Pintia Toro Red Wine Vega Sicilia
- Polecane!
- -100,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Antinori Tignanello Toscana
Kraj: Wino z Włoch
Rodzaj: Wino fenomenalnie
Producent: Marchesi Antinori
Obszar produkcji: San Casciano Val di Pesa
Region: Wina z Toskanii
Alkohol: 14%, GT 0,7l
Marchesi Antinori Tignanello zachwyca swoją złożonością i finezją aromatów, powoli ujawniających się podczas dekantacji. Nosa wykazuje dużą intensywność czerwonych owoców, które dobrze komponują się z nutami wanilii i kakao. Na podniebieniu wino jest zachęcające, z miękkimi taninami i wykończeniem o dużej trwałości. Winifikacja i starzenie się: staranny dobór winogron w winnicy i winnicy. Wybór ten umożliwił nadanie wartości dodanej winogronom Tignanello, a w szczególności doskonałej partii Sangiovese, które już same w sobie są wyjątkowe ze względu na swoją typowość i nastawienie. Tignanello wyprodukował wina o wspaniałym charakterze i strukturze. Fermentacja i maceracja odbywają się w zbiornikach stożkowych, musy są wytwarzane w winie z wyjątkową dbałością o świeżość zapachów, ekstrakcję koloru i zarządzanie taninami. Wino jest w wieku 12-14 miesięcy w beczkach z francuskiego i węgierskiego dębu przed butelkowaniem.
Sugestie kulinarne: Risotto z grzybami leśnymi i obowiązkowo z włoskim parmezanem, placek z kalafiora obłożony pieczonymi pieczarkami, bitki wołowe w sosie grzybowym, kaczka pieczona z jabłkiem, kaszą gryczana, pomarańczą i imbirem, przepiórki w przyprawach z sosem porzeczkowym, suszone wędliny z deską serów kozich…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tignanello Wino Tignanello, dla większości, oryginalny Super-Tuscan, został po raz pierwszy wykonany w 1971 roku i od tego czasu pozostał mieszanką Sangiovese z dodatkiem Cabernet Sauvignon i. San Casciano Val di Pesa to 350-hektarowa posiadłość leży wśród malowniczych wzgórz pomiędzy dolinami rzeki Greve i Pesa, a 147 hektarów winnic rozciąga się na apelację Chianti Classico. Od połowy XIX wieku ta legendarna posiadłość, bardziej niż gdziekolwiek indziej, wyrażała wartości rodzinne Antinori: pokazywać związek między tradycją a nowoczesnością z winami autentycznymi i charakteryzującymi się pochodzeniem. Obecnie wszyscy idą śladami Tignanello aby toorzyc dobre wina Toskanii. Piero Antinori, znany ze swoich innowacji i eksperymentów w tej dziedzinie, zarządza grupą Marchesi Antinori ze swoimi trzema córkami. Tignanello jest domem dla dwóch najbardziej wpływowych win, jakie kiedykolwiek stworzono. Statek rodzinny, Solaia i pierwszy Super Tuscan, Tignanello. Te dwa kultowe wina odznaczają się charakterystyczną cechą Antinori, są żywe, a jednocześnie złożone i wyraźnie wyrażają obecność ich wyjątkowego terroiru.
Toskania jest najbardziej znanym ze regionem winarskim, ponieważ nie tylko znane są winnice Chianti, Montepulciano i Montalcino, gdzie Sangiovese króluje we wszystkich swoich formach, ale jest to również kraina Super Tuscan, kultowego stylu wina, który położył podwaliny pod niektóre z największych win tego kraju. Niektóre z największych butelek to Sassicaia, Tignanelo, Ornellaia i Masseto. Wina z Tosaknii są częściej nabywane z uwagi iż Polacy lubią podróżować po Włoszech. Oprócz tego, że jest najbardziej znanym, jest również jednym z najbardziej rozłożonych z winnicami na północ tak daleko jak Florencja i tak daleko na południowy wschód, jak granica Umbrii i tak daleko na południowy zachód jak Bolgheri i Maremma nad Morzem Śródziemnym. Chociaż jest najbardziej znany ze swoich czerwieni, produkuje również pyszne białe w tym Vernaccia z San Gimignano i Vermentino z winnic bliżej morza.
