Val D’oca D.o.c.g. Prosecco Superiore Valdobbiadene
Wino Val D’oca D.o.c.g. Prosecco Superiore Valdobbiadene
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Val D’oca D.o.c.g. Prosecco Superiore Valdobbiadene
Kraj: Włochy
Region: Veneto (Wenecja Euganejska)
Producent: Val D’oca
Szczep: 85% Glera, 15% Pinot i Chardonnay
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Styl: musujące i świeże
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11%
Nota degustacyjna:
Aromaty jabłka, białych kwiatów z wyraźnymi nutami cytrusów i długim wytrawnym finiszem.
Sugestie kulinarne: Świetny aperitif oraz do każdego rodzaju mięsa, ryb i owoców morza.
Notatki Sommelier:
Santo Stefano to osada w gminie Valdobbiadene i znajduje się na północ od obszaru prestiżowego Superiore di Cartizze. Na tych stromych wzgórzach winogrona dojrzewają w dużym nasłonecznieniu, a następnie są ręcznie zbierane i zabierane do piwnicy, aby ożywić ten cenny nektar.
Przyciągając kieliszek do nosa można rozpoznać nuty cytrusowe, białe kwiaty i zielone jabłko. W ustach, choć osad cukru jest minimalny, jest zrównoważony i bardzo przyjemny. Posmak jest harmonijny i trwały.
Sugestie kulinarne: Dobrze komponuje się z przystawkami i pierwszymi daniami. Doskonałe również do prostych tostów.
Producent: Val D’oca
Spółdzielnia powstała w 1952 roku i obejmuje około 600 plantatorów winorośli, którzy posiadają około 1000 hektarów. Ich savoir faire w połączeniu z szeroką gamą winnic pozwala im produkować szeroki wybór stylów i jakości. Ich Extra Dry Rosé Millesimato Prosecco 2020 podbiło nasze podniebienia białymi brzoskwiniami, kandyzowanymi migdałami, skórką cytryny i nutami kwiatowymi. Odrobina owocowej słodyczy dodaje krągłości i odrobiny głębi.
Nagrody i wyróżnienia:
90/100 pkt Gilbert & Gaillard 2019,
90/100 pkt Falstaff Prosecco Trophy 2018,
Silver Medal (90 Points) – The Drinks Ness, Prosecco Masters 2018.
Val D’oca D.o.c.g. Prosecco Superiore Valdobbiadene - Opinie klientów
Prosecco Superiore Valdobbiadene
Słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami, trwałą pianką i drobnym perlage. Zapach jest klasycznym zapachem bukietu bogatym w kwiatowe zapachy, w którym wyróżniają się glicynia i akacja, z owocowymi nutami smaku zielonego jabłka. Świeży i elegancki z wielką harmoniczną przyjemnością, charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością i dobrym smakiem. Doskonały aperitif, ale świetny również do całego posiłku. Dobry ze skorupiakami lub owocami morza, zwłaszcza z surowymi rybami, takimi jak ostrygi, trufle i krewetki. Idealny do lekkich i delikatnych pierwszych dań na bazie ryb lub białych mięs. Optymalna temperatura serwowania wynosi 6 ° C.
Prosecco Superiore Valdobbiadene
Słomkowo-żółty kolor z zielonkawymi refleksami. Trwała piana i drobny perlage. Zapach jest szeroki i przyjemnie owocowy i delikatny, świeży i harmonijny. Smak ma wytrawny i lekko słodki smak, który harmonizuje z przyjemną kwasowością.
2023-08-27
Prosecco Superiore Valdobbiadene
Czyste musujące, świeże, rześkie i pełne zielonych owoców, jabłek i śliwek przekrojonych cytrusową linią. Lekko perfumowane, wino jest gotowe do picia.