

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Amarone della Valpolicella to najbardziej prestiżowe, a zarazem najbardziej znane, czerwone włoskie wino. Posiada intensywny czerwony kolor oraz elegancki, pikantny aromat. Jest to wino o pełnej strukturze i luksusowych posmakach. Na podniebieniu wyczuwalne owoce wiśni z nutą dojrzałych śliwek, cynamonu oraz przypraw.
Tommasi Amarone Della Valpolicella w nosie wyczuwalne są kuszące nuty wiśni i ciasta figowego z akcentami suszonego tymianku, granatu i espresso. W ustach jest kremowe i z lekko jędrnymi taninami i kwasowością, która jest na odpowiednim poziomie, aby uwydatnić i utrwalić smaki. Całe degustowanie jest ozdobione bardzo przyjemną taninową teksturą, która zanika w kierunku korzennego wykończenia o doskonałej trwałości. Elegancja i struktura sprawiają, że idealnie pasuje do dziczyzny, czerwonego mięsa lub dojrzałych serów. Jest również idealnym dodatkiem do długich rozmów.
Amarone della Valpolicella Classico wino wysokiej klasy musi być przynajmniej 6 letnie w innym przypadku nie poznasz dobrego a przede wszystkim prawdziwego smaku. Wino jest złożone, gładkie i nasycone, ma głęboki, rubinowy kolor z odcieniami granatu. Śmiało można określić je jako pełne elegancji. Czuć w nim dużo nut wiśni, śliwki, espresso, cygara i gorzkiej czekolady. Tommasi Amarone jest winem, które może z dumą służyć przy specjalnych okazjach, szczególnie pasuje do czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów.
Jasno mieniąca się rubinowa czerwień. Delikatnie zaznaczona w nosie, lekko beczkowata, pikantna wiśnia i śliwka, a także pomarańcza krwista i dzika róża na finiszu, biały pieprz. Bardzo soczysta i promienna na podniebieniu, zwarta i wypolerowana, z napięciem i wibracją aż do finału.
To czerwone wino o miękkiej konsystencji otoczonej muskularnymi taninami ukazuje aromaty czarnych wiśni, namoczonej herbaty, suszonego oregano i róży herbacianej. Kończy się nutą kwasowości skórki pomarańczy oraz bogatymi nutami gliniastej ziemi i przypraw
Amarone della Valpolicella Classico marki Tommasi to skoncentrowana i mocna czerwień, która wyraża wielką tradycję regionu w produkcji win z suszonych winogron. Jest to etykieta wierna starożytnemu zwyczajowi wykorzystywania do uszlachetniania dużych beczek, niezbyt inwazyjnych i bez nadmiernego uwalniania aromatów drzewnych. W kieliszku ma intensywną i niemal ciemną rubinową czerwień. W nosie aromaty dojrzałych owoców, wiśni w alkoholu, aromaty czekolady, nuty lekko prażonych, nuty grafitowe i balsamiczne. Na podniebieniu ciepłe, szerokie i złożone, z bogatym aromatycznie i głębokim łykiem oraz trwałym, harmonijnym i zrównoważonym finiszem. Amarone della Valpolicella Classico firmy Tommasi to jedna z etykiet referencyjnych tej nazwy i reprezentuje jedną z najbardziej typowych i tradycyjnych interpretacji tego słynnego wina, które podbiło podniebienia na całym świecie dzięki przyjemnej miękkości i szerokiemu smakowi, bogatemu i trwałemu . Butelka wyróżniająca się na stole w połączeniu z duszonymi czerwonymi mięsami lub gulaszami. Idealne do smaku z pastissada de caval, wspaniałym daniem tradycji kulinarnej Veronese. To Amarone Classico narodziło się w sercu Valpolicella Classica, historycznego obszaru z najstarszym powołaniem do uprawy winorośli. Rodzina Tommasi jest właścicielem łącznie ponad 200 hektarów na tym wspaniałym pagórkowatym terenie, który rozciąga się na północny zachód od Werony, w kierunku jeziora Garda. Amarone produkowane jest z czerwonych winogron historycznie uprawianych na tym obszarze: Corvina, Corvinone, Rondinella i Oseleta, które pochodzą z prestiżowej firmy crus La Groletta i Conca d'Oro. Po zbiorach najlepsze grona suszy się w specjalnych piwnicach owocowych przez około 3 miesiące, aby skoncentrować cukry i aromaty. Fermentacja odbywa się w dębowych beczkach i trwa około 5 dni. Następnie wino dojrzewa przez co najmniej 30 miesięcy w dużych beczkach z dębu slawońskiego i kończy proces rafinacji kilkoma miesiącami w butelce przed wprowadzeniem na rynek.
W kieliszku ma piękną intensywną fioletową barwę. Nos odsłania bukiet dżemu, wiśni i śliwki wraz z nutami wanilii i tostów. W ustach natomiast pełne, harmonijne, zrównoważone i trwałe. Na stole najchętniej komponuje się z czerwonymi mięsami, ale także mięsami gotowanymi i smacznymi risotto. Znakomite do twardych serów, doskonałe jako wino do rozmów i medytacji. W kieliszku ma piękną intensywną fioletową barwę. Nos odsłania bukiet dżemu, wiśni i śliwki wraz z nutami wanilii i tostów. W ustach natomiast pełne, harmonijne, zrównoważone i trwałe. Na stole najchętniej komponuje się z czerwonymi mięsami, ale także mięsami gotowanymi i smacznymi risotto. Znakomite do twardych serów, doskonałe jako wino do rozmów i medytacji. W kieliszku ma piękną intensywną fioletową barwę. Nos odsłania bukiet dżemu, wiśni i śliwki wraz z nutami wanilii i tostów. W ustach natomiast pełne, harmonijne, zrównoważone i trwałe. Na stole najchętniej komponuje się z czerwonymi mięsami, ale także mięsami gotowanymi i smacznymi risotto. Znakomite do twardych serów, doskonałe jako wino do rozmów i medytacji.
Wino to charakteryzuje się głęboką, ciemną barwą, wzmocnioną gęstą gęstością i dymnymi aromatami unoszącymi się z kieliszka, po których następują egzotyczne przyprawy, popiół z ogniska, kamfora i mnóstwo ciemnych śliwek i rodzynek. Bukiet ujawnia aromaty gorzkiej czekolady i pokruszonego łupka. W ustach wino oferuje dużo dojrzałości i owocowej słodyczy, ale jest tu wystarczająca struktura nośna, aby wchłonąć zarówno cukier, jak i alkohol.
Piękna Amarone o proporcjonalnych aromatach dojrzałych ciemnych owoców i szlachetnych nutach skóry, przypraw i słodkiego tytoniu. Przepływa przez podniebienie gęsto i pełne z niezwykłą głębią, szerokością i czystością. Bogate wino, które utrzymuje się długo i bardzo harmonijnie.
Tradycyjne podejście Tommasi do Amarone sprzyja elegancji i równowadze, z głębokimi owocami uzupełnionymi pikantnymi, ziemistymi smakami. Winogrona pochodzą z najlepszych działek rodziny w Valpolicella Classico. Potrzebuje powietrza, aby wydobyć intensywne, jaskrawoczerwone jagody z daktylami i pikantnymi, mięsnymi nutami. Pełne, z napiętym, ale przyspieszonym podniebieniem, pobudzane przez czystą kwasowość i mocne, delikatne taniny...