- Polecane!
Valpolicella Zenato Superiore DOC Veneto
Wino Valpolicella Zenato Superiore DOC Veneto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Zenato Valpolicella Superiore
Kraj: Włochy
Region: Veneto Valpolicella
Apelacja: DOC Valpolicella Classico
Producent: ZenatoVeneto
Szczepy: Corvina , Rondinella
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Wino wyprodukowane z winnic w zabytkowej strefie Sant’Ambrogio. Zenato Valpolicella to wyśmienite czerwone wino, które przekazuje całą esencję terytorium, z którego pochodzi. Pochodzi z winogron o wyższej zawartości alkoholu i dojrzewa przez co najmniej rok, co pozwala nadać winu masę i strukturę. Na podniebieniu dominują czerwone owoce , dojrzałe maliny oraz słodkie migdały. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa gotowane, pieczone, średnio dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Valpolicella to obszar o wymiarach 34 x 15 km w zachodniej części Veneto – na wschód od jeziora Garda i na północ od Werony. Valpolicella jest znana z win wytwarzanych w różnych stylach, od lekkich i owocowych Valpolicella DOC po skoncentrowane i pełne Amarone. Wino Valpolicella DOC jest świeże i młodzieńcze, ukazuje czysty smak winogron i terroir. To wino nie musi być leżakowane i jest butelkowane zaraz po zakończeniu fermentacji. Valpolicella Superiore DOC dojrzewa przez co najmniej rok w dębowych beczkach, zbiornikach ze stali nierdzewnej lub betonowych kadziach. Proces starzenia dodaje złożone nuty suszonej żurawiny i wiśni, skóry i czekolady. Valpolicella Ripasso jest wytwarzana metodą „re-pass”. Po fermentacji wina jak zwykle, dodaje się w połowie sfermentowane skórki winogron passito (zwykle z Amarone), aby rozpocząć drugą fermentację. W ten sposób powstaje pełne wino o skoncentrowanych smakach. Amarone oznacza „wielki gorzki” i jest jednym z najlepszych win Włoch. Wykonany jest w specjalnym stylu winiarskim zwanym appasimento. Winogrona są zbierane wcześnie, kiedy są jeszcze pełne ostrej kwasowości i suszone we fruttaio – suszarniach w pomieszczeniach. Gdy winogrona powoli zamieniają się w rodzynki, woda odparowuje, a aromaty stają się bogatsze. Suszone winogrona są następnie fermentowane w celu uzyskania wspaniałego Amarone. Corvina jest głównym winogronem Valpolicella. Każdy winiarz łączy go z innymi dozwolonymi winogronami, aby stworzyć niepowtarzalny domowy styl. Na przykład mogą używać Corvinone, który dzięki grubej skórce dodaje mocy i garbników. Rondinella dodaje złożone smaki tytoniu i przypraw oraz przyciemnia kolor wina. Molinara – nazywana przez miejscowych „Ua Salà” lub „solonymi winogronami” – ma jasnoczerwony kolor i elegancki smak pikantnych czerwonych jagód. Valpolicella DOC produkuje rocznie około 19 milionów butelek, a Amarone 13,5 miliona. Nasz dogłębny Przewodnik po Amarone i Valpolicella zawiera więcej informacji na temat różnic między wszystkimi winami produkowanymi w tym regionie. Jak smakują wina z Valpolicella? Valpolicella pęka świeżymi smakami truskawek, żurawiny i maliny. W Amarone smak czerwonych owoców jest wzmocniony nutami rodzynek, skóry i czekolady.
W Azienda Zenato od zawsze kultywuje się silne więzi z lokalną historią i kulturą, jak również z ziemią, która daje wino produkowane w Zenato. Równie ważna jest pasja i zaangażowanie w dynamiczne badania oraz innowacje, mające na celu nieustanne podnoszenie jakości. Wszystko to sprawia, że Azienda Zenato jest ambasadorem jakości, oddania, szczerego i prostego sposobu życia. "Jesteśmy dumni, że reprezentujemy rejon Lugana, a nasze nieustanne wysiłki przyczyniły się do jego niedawnego wzrostu i ponownego odkrycia. Oprócz pasji do ziemi mamy również dalekowzroczne plany biznesowe, w postaci inwestycji w pobliżu Valpolicelli. Nasza obecność w tej okolicy pozwoli nam poprawić i rozwinąć obecność we Włoszech i na świecie. Nasza rodzina jest dumna z podtrzymywania wartości, poświęcenia, szczerego i prostego podejścia, które pomogły nam stać się tak dobrze prosperującym przedsiębiorstwem. Z tych wszystkich powodów uważamy, że jesteśmy w stanie w pełni zaspokoić wymagania każdego miłośnika wina, który poszukuje wina o znakomitych walorach, wyjątkowej jakości i dobrej cenie." (Sergio Zenato)
Nagrody i wyróżnienia:
Robert Parker: 89 punktów.