VERMENTINO BOLGHERI D.O.C.
Wino VERMENTINO BOLGHERI D.O.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
BOLGHERI D.O.C.
Region Toskania
Producent: Antinori
Winogrona: 100% Vermentino
Stopniowanie: 13,00%
Format: Butelka standardowa
Cl: 75cl
Słomkowo-złoty odcień, intensywnie owocowe aromaty w ustach pełne, złożone i harmonijne. Długi, przyjemny finisz, wino powstaje dzięki fermentacji w niskiej temperaturze (poniżej 18°C) poprzedzonej sześciogodzinną maceracją, zabiegi te mają na celu wydobyć typowe cechy odmiany Vermentino.
Sugestie kulinarneL owoce morza, ryby, cielęcina.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Białe wino Vermentino Bolgheri od Guado al Tasso osiedla, może pochwalić się denominacją kontrolowanego pochodzenia DOC Bolgheri. Wyprodukowane z czystej winifikacji 100% winogron Vermentino, uprawianych na terenie firmy. Camillo to nazwa historycznej winnicy Tenuta Guado al Tasso obsadzonej winogronami Vermentino, która dzięki swoim właściwościom oferuje szczególnie intensywną interpretację tej odmiany pod względem aromatu i smaku. Vermentino z winnicy Camillo jest zbierane późno, co nadaje winu kompleksowi, pełne i pikantne nuty, równowagę i przyjemny smak. Jest to wino zdolne do dalszej poprawy swoich właściwości organoleptycznych po kilku latach leżakowania w butelkach. Podczas procesu winifikacji po zbiorach, który odbywa się wyłącznie ręcznie w dwóch etapach, pierwszy w połowie września i drugi, po prawie miesiącu, 12 października; winogrona po przybyciu do piwnicy są pozbawione łodyg i delikatnie wyciskane. Uzyskany moszcz jest schładzany przez 24 godziny w celu sprzyjania naturalnej dekantacji, po czym klarowną frakcję dekantuje się do kadzi ze stali nierdzewnej i przesyła do fermentacji alkoholowej w temperaturze nie wyższej niż 16 ° C. Następnie niewielką część moszczu z pierwszego zbioru dodano do późnego zbioru, aby nadać mu kwaskowatość i świeżość. Następnie 10% tak otrzymanej masy kontynuuje fermentację w beczkach drugiego pasażu. Następnie wino pozostające przez trzy miesiące na drobnym osadzie drożdżowym, które były okresowo ponownie zawieszane, jest dodawane do kwoty, która wzrosła w beczkach, w celu butelkowania w połowie marca następnego roku i zakończenia krótkiej rafinacji w butelce.
Charakterystyka Bolgheri Vermentino "Guado al Tasso"
Wino Camillo ma słomkowożółty kolor z lekko złotymi refleksami. W nosie złożona z nutą dojrzałych owoców kandyzowanych, cedru, miodu i nutami kwiatowymi. Na podniebieniu soczyste, trwałe, pełne i dobrze zbalansowane nutą mineralną, która nadaje mu równowagę i przyjemność. Jest to wino, które może ulec dalszej poprawie po kilku latach leżakowania w butelce.
Sugerowane kojarzenie podczas degustacji tego białego wina
Wino Camillo Vermentino Bolgheri DOC z posiadłości Guado al Tasso powinno być podawane w połączeniu z daniami z owoców morza lub z białymi mięsami, takimi jak grillowany kurczak i duszony indyk. Świetnie komponuje się z delikatnymi serami i tradycyjnymi przystawkami jak np. Bruschetta z pomidorami czy pasztet z karczochów.Podawać w wysokiej i szerokiej szklance w temperaturze 10 ° C max 12 ° C
2022-10-22
Bolgheri DOC Vermentino 2019 Antinori Tenuta Guado al Tasso
Ma intensywny słomkowożółty kolor i nie jest zbyt obciążony, z odcieniami zielonkawego. Nos ma dość intensywną, świeże żółte owoce, takie jak kwiat brzoskwini i pomarańczy, kwiaty czarnego bzu i przyzwoity krzemień (mineralność). W ustach jest pełny, niezbyt miękki, ale raczej kwaśny i mineralny, ponieważ wino koncentruje się głównie na łatwości i szybkości picia oraz wywyższeniu delikatnych nut. Owocowe wykończenie. Wino dobrze smakuje jako aperitif, nawet jeśli ma ładny ładunek, więc widzimy, że jest bardziej odpowiedni na delikatnej i smacznej rybie, takiej jak podeszwa. Również doskonały na świeży ser i na pierwszym daniu z owocami morza. rynek. Bolgheri DOC Vermentino 2019 Antinori Tenuta Guado al Tasso to wino produkowane w posiadłości Guado al Tasso rodziny Antinori. Rodzina Antinori produkuje wino od ponad 25 pokoleń, dokładnie od 1385 roku. W szczególności Tenuta di Guado al Tasso Antinori znajduje się w małym, ale prestiżowym DOC Bolgheri; stosunkowo niedawno jest rok ustanowienia dyscypliny i DOC (mówimy o 1994), ale wina produkowane w tej dziedzinie były w stanie ugruntować swoją pozycję w ostatnich latach wśród najbardziej cenionych win na scenie włoskiej i światowej. Jako rodzina, Antinori zawsze byli obecni na Bolgheri: ziemia, na której dziś stoi majątek, należy do przodków rodziny od drugiej połowy XVII wieku i już zadbała o produkcję wina. Pierwszy prawdziwy punkt zwrotny nastąpił jednak w pierwszej połowie 1800 roku dzięki Guido Alberto della Gherardesca, który poświęcił się ulepszaniu roślin enologicznych w okolicy. Około 1930 roku posiadłość została odziedziczona przez Carlottę della Gherardesca Antinori, matkę Piero Antinori, a zamiast tego pobliska posiadłość San Guido trafi do jej siostry, która jest żoną Mario Incisa della Rocchetta, która jako pierwsza dostrzeże podobieństwo obszaru Bolgheri do obszaru Graves w Bordeaux i dlatego uruchomi fundamenty pod produkcję Bolgheri DOC, jaką znamy dzisiaj. Uprawiane winogrona to głównie międzynarodowe winogrona, takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot, ale także Vermentino.