie to również dobrze komponować się z każdym chińskim daniem rybnym zawierającym świeży imbir.
Pecorino D’Abruzzo DOC
Nos raczej dyskretny z nutami owoców pestkowych, liści i kamieni. Ma pikantny charakter, powściągliwy i skupiony. Przyprawy na finiszu. Z miłym smakiem pozostają wspomnienia po degustacji.
Pecorino Wino
Intensywny słomkowy żółty z nutami gruszki, białych kwiatów i egzotycznych owoców. W smaku strukturalne, z intensywnymi nutami cytrusów i owoców egzotycznych. Pełne i bogate, z finiszem dojrzałych owoców.
PECORINO ITALI
Pełne, dojrzałe wino. Głównie wyczuwalne owoce cytrusowe. Bardzo przyjemne, godne polecenia.
Pecorino wino bardzo smaczne
Cudowna, miękka konsystencja z wyraźnie orzeźwiającą kwasowością. Rozkosznie aromatyczny z kwiatowymi nutami akacji, kwiatu cytryny i jaśminu. Na podniebieniu: cytryna, brzoskwinia, jaśmin z lekką mineralną nutą i nutą balsamiczną na finiszu. Ser Pecorino (słony i orzechowy) dobrze komponuje się ze świeżą kwasowością wina Pecorino i aromatami owoców pestkowych. Grillowane ryby i skorupiaki, posypane suszonymi ziołami. Makaron Primavera i lekko smażone wiosenne warzywa. Pecorino to jedna z rodzimych włoskich odmian winorośli uprawianych na wzgórzach Abruzji. Znane jest ze swojej orzeźwiającej kwasowości, aromatów kwiatowych, owoców pestkowych, aromatów owoców tropikalnych i mineralności. Dzielimy to rdzenne dziedzictwo z Mecolą, naszym przodkiem, który dumnie bronił wolności rolników w Abruzji w latach sześćdziesiątych XIX wieku podczas zjednoczenia Włoch.
Wino dla mojej dziweczyny
Szukając smacznych win Pecorino wino w ostatnim czasie najlepiej spełnia naszym gustom. Słomkowa żółć, delikatne miedziane refleksy. Atrakcyjny bukiet owoców cytrusowych, melona, brzoskwini, gruszki i pomarańczy z piękną głębią i nutą mineralności. W ustach świeże i pyszne. Dobra długość i jeszcze lepsza wartość. Wino zbliżone smakiem do Bukettraube z RPA
Pecorino dobrze smakuje bez posiłku.
Pecorino dobrze smakuje, ujawnia się w kieliszku w jasnożółtym kolorze. Dobrze schłodzone nalane do kieliszka pozwala odczuć cudownie wyraziste aromaty fiołków, bzu, owoców gwiaździstych i jaśminu, dopełnione zieloną papryką, lubczykiem i garrigue.
Pecorino wino z Abruzji
Pecorino dobrze smakuje, ujawnia się w kieliszku w jasnożółtym kolorze. Dobrze schłodzone nalane do kieliszka pozwala odczuć cudownie wyraziste aromaty fiołków, bzu, owoców gwiaździstych i jaśminu, dopełnione zieloną papryką, lubczykiem i garrigue.
Tenute Ulisse Pecorino Wine
Dry white wine produced from native Pecorino grapes from the Italian regions of Marche and Abruzzo. Its name refers to the sheep - pecora in Italian - which, returning from the pastures, passed through the areas where this grape grew. Sheep especially like this grape variety because of its relatively high sugar content. Pecorino is a legendary variety that has almost been forgotten nowadays. From the first moment, the wine seduces with the rich scent of exotic fruits such as mango and papaya, as well as the nuances of ripe citrus fruits, peaches and flowers. As pleasant on the palate as in the smell, with perfect balance.
Wino Pecorino
Ciekawe, cytrusowe i rześkie. Do długiego delektowania się zarówno zapachem unoszącym się z lampki jak i smakiem w ustach. Warte spróbowania. Dobre wino Pecorino
Najlepsze białe wino Abruzjii - Cantina Tollo Pecorino
Najlepsze białe wino. Cantina Tollo Pecorino to intrygujące wino z Abruzji, z regionu Terre di Chieti. Pecorino jest wyjątkowym szczepem, daje wina pełne, ze świetną strukturą i balsamicznością na finiszu. W nosie ciepłe, dojrzałe owoce, głównie cytrusowe. Włoskie wino, który zaskoczy niejednego amatora.
