Terre di Mario Rosso
Rozwiń opis...Kraj: Włochy
Region: Abruzja ( Abruzzo)
Producent: Progetti Agricoli
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Nota degustacyjna:
Fermentacja alkoholowa oraz malolaktyczna zachodzą w kadziach ze stali nierdzewnej. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce z wyraźną jeżyną i wiśnią. Wino o bardzo dobrze zachowanej równowadze między miękkimi taninami a kwasowością. Rekomendowane do twardych dojrzewających serów, pieczeni wieprzowej, steków wołowych, dziczyzny.
Notatki Sommelier:
Terre di Mario Rosso to czerwone wytrawne wino powstałe z lokalnych odmian uprawianych w Abruzzo. Wino charakteryzuje się ciemnoczerwonym rubinowym odcieniem. Aromat ujawnia intensywny bukiet czarnej wiśni z nutami balsamicznymi. Na podniebieniu nuty jeżyny, wiśni i dojrzałych owoców o bardzo ciekawej strukturze dzięki dobrze zbalansowanym, miękkim taninom i kwasowości. Sugestie kulinarne: dobrze komponuje się z dojrzałymi twardymi serami, pieczonymi stekami wieprzowymi i wołowymi oraz wszystkimi daniami z dziczyzny.
Klimat śródziemnomorski, ze znaczną różnorodnością przez cały rok, wzdłuż obszarów górskich, gdzie panuje świeży klimat umiarkowany, oraz na obszarach przybrzeżnych, gdzie panuje ciepły klimat umiarkowany. W rzeczywistości Włochy to półwysep, na którym znajduje się najwyższa góra w Europie (Monte Bianco) i najwyższy Vulcano (Etna)
Winifikacja: winogrona są zbierane, odszypułkowane i poddawane winifikacji z 15-dniową maceracją w celu wydobycia koloru i struktury. Fermentacje, alkoholowe i malolaktyczne, odbywają się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25/27°C.
Abruzzo włoski region winiarski na wschodnim (Adriatyk) wybrzeżu. Jego bezpośrednimi sąsiadami w środkowych Włoszech są Marche na północy, Lacjum na zachodzie i południowym zachodzie oraz Molise na południowym wschodzie. Abruzzo jest domem dla jednego DOCG – Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane – i trzech oznaczeń wina DOC. Najbardziej godne uwagi są czerwone i Cerasuolo d'Abruzzo i Montepulciano d'Abruzzo oraz białe wino Trebbiano d'Abruzzo, a następnie mniej znany Controguerra. Gwiezdne odmiany winorośli na tym obszarze to rodzime czerwone Montepulciano i białe Trebbiano. W rolach drugoplanowych występuje kilka międzynarodowych odmian, takich jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Merlot, oraz rodzime, takie jak Sangiovese, Passerina, Pecorino i Cococciola. Zwykle proces dojrzewania wina Abruzzo odbywa się w dębie. Jednak Montepulciano Cerasuolo jest postarzane w stali nierdzewnej. Tradycje winiarskie w Abruzji sięgają VI wieku p.n.e. dzięki Etruskom, którzy odegrali ważną rolę we wprowadzeniu winiarstwa na tym obszarze. W tym czasie winnice Abruzzo skupiały się na ogół wokół doliny Peligna w prowincji L'Aquila.