Valpolicella Bonacosta Clasico D.O.C. Rosso
Wino Valpolicella Bonacosta Clasico D.O.C. Rosso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Valpolicella Bonacosta Clasico D.O.C. Rosso Masi
Szczepy: Corvina, Rondinella, Molinara
Hemingway określi to lekkie, owocowe wino jako "ciepłe jak dom przyjaciela". Pochodzi z tych samych szczepów co Bardolino i jest bardzo uniwersalnym winem, pasującym do szerokiej gamy potraw, począwszy od zup, a kończąc na pastach i mięsach z grilla.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Żywy rubinowy kolor, młody i świeży w nosie, typowe aromaty wiśni wyraźnie rozpoznawalne, nuta goździków, piękna struktura na podniebieniu, zdominowana przez aromaty dojrzałe wiśnie - razem ze śliwkami i nutą słodkich przypraw jak cynamon. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze dojrzewania z wyselekcjonowanymi drożdżami w temperaturze od 25 do 28°C - czas maceracji wynosi 16 dni dla winogron Corvina i 10 dni dla Rondinalle i Molinara. Fermentacja trwała 20 dni. Wino było następnie leżakowane w dębowych beczkach przez 6 miesięcy i dojrzewało w butelce przez miesiąc.
Vaio dei Masi to nazwa małej doliny, którą rodzina Boscaini nabyła pod koniec XVIII wieku i która dała nazwę firmie. Tradycyjna rodzinna firma Masi, z siedzibą w Gargagnago, w sercu Valpolicella, jest zarządzana przez wizjonera Sandro Boscaini, jednego z wybitnych koni roboczych i figurantów regionu Veneto. Boscainiego wspierają jego córka Alessandra, syn Raffaele i brat Bruno, a także Masi Technical Group, zespół ekspertów, który od lat bada regionalną uprawę winorośli i wyznacza standardy enologiczne. Sandro Boscaini nie interesują jednolite wina, które stają się coraz bardziej modne na całym świecie. Jego celem są wyraziste, pełne charakteru wina z ojczyzny, Valpolicella. Entuzjazm dla terroir narodził się praktycznie w Boscaini. Już jego ojciec Guido dostrzegł ogromny potencjał tego sennego, pagórkowatego regionu w głębi lądu Werony. Wyjątkowość i osobowość każdej odmiany winogron, a także szczególny styl regionalny znajdują odzwierciedlenie w każdym indywidualnym produkcie Masi. Jako wiodący producent Amarone, Masi Agricola oferuje wysokiej jakości wina, które są mocno zakotwiczone w wartościach swojego obszaru pochodzenia. Wykorzystywane są przede wszystkim autochtoniczne odmiany winorośli i lokalne metody produkcji – z ciągłymi aktualizacjami technicznymi. Masi wnosi swoje wina i ich wizerunek na najwyższy poziom na całym świecie i przyczynia się do rozpowszechniania wielu doskonałości, które kraj i jego mieszkańcy dali Veneto w ciągu historii. Bez wątpienia Masi zrewolucjonizował produkcję wina w regionie Veneto, jest „probierzem” win z Veronese. jak ujął to wielki pisarz wina Hugh Johnson.