

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vernaccia di San Gimignano to biała odmiana winogron z San Gimignano, która już w XIII wieku była wymieniana w dokumentach jako odmiana rodzima. To sprawia, że jest to prawdziwie autochtoniczna odmiana winorośli. Tak nazywa się lokalne, starożytne odmiany winorośli, które pochodzą z określonego obszaru uprawy. Vernaccia di San Gimignano było pierwszym włoskim białym winem, które w 1966 roku otrzymało status DOC (Denominazione di Origine Controllata: kontrola pochodzenia win włoskich). Jasnożółte, szlachetne wino jest określane przez koneserów jako „wino o cudownej mineralności na podniebieniu, które wspierają piękne owoce i delikatna migdałowa nuta”, a bukiet jest intensywnie owocowy z nutą jabłka, ananasa i cytryny w połączeniu z nutą kwiatową.
Po oględzinach ma jasnosłomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami, zapach jest pachnący kwiatami żarnowca, z nutą dojrzałego ananasa i krzemienia. Degustacja pozwala nam poznać wino o pełnym i pikantnym smaku, czystym i harmonijnym, z elegancką brzoskwinią i przyjemnie trwałym posmakiem. To tradycyjne toskańskie wino powinno być łączone z przystawkami, skorupiakami, „szlachetnymi” rybami morskimi i słodkowodnymi, białymi mięsami. Do świeżych białych win należy podawać w temperaturze 12 – 14 °C w wysokim, szerokim kieliszku.Do produkcji tego szczególnego i wyrafinowanego wina o tradycji toskańskiej , znanego na całym świecie, winiarnia Melini wykorzystuje winogrona Vernaccia di San Gimignanooraz niewielką część uzupełniających rodzimych winorośli na obszarze DOCG. Winnica wyróżnia się wyselekcjonowanymi winoroślami na wzgórzach San Gimignano, na wysokości od 250 do 300 metrów nad poziomem morza. Winorośl uprawiana jest zgodnie z systemem Guyota na plioceńskich glebach pochodzenia morskiego z przewagą piasków wapiennych. Winifikacja bezpośrednio po zbiorze winogron, w pierwszej dekadzie września, odbywa się przy odpowiednim stopniu dojrzałości, winifikuje się je „na biało” miękkim tłoczeniem. Moszcz po zdekantowaniu fermentuje z wybranymi drożdżami w temperaturze 14 – 16°C dla zachowania aromatów.