Terlan Monticol Pinot Noir Riserva Selection Alto Adige
Wino Terlan Monticol Pinot Noir Riserva Selection Alto Adige
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Terlan Monticol Pinot Noir Selection Alto Adige
Kraj: Włochy
Region: Górna Adyga
Apelacja: Alto Adige DOC
Producent: Cantine Terlan
Rodzaj: czerwone wytrawne
Szczep: Pinot Noir
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% BK17
Wino posiada intensywny rubinowy odcień. Pinot Noir prezentuje się w nosie jako wieloaspektowe wino, w którym delikatne aromaty podstawowych owoców poziomki, maliny i wiśni mieszają się z powściągliwą elegancką nutą korzenną i aromatem krzemienia. Na podniebieniu dobrze wyważony z mineralną elegancją, która sprawia, że tańczy na podniebieniu. To czerwone wino ma długi i ekscytujący finisz.
„Ten szlachetny Pinot Noir kwitnie na średnich i dużych wysokościach 450 – 600 m n.p.m., gdzie wiatry opadające w dół działają chłodząco nawet w środku lata. Starsze winorośle uprawiane w naszych winnicach od połowy XIX wieku zwłaszcza produkują dobrze zorganizowane, a przede wszystkim eleganckie Pinot Noir."
Rudi Kofler
Założenie Cantina Terlano w 1893 roku miało miejsce w czasie, gdy rolnictwo było podstawą regionalnej gospodarki. Jednak poza kilkoma innowacyjnymi winiarzami, którzy szukali nowych pomysłów w regionie Rheingau i sprowadzali do Południowego Tyrolu odmiany winorośli z Niemiec i Francji, rolnictwo pod dominacją kilku wielkich właścicieli ziemskich było zacofane. Właściciele ziemscy byli również dominującym czynnikiem w produkcji wina w regionie. Aby wyzwolić się z tej dominacji, 24 winiarzy Terlano postanowiło połączyć siły i założyć Cantina Terlano. Podczas gdy czerwone wina były bardziej popularne w Południowym Tyrolu pod koniec XIX wieku, ze stosunkiem czerwonego do białego wynoszącym 80:20, Terlano było już dobrze znane jako obszar białego wina w 1893 roku. Przez lata skupianie się na winach białych zostały skonsolidowane, a dziś stosunek bieli do czerwieni w Cantina Terlano wynosi 70 procent bieli do 30 procent czerwieni.
Obecnie winiarnia Terlan zrzesza ok.140 członków z powierzchnią uprawną wynoszącą łącznie ok. 160 ha. Winnice podzielone są na siedem stref: Winkl, Siemegg, Kreuth, Montigl, Klaus, Siebieneich oraz Vorberg. Kompaktowy rozmiar parcel to duża zaleta pod względem zapewnienia jakości. Dziś roczna produkcja sięga 1,4 mln butelek, z których ok. 70% stanowią wina białe będące chlubą producenta. Około 70% produkcji sprzedawane jest w samych Włoszech (z tego połowa w Alto Adige), a reszta eksportowana zostaje do ponad czterdziestu krajów na całym świecie. Cantina Terlan posiada unikalne „archiwum wina” z liczbą około 100 000 butelek obejmujących każdy rocznik od 1955 roku, a także kilka wcześniejszych.
Terlan Monticol Pinot Noir Riserva Selection Alto Adige - Opinie klientów
Terlan Monticol Pinot Noir
Pinot Noir jest głębsze rubinowe i ma czyste, klasyczne, podręcznikowe nuty dojrzałych wiśni, malin, wiosennych kwiatów i zarośli. Równowaga jest na miejscu, ma dojrzałe, obecne garbniki, dobrą świeżość i świetne wykończenie.
2023-01-21
Terlano Pinot Nero Monticol Riserva 2020
Pierwotne owocowe aromaty poziomek, malin i wiśni mieszają się z powściągliwymi, eleganckimi nutami korzennymi i aromatami krzemienia. Pinot Noir prezentuje się jako wino wielopłaszczyznowe na nosie.eleganckie korzenne nuty i aromaty krzemienia. W nosie Pinot Noir prezentuje się jako wino wielopłaszczyznowe. Smak dobrze zbalansowane z mineralną elegancją i bardzo przyjemne na podniebieniu. To czerwone wino ma długi i ekscytujący finisz.zrównoważone z mineralną elegancją i bardzo przyjemne na podniebieniu . To czerwone wino ma długi i ekscytujący finisz.
Bardzo dobrze komponuje się z karkówką z sarny z puree z jabłek i czerwonego wina oraz knedlami z ricotty, karkówką cielęcą z makiem, pieczoną polędwicą w ziołach, puree ziemniaczanym i ragout z kasztanów. Pasuje również do wątróbki cielęcej z masłem i tymiankiem, paillarda cielęcego z warzywami śródziemnomorskimi, a nawet kaszy jęczmiennej czy wędzonej dziczyzny z sosem żurawinowo-chrzanowym.pieczona polędwica w ziołach, puree ziemniaczane i ragout z kasztanów. Pasuje również do wątróbki cielęcej z masłem i tymiankiem, paillarda cielęcego z warzywami śródziemnomorskimi, a nawet kaszy jęczmiennej czy wędzonej dziczyzny z sosem żurawinowo-chrzanowym.