Terre di Mario Vino Bianco
Rozwiń opis...Kraj: Włochy
Region: Abruzja ( Abruzzo)
Producent: Progetti Agricoli
Szczepy: Blend
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11,5 %
Nota degustacyjna:
Włoskie wino z aromatami owoców cytrusowych, kwiatów, limonki oraz niuansami zielonego jabłka. Fermentacja alkoholowa oraz małolaktyczna zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej. Pełne ciała, między wytrawnym a półwytrawnym, bardzo żywe i świeże. Doskonałe do ryby, białego mięsa, zup warzywnych.
Notatki Sommelier:
Terre di Mario Bianco to białe wytrawne wino powstałe z lokalnych odmian uprawianych w Abruzzo. Wino charakteryzuje się jasno słomkowym odcieniem, z świeżym przyjemnym aromatem uwydatniającym miękkie nuty złotego jabłka, cytrusów, brzoskwiń oraz kwiatów akacji. Na podniebieniu harmonijna struktura, rześka i orzeźwiająca, z aromatami cytrusów i limonki, wykończona przyjemnym migdałowym posmakiem.
Dla zachowania świeżości i czystości aromatów wino dojrzewało w kadziach ze stali nierdzewnej.
Sugestie kulinarne: aperitif, dania na bazie ryb, białego mięsa i łagodnych serów sezonowych.
Klimat śródziemnomorski, ze znaczną różnorodnością przez cały rok, wzdłuż obszarów górskich, gdzie panuje świeży klimat umiarkowany, oraz na obszarach przybrzeżnych, gdzie panuje ciepły klimat umiarkowany. W rzeczywistości Włochy to półwysep, na którym znajduje się najwyższa góra w Europie (Monte Bianco) i najwyższy Vulcano (Etna)
Winifikacja: winogrona są zbierane, odszypułkowane i poddawane winifikacji z 15-dniową maceracją w celu wydobycia koloru i struktury. Fermentacje, alkoholowe i malolaktyczne, odbywają się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25/27°C.