

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tormaresca Torcicoda Primitivo Salento
Wina Włoskie z Apulii
Producent: Marchesi Antinori
Strefa produkcji: San Pietro Vernotico
Typ: Dry Red Primitivo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Tormaresca's Torcicoda Primitivo Salento IGT lśni w kieliszku intensywną rubinową czerwienią, rozwijając złożony bukiet z aromatami dojrzałych śliwek i czarnych wiśni, a następnie pikantnymi nutami wanilii i ciemnej czekolady. Na podniebieniu to primitivo jest wytrawne, miękkie, zrównoważone, o pięknej złożoności, z obecnymi miękkimi taninami, przyjemnie smaczne. W finale harmonijny, pociągający i wytrwały długo.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Torcicoda wino produkowane przez Tormaresca z winogron Primitivo pochodzących z winorośli uprawianych jako drzewka i kordon ostrogowy w Tenuta Maìme di S. Pietro Vernotico. Winogrona zebrano właśnie przesuszone w pierwszym tygodniu września. Po zmiażdżeniu macerację, zarządzaną przez łagodne przepompowywanie i delèstage, kontynuowano przez 15 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W tej fazie wina zakończyły fermentację alkoholową w temperaturze nieprzekraczającej 26 ° C. Po winifikacji wina fermentacja jabłkowo-mlekowa odbywała się bezpośrednio w beczkach z dębu francuskiego i węgierskiego, w których hodowano je przez około 10 miesięcy. Kolejny okres 8 miesięcy leżakowania w butelce nastąpił przed wprowadzeniem do obrotu. Charakteryzuje się intensywnym rubinowym kolorem. Posiada owocowe aromaty śliwki, jeżyny i maliny połączone z pikantnymi aromatami pieprzu, kawy i kakao. Na podniebieniu uwalnia miękki, bogaty, przyjemny i elegancki smak o dobrej intensywności i trwałości. Podawać w temperaturze 18-20 ° C.
Jego nuty degustacyjne pozwalają zachwycić się rewelacyjnym winem kultury apulijskiej. Kolor jest intensywny rubinowy, typowy dla tej odmiany. Perfumy wzbogacone są intensywnymi owocowymi nutami śliwki, jeżyny i maliny, które łączą się z korzennymi nutami pieprzu, kawy i kakao. Smak na podniebieniu jest gładki, przyjemny i elegancki, o dobrej intensywności i trwałości.
Torcicoda urzeka typowymi odmianami śliwek i wiśni w połączeniu z delikatnymi nutami czekolady i wanilii. Miękkie taniny i trwałe wykończenie dopełniają doznania smakowe tego czerwonego wina dojrzewającego w beczce przez 10 miesięcy. Nowoczesna interpretacja prymitywu.
2024-10-20
Primitivo Antinori klasa wyższa
Wino jest delikatnie wytrawne, z niską kwasowością, dosyć lekkie jak na primitivo, z nutami czerwonych owoców takich jak: wiśnia, jeżyna, czarna porzeczka.