Toscaleus Chianti
Wino Toscaleus Chianti
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOCG Chianti
Producent: Società Agricola Canneta
Szczepy: Sangiovese , Canaiolo , Merlot
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c4
Nota degustacyjna:
Czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Sangiovese , Canaiolo oraz Merlot uprawianych w regionie Chianti. Wino prezentuje rubinowo czerwoną barwę z wyraźnymi owocowymi aromatami z szczególnie uwydatnioną nutą śliwek oraz dojrzałych wiśni. Na podniebieniu miękkie z lekko zaznaczoną taniną, której towarzyszy długi owocowy posmak.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, kuchnia toskańska, makarony z sosami pomidorowymi, sery.
Producent: Società Agricola Canneta
Firma I MORI została założona na początku lat 70., kiedy rodzina Giannelli postanowiła przebudować swoje małe gospodarstwo. Firma znajduje się na wzgórzach otaczających region Chianti we Florencji. Głównymi uprawami na tym obszarze są winorośle i drzewa oliwne. Dziś firma obejmuje różne gospodarstwa i rozszerzyła swoje terytorium do 160 hektarów, w tym 50 winnic i 15 gajów oliwnych.
W 1997 roku rodzina Giannelli kupiła nową firmę w Montalcino, Podere CANNETA, która produkuje wina Brunello di Montalcino, Sant'Antimo i Rosso di Montalcino. Canneta znajduje się 1000 metrów od twierdzy Montalcino: składa się z 10 hektarów winnic i 2 hektarów drzew oliwnych oraz 30 hektarów gęstego drewna.Canneta
W 2003 roku Canneta rozszerzyła również swój przemysł rolny w Maremma: obszar ten jest naturalnie przeznaczony do uprawy winogron. W Cinigiano zakupiono 37 hektarów ziemi: 3,5 hektara ziemi uprawiano pod produkcję DOC Montecucco i Maremma. Tak narodziło się wino „La Pietrosola”.
2023-06-19
Wino Toscaleus Chianti
Wino o rubinowej barwie i wyraźnych owocowych aromatach, zwłaszcza śliwek i dojrzałych wiśni. W ustach wytrawne, nieprzesadnie taniczne, o przyjemnym, długim posmaku. Podawać do dań kuchni toskańskiej: makaronów z pomidorowymi sosami, zupy pappa al pomodoro i serów.