Wino Pecorino
Zacznijmy od odmiany winogron. Mamy do czynienia z rodzimym winogronem wielkiej klasy. Mówimy o Pecorino, starożytnej białej odmianie winogron, która może dać szansę bardziej znanemu Trebbiano na sukces. iLauri uprawia ją w Loreto Aprutino, w winnicy z roślinami w wieku od 8 do 18 lat. Jesteśmy około 300 metrów nad poziomem morza, w winnicy o powierzchni około 5,5 hektara z optymalną ekspozycją południowo-wschodnią. Avalos to imię starożytnej hiszpańskiej rodziny, która przeniosła się do Włoch i była historycznym antagonistą rodziny Medyceuszy. Tutaj, w zielonym sercu Włoch, rozwijały się centra kulturalne o niekwestionowanej i znanej doskonałości. Pecorino to jednak przede wszystkim wystawne i zbudowane białe wino, wyraźnie wyrażające nuty owoców o białym miąższu, brzoskwini i świeżej gruszki. To wino odpowiednie na tysiąc okazji. Uniwersalny, doskonale komponuje się z apetycznymi potrawami, takimi jak smażona ryba czy duża grillowana biedna ryba. Prawdziwy klejnot, którego nie można przegapić.
Wino pecorino ta wersja lepsza
Wino jasne podobne z wyglądu do klasycznego sauvignon blanc z Nowej Zelandii. Aromat intensywny jak Dolce Gabbana z nutami akacji oraz szałwii. Pachnie też owocami tropikalnymi i ananasem. Na podniebieniu jest pełne, o dobrej strukturze oraz długo utrzymującym się smaku z przyjemnym, mineralnym niuansem. Doskonałe do pierogów z mięsem z skwarkami i dużą ilością natki.
Wino Tenute Ulisse Pecorino Terre di Chieti 2022
Na podniebieniu wino to prezentuje zachwycającą grę smaków, które pobudzają kubki smakowe. Jego rześka i świeża natura jest pięknie uzupełniona żywym owocowym charakterem, zawierającym dojrzałe zielone owoce, cytrusy i nuty przypominające cukierki. Przepyszna kwasowość dodaje orzeźwiającego wigoru, a odrobina alkoholowego ciepła nadaje całości głębi. Subtelna fenolowa goryczka dodaje złożoności, prowadząc do odświeżająco rześkiego posmaku, który pozostawia niezapomniane wrażenie. Dzięki chudemu, rześkiemu i świeżemu stylowi wino to zapewnia rewitalizujące i orzeźwiające doznania.
Terre di Chieti Pecorino Tenuta Ulisse 2018
Wino posiada intensywny słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Na czuciu nosa białych owoców, takich jak brzoskwinia, cytrusy, grejpfrut, mango i czysta mineralność jodu. W ustach jest miękki początkowo pozostawiając miejsce na wyraźną mineralność i końcową kwasowość. Pecorino Tenuta Ulisse doskonale sprawdza się jako aperitif w ciepły wiosenny lub letni wieczór. Koncentruje się na cechach winnicy i terytorium oraz na stylistycznym wyborze firmy na aromatach i łatwości picia; Jest to klasyczna butelka do zakończenia za chwilę, nawet jeśli jest bardzo znacząca i daje dodatkową nutę złożoności doznania mineralnego. Spróbuj także z crudités rybnymi, serami w średnim wieku i pieczonymi rybami. Terre di Chieti IGT Pecorino 2019 Tenuta Ulisse 75 cl to białe wino produkowane przez Tenuta Ulisse w Abruzji, w rejonie Crecchio, w prowincji Chieti. Tenuta Ulisse została założona w 2006 roku przez dwóch braci Antonio i Luigi Ulisse w celu zwiększenia i innowacji w produkcji wina w Abruzji. Ulisse jest w rzeczywistości bardzo związany z rodzimymi winoroślami regionu, ale istnieją również innowacje i wina produkowane z międzynarodowych winogron: znajdujemy Montepulciano D'Abruzzo, Trebbiano D'Abruzzo, Pecorino, Cococciola, Passerina, ale także Cabernet Sauvignon, Cabernet, Merlot i Chardonnay. Piwnica jest bardzo nowoczesna i wyposażona do winifikacji każdej odmiany winorośli indywidualnie, wzmacniając indywidualne cechy poprzez różne techniki i metody winifikacji i starzenia. Pasja, technika i wiedza oraz ekspresja terytorium: to jest to, co znajdujemy w każdym winie firmy, charakteryzującym się świeżością i wyraźną mineralnością dla bezpośredniej ekspozycji winnic na morzu. Przyczyna homonimiczności z dobrze znanym serem jest nadal niepewna, ale prawdopodobnie wynika z faktu, że pasterze z tego obszaru przywieźli stada na wypas bezpośrednio na winnicach tego rodzaju winogron.
2024-02-15
udany zakup wina
Smak na wejściu to wyraźne wino, o dobrej strukturze i dobrej kwasowości. Zauważysz trwałość i soczystość ze świetnymi nutami mineralnymi, a także bardzo przyjemną i delikatną eksplozję egzotycznych owoców.