Nagrody: Robert Parker 97 Wine Advocate 97
Wino zdekantowaliśmy na godzinę przed obiadem. Nie zaobserwowano osadu. Kolor wina to wspaniały, połyskujący rubin z jaśniejszą, niemal ceglaną obwódką na krawędzi czary. Z kieliszka wydobywają się absolutnie perfumowane aromaty pokruszonej wiśni, suszonych kwiatów, szałwii, wędlin i tytoniu. Zapach jest absolutnie cudowny.Na podniebieniu wino jest bardziej męskie niż niektóre, ale nie traci swojej elegancji. Dojrzałe, rozdrobnione jagody akcentują prażone przyprawy, suszone zioła i nuty mineralne. Pełne, ale z eleganckimi, pieszczotliwymi taninami, które są pełne wdzięku i bardzo pudrowe.Długi, gładki, dojrzały finisz jest przerywany nutami czerwonego kopru włoskiego.
Pionierska winnica Marchesi Antinori, Tignanello, była niegdyś jedną winnicą Chianti Classico Riserva. Zgodnie ze stagnacją w przepisach produkcyjnych z lat 60. XX wieku oznaczało to, że wino musiało być wytwarzane z określonego procentu białych winogron. Ale Piero Antinori miał inny pomysł. Zdając sobie sprawę, że nie jest w stanie wyprodukować wspaniałego czerwonego wina, jakie chciał, z białych winogron, przestał je dodawać i w 1971 roku wycofał butelkowanie z nazwy Chianti Classico. Tignanello jest obecnie mieszanką Sangiovese i niewielkich ilości Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Było to jedno z pierwszych win ze strefy Chianti Classico wyprodukowanych bez białych winogron i jedno z pierwszych toskańskich win czerwonych wyprodukowanych z międzynarodowych odmian, a także pierwsze Sangiovese leżakowane w beczkach. Dzięki toskańskiemu rodowodowi i światowej klasy atmosferze pozostaje jednym z najbardziej znanych win w kraju.
Degustacja w gronie przyjaciół zaledwie spróbowałem kilka łyków lecz duża przyjemność w buzi.
Super wino.
Oryginalny SuperTuscan! Pełna harmonia. To wino ma intensywny i jasny rubinowy kolor. W nosie nuty dojrzałych czerwonych owoców łączą się z przyjemnymi nutami świeżej jeżyny i dzikich jagód. Jednocześnie ukazuje delikatne i doskonale zintegrowane aromaty wanilii i ciemnej czekolady z lekkimi doznaniami przyprawowymi. Na podniebieniu wino jest żywe, z jedwabistymi i wyrafinowanymi taninami. Zrównoważone i intensywne, ma długi, złożony i trwały finisz.
Na widoku jest intensywny i nieprzenikniony rubinowoczerwony, z granatowym paznokciem. Na nosie złożony i elegancki aromat dojrzałych czerwonych owoców, prawie w alkoholu: nuty wiśni, świeżej jeżyny, morwy i małych czerwonych owoców. Doznania również eukaliptusa i ziela, a następnie zamyka pikantny bukiet czarnego pieprzu, tytoniu, goździków, drzewa sandałowego, wanilii, czekolady i gałki muszkatołowej. W ustach jest żywy, żywy, miękki i ciepły; równoważone na wykończeniu dobrą kwasowością oraz dojrzałymi i eleganckimi taninami. Wykończenie jest długie i otaczające, co ma tendencję do wanilii i odczuć lukrecji. Ukończyć. Znane na całym świecie wino, czy naprawdę ważne jest to, co łączymy z takim "must"? Tignanello reprezentuje tradycję, innowacyjność i wysoką jakość pod tym samym znakiem. Jest to zatem kandydat na kamień węgielny dla kolekcjonerów i fanów gatunku. Jeśli chcesz spróbować kombinacji, z pewnością nadaje się do towarzyszenia drugim daniom czerwonego mięsa lub dziczyzny, nawet dobrze ugotowanej, takiej jak duszone mięso, pieczona kaczka lub duszony dzik, lub starzone sery, takie jak grana padano od 30 miesięcy lub ser pecorino dojrzewający w jaskiniach. Toscana IGT "Tignanello" 2016 Antinori Magnum 150 cl butelka to czerwone wino produkowane przez rodzinę Antinori w posiadłości Tignanello w Toskanii. Tignanello jest kamieniem milowym dla Toskanii i Chianti Classico: w rzeczywistości był to pierwszy Sangiovese, który dojrzewał w barriques, pierwszy nowoczesny prekursor wina Supertuscan zmieszany z nietradycyjnymi odmianami, a nawet międzynarodowymi winoroślami (cabernet sauvignon i cabernet) i bez użycia białych odmian winogron. Wyprodukowany tylko w najlepszych rocznikach, pierwszy rocznik został wyprodukowany w 1970 roku z zespołem Sangiovese, Canaiolo i Trebbiano ze wzmianką o Chianti Classico Riserva Vigneto Tignanello; Zamiast tego stało się winem stołowym z rocznika 1975, w którym wyeliminowano również białe odmiany winogron. Od 1982 roku kompozycja pozostaje niezmieniona jak obecnie. Tenuta Tignanello znajduje się w samym sercu Chianti Classico, w połowie drogi między Val di Greve i Val di Pesa i obejmuje łącznie 319 hektarów, z których 127 to winnice. Z pewnością dwie najbardziej znane i znane winnice posiadłości ze względu na znaczenie homonimicznych win, które są przez nie produkowane, to winnica Tignanello i winnica Solaia, które rosną na glebach pochodzących ze starożytnych margli morskich, które nadają złożoność i potencjał starzenia się produktowi końcowemu. Ponadto, dzięki specyficznemu mikroklimatowi, winnice cieszą się ciepłymi dniami i chłodnymi nocami w okresie wegetacji. W tym kontekście produkowane są Solaia i Tignanello, które zostały określone przez międzynarodową prasę sektora "wśród najbardziej wpływowych win w historii włoskiego wina". Według rodziny Antinori stanowią one "ciągłe wyzwanie i niekończącą się pasję". Winnice Tenuta Tignanello są obsadzone głównie Sangiovese i nietradycyjnymi odmianami, takimi jak Cabernet Sauvignon i Cabernet.
