Vigneti Canosini Tufarello Nero di Troia Puglia IGT
Wino Vigneti Canosini Tufarello Nero di Troia Puglia IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vigneti Canosini Tufarello Nero di Troia Puglia IGT
Kraj: Włochy
Region: Apulia (Puglia)
Apelacja: IGT Puglia
Typ: Dry Red Nero di Troia
Pojemność: 0,75l
Głęboki ciemnoczerwony kolor z fioletowymi odcieniami. Intensywny aromat konfitur wiśniowych. W ustach eksplozja ciemnych owoców - śliwki, wiśnie i jagody, giętkie taniny, świetna kwasowość w długim finiszu. Zbiory ręczne. Fermentacja w zbiornikach stalowych w temp. 30-32 ˚C przez 15 dni. Po 6 miesięcznej stabilizacji w kadziach z nierdzewnej stali wino jest rozlewane do butelek. Sugestie kulinarne: Mięso z grilla – jagnięcina, wołowina, dziczyzna, makarony w bogatych gęstych sosach, pizza, zapiekanki, pikantne kiełbaski i wędliny – salami, chorizo, dania z grzybami, twarde dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nero di Troia, odmiana czerwonych winogron pochodzi z Włoch. Synonimy to Barlettana, Canosa, Cassano, Somarello, Sommarrello, Sumarello, Summariello, Tranese, Troiano, Troja, Trojana, Uva Antica Nara, Uva della Marina, Uva di Barletta, Uva di Canosa, Uva di Troia (druga nazwa główna), Uva di Troya, Vitigno di Barletta, Vitigno di Canosa i Zagarese. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od miasta Tróia w prowincji Foggia w Apulii. Miejsce to zostało rzekomo założone przez Diomedesa, bohatera z mitologii greckiej, jednego z wojowników legendarnego Konia Trojańskiego podczas podboju Troi. Kiedy wracał z Troi, jego statek został zdmuchnięty przez burzę na wybrzeżu Apulii. Wyjaśnia to także nieweryfikowalną hipotezę, jakoby przodek odmiany został przywieziony przez Greków z Troi w Azji Mniejszej. Według analiz DNA przeprowadzonych w 2013 roku powstał on z prawdopodobnie naturalnej krzyżówki Bombino Bianco x Quagliano. Jednakże opiera się to tylko na 20 markerach DNA (patrz genetyka molekularna). W analizie przeprowadzonej w roku 2019 nie potwierdzono jednak odmiany ojca. Późno dojrzewająca winorośl jest odporna na mączniaka rzekomego. Produkuje wina czerwone o intensywnej barwie, garbnikowe i wysokoalkoholowe, o aromatach wiśni i ziół posiadających potencjał starzenia. Odmiana uprawiana jest głównie w północnej Apulii pod uprawami Uva di Troia lub Summariello, a także w Kampanii. Tam jest to dozwolone w winach DOC Barletta, Cacc’e Mmitte di Lucera, Castel del Monte, Orta Nova, Rosso di Cerignola i Tavoliere delle Puglie.
Informacje od producenta
Wino półwytrawne czerwone Tufarello Nero di Troia Puglia IGP 750 ml produkowane jest z odmiany winorośli o tej samej nazwie uprawianej w winnicach Vigneti Canosini i Tufarello. Winnice należą do winnicy Vigneti Del Vulture, która produkuje to wino dla firmy Farnese. Miejsca te zlokalizowane są wokół strefy wulkanicznej Vulture. Gleby składają się z tufu, wapienia i gliny. Po dokładnym sortowaniu, odszypułkowaniu i tłoczeniu moszcz kierowany jest na 15 dni maceracji i fermentacji alkoholowej. Następnie następuje fermentacja malolaktyczna i co najmniej sześciomiesięczne dojrzewanie wina w stalowych cysternach. Dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 3 miesiące. Wino półwytrawne czerwone „Tufarello” Nero di Troia ma okres przydatności do spożycia wynoszący sześć lat.
W 1582 roku austriacka księżna Małgorzata, córka cesarza Karola V, poślubiła księcia Parmy Ottavio Farnese i kupiła miasto Ortona za 52 000 dukatów. Zafascynowana świeżym powietrzem i malowniczymi krainami regionu postanowiła zbudować zamek do wypoczynku na wybrzeżu. Budowa „Margarity”, jak pieszczotliwie nazywano zamek, dała ogromny impuls rozwojowi przyległych ziem oraz rozwojowi uprawy winorośli i winiarstwa. Wina szybko stały się nie tylko popularne, ale ozdobiły liczne bankiety na głównych europejskich dworach.
Obecnie firma Farnese kontynuuje uprawę tych samych winnic, które znajdują się w północnej części malowniczej doliny rzeki Moro. Winnice mają doskonałą ekspozycję, a oddalona zaledwie o 30 kilometrów góra Maiella o wysokości 3000 metrów stwarza doskonały mikroklimat. Powierzchnia dzierżawionych winnic wynosi 150 hektarów, całkowita roczna produkcja to 11 000 000 butelek. Według krytyka wina Antonio Galloniego z magazynu Wine Advocate: „Wina farneńskie są czyste, „poprawne” i bardzo smaczne. Posiadłość nie odbiega zbytnio od swojego głównego dania – produkcji prostych, dobrze zrobionych win.” Obecnie Farnese oferuje dwie linie: pierwsza to proste wina odmianowe, druga to seria „Casale Vecchio”, na którą składają się wina ze specjalnych selekcji. Farnese reprezentuje niezrównany stosunek ceny do jakości, dlatego winnica została uznana przez trzy lata z rzędu za „Włoską Winiarnię Roku”!
2024-11-05
Wino Vigneti Canosini Tufarello Nero di Troia
Jasny rubinowo-czerwony kolor. Bukiet wiśni, śliwek i/lub runa leśnego. Intensywny kwiatowy haft. Kalibruj pikantne esencje gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu i goździków. Szeroka modulacja trzeciorzędna wnosi na stół nuty lukrecji, ciemnej czekolady, jałowca, cynamonu i tytoniu. Łyk o mięsistej konsystencji wpływa do ust, a następnie okazuje się surowy, treściwy, strukturalny, złożony i toniczny, kontrastujący z fascynującymi, napiętymi, miękkimi, delikatnymi, zaokrąglonymi, harmonijnymi i pełnymi wdzięku składnikami. Ziemski temperament jest solidny. Przyjemna i delikatna konsystencja taninowa. Zrównoważony, zmysłowy, urzekający, głęboki, pikantny, ewoluujący i balsamiczny postęp podniebienia. Drewno spełnia swoją rolę dobrze, bez przytłaczania. Długoterminowa długowieczność. Finisz długi, pieprzny i trwały. Spróbuj na talerzu pappardelle z sosem mięsnym i kozim serem. Naprawdę doskonałe wino, które wyraźnie wyróżnia się na tle dużej liczby etykiet firmowych.