Val D’oca Prosecco Rose Extra Dry
Wino Val D’oca Prosecco Rose Extra Dry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Val D’oca Prosecco Rose Extra Dry
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: D.O.C. Prosecco
Producent: Val D’oca
Szczep: 90% Glera, 10% Pinot Noir
Rodzaj: różowe, półwytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11,5%
Nota degustacyjna:
Wino na bazie szczepów Glera 90% i Pinot Noir 10% winifikowanych osobno, żywe bąbelki, urzekająca kwasowość z owocowymi i roślinnymi niuansami oraz przyjemną świeżością. Posiada idealną równowagę między kwasowością a miękkością. Sugestie kulinarne: Znakomity aperitif oraz dokonały towarzysz do ryb i owoców morza, sałat oraz innych lekkich dań.
Notatki Sommelier:
Val d'Oca Prosecco Rosé Extra Dry to klasyczne wino musujące z regionu winiarskiego Prosecco Veneto. Winifikowane z winogron 90% Glera i 10% Pinot Noir jest jednym z pierwszych Rosé Prosecco. Tradycyjnie używa się odmiany winorośli Glera, ale do tego koloru dodano również trochę Pinot Noir. Winogrona Pinot Noir nadają winu niewątpliwą moc, a odmiana Glera – niepowtarzalne owoce. Wino musujące Val d'Oca Prosecco Rosé Extra Dry posiada jasny i elegancki róż który łączy się z subtelnym i trwałym bąbelkiem, który uwalnia przyjemny i pachnący zapach z delikatnymi nutami wiśni i małych czerwonych owoców. Całość jest lekka, miękka i o zrównoważonym smaku, w umiejętnym połączeniu kwasowości i słodyczy. W ustach to wino musujące jest świeże i owocowe, zachowując doskonałą równowagę, co czyni go doskonałym dodatkiem do świeżych serów i dań na bazie ryb, od przystawek ze skorupiakami po pierwsze dania. Niewątpliwie doskonały wybór na dobry aperitif.
Producent: Val D’oca
Spółdzielnia powstała w 1952 roku i obejmuje około 600 plantatorów winorośli, którzy posiadają około 1000 hektarów. Ich savoir faire w połączeniu z szeroką gamą winnic pozwala im produkować szeroki wybór stylów i jakości. Ich Extra Dry Rosé Millesimato Prosecco 2020 podbiło nasze podniebienia białymi brzoskwiniami, kandyzowanymi migdałami, skórką cytryny i nutami kwiatowymi. Odrobina owocowej słodyczy dodaje krągłości i odrobiny głębi.
Prosecco wino musujące to produkt o średniej kwasowości, niższej niż w przypadku popularnego szampana. Dzięki temu zyskuje sobie coraz szerszą grupę sympatyków Zwolenników wina prosecco zjednuje również niski alkohol 11-12%, przystępna cena prosecco oraz na ogół wyczuwalna subtelna słodycz owoców. W poszukiwaniu cukru lub jego braku należy być niezwykle uważnym. Popularne w winach prosecco określenie dry, które spotkamy na etykietach butelek tegoż trunku, oznacza bowiem produkty najsłodsze (co nie znaczy słodkie!).
Nagrody i wyróżnienia:
Złoty Medal - Gilberta i Gaillarda 2020
Złoty Medal - Krajowa Wystawa Win Pramaggiore 2021