Tenuta Tignanello Wina rodem z posiadłość Tenuta Tignanello znajduje się w sercu Chianti Classico, na łagodnych wzgórzach między dolinami rzek Greve i Pesa. Rozciąga się na powierzchni 319 hektarów (788 akrów), z czego około 130 (321 akrów) jest przeznaczonych pod uprawy winorośli. Dwie cenne winnice posiadłości znajdują się na tym samym zboczu wzgórza, Tignanello i Solaia, na glebach pochodzących z morskiego margla z okresu pliocenu, bogatego w wapień i łupek. Winorośle cieszą się wysokimi temperaturami w ciągu dnia i chłodniejszymi wieczorami przez cały sezon wegetacyjny. W tych winnicach produkowane są dwa markowe wina należące do posiadłości, Solaia i Tignanello, które zostały określone przez międzynarodową prasę jako „jedne z najbardziej wpływowych win w historii włoskiej uprawy winorośli”. Według Marchesi Antinori, Solaia i Tignanello to nieustające wyzwanie i niekończąca się pasja. W posiadłości Tignanello znajdują się winnice rodzimych winogron Sangiovese, a także kilka innych nietradycyjnych odmian, takich jak Cabernet Franc.
Tignanello wchodzi do kieliszka z bardzo intensywnym rubinowo-czerwonym kolorem. To topowe czerwone wino urzeka aromatami cassis, jeżyn i innych ciemnych owoców jagodowych. Pikantne niuanse czekolady, lukrecji i korzennego dębu dopełniają bukiet Tignanello. Na podniebieniu prezentuje się bardzo potężnie, wciągająco i żywiołowo. Wszystko się tu zgadza - soczysty owoc, świetna ekstrakcja bez przeładowania, cudownie obecne, jedwabiste i żywe taniny, które nadają winu złożoności i bardzo długi, ciągnący się finisz.
Antinori Tignanello 96 Parker pnt Intensywny rubinowy kolor. Bardzo wyjątkowy ze złożonymi i harmonijnymi aromatami różnych czerwonych owoców, malin i lukrecji w zapachu. Smak jest aksamitny i aksamitny o złożonej strukturze, z dojrzałymi owocami, miękkimi taninami i pięknymi kwasami. W długim i uporczywym posmaku czerwonych owoców, czekolady i minerałów z pięknymi okrągłymi taninami. Optymalna jakość od początku do końca; wybitne czerwone wino toskańskie!
Antinori Tignanello 96 Parker pnt Intensywny rubinowy kolor. Bardzo wyjątkowy ze złożonymi i harmonijnymi aromatami różnych czerwonych owoców, malin i lukrecji w zapachu. Smak jest aksamitny i aksamitny o złożonej strukturze, z dojrzałymi owocami, miękkimi taninami i pięknymi kwasami. W długim i uporczywym posmaku czerwonych owoców, czekolady i minerałów z pięknymi okrągłymi taninami. Optymalna jakość od początku do końca; wybitne czerwone wino toskańskie!
2024-10-05
Antinori Tignanello Red (Toscana)
Wino zachwycająco dostępne od razu, z ciepłymi nutami mokki i chłodnymi aromatami grafitu na tle bing i czarnych wiśni, a na podniebieniu równie niesamowicie pyszne, co łatwe do pokochania nawet w jego nieokiełznanej młodości, z większą ilością wiśni, jeżyn, malin i czekolady w ramach tanin skrojonych na miarę i kwasem zbudowanym jak niewidzialne pole siłowe.