Trinchero Vigna Del Noce Barbera d`Asti DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d'Asti DOCG
Producent: Trinchero
Rodzaj: Barbera czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% bk17
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Winogrona Barbera są zbierane z ponad osiemdziesięcioletnich winnic, z których pochodzi Ezio Trinchero's Barbera d'Asti Superiore "Vigna del Noce". Fermentowane z 45-dniową maceracją na skórkach, dojrzewa przez ponad dwa lata w dużych dębowych beczkach i jest uzupełniane przez kolejne dwa lata rafinacji w butelce. To nie byle jaka Barbera, ale raczej Barbera jak kilka innych, elegancka i długowieczna jak Nebbiolo.
Prezentuje się w kieliszku o pięknej intensywnej czerwieni granatu. Nos to eksplozja dojrzałych czerwonych owoców jagodowych, po których następują trzeciorzędne tony tytoniu, lukrecji, mięty i suszonych kwiatów. Złożone i wyartykułowane nawet na podniebieniu, z podniebieniem potwierdzającym węch, okazując się zrównoważone i długotrwałe. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, steki, dziczyzna, białe mięsa, szynki dojrzewające,
Notatki Sommelier:
Winnica Ezio Trinchero znajduje się w gminie Agliano Terme (prowincja Cuneo) w regionie Piemont i została założona w 1925 roku. Rodzina Trinchero, kierująca posiadłością od 1920 roku, specjalizuje się w uprawie Barbera, a dokładniej starego winorośli tej szlachetnej lokalnej odmiany winorośli, które są prowadzone w rolnictwie ekologicznym i z których czerpią niskie plony. Są również jednymi z pierwszych, które butelkowały pod nazwą Barbera d'Asti DOCG.