Vigneti Del Vulture Pipoli Zero Aglianico
Wino Vigneti Del Vulture Pipoli Zero Aglianico
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vigneti Del Vulture Pipoli Zero Aglianico
Kraj: Włochy
Region: Bazylikata
Producent: Farnese/Fantini
Winnica: Vigneti Del Vulture
Szczep: Aglianico
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Wino o lśniącym jasno czerwonym odcieniu z aromatami czerwonych jagód oraz nutą wanilii. Na podniebieniu miękkie i soczyste z delikatnymi taninami, którym towarzyszą dojrzałe owoce oraz lekka mineralna nuta. Wino nie zawiera dwutlenku siarki. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, gulasze, risotto, makarony z treściwymi sosami.
Vigneti del Vulture z regionu Basilicata, położonego między Pulią a Kampanią, należy do winnicy Farnese/Fantini . Ze starych winorośli lokalnych szczepów Aglianico, Greco i Fiano produkowane są tutaj nowoczesne wina o krystalicznie czystej stylistyce i wielkiej świeżości, często w bardzo wysokich lokalizacjach winnic około 800 m n.p.m. Wszystkie wina wyróżniają się doskonałym stosunkiem ceny do jakości.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Podbicie włoskiego buta, centrum południowych Włoch. Stolicą jest Potenza, ale najważniejsza produkcja wina odbywa się wokół wygasłego wulkanu Vulture, w głębi lądu w kierunku Apulii. Jest to kraina często zaniedbywana zarówno przez turystów, jak i rząd włoski, ale jest to jedno z ostatnich miejsc we Włoszech, gdzie naprawdę można poczuć życie przed współczesnością. Pomimo tego, że jest on prawie niejasny, w Basilicacie jest kilku producentów o światowej renomie. Cantina del Notaio za balsamiczne, dojrzałe Aglianicos z grzbietem do tych win Eleny Fucci, która jednym okiem zwraca uwagę na nowoczesność.
2022-06-03
Pipoli Zero Aglianico wino nie zawiera dwutlenku siarki
Gęsty atramentowo-czarny kolor z bardzo głębokim czarnym, ciemnoczerwonym odcieniem. Aromaty dojrzałego morello i czarnej wiśni mieszają się z nutami lukrecji i czarnej śliwki na ziemi, wanilinowego cedru i suszonych ziół. Na podniebieniu dominują soczyste aromaty czerni i wiśni morello, nad tylną kroplą lukrecji, ziemi, suszonych ziół i pikantnej skóry. Jasna kwasowość nadaje świeżości, a taniny nadają strukturę. Kończy się intensywnym i soczystym posmakiem o średniej długości.