Vigneti Massa Liberta Rosato Piemont
Wino Vigneti Massa Liberta Rosato Piemont
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vigneti Massa Liberta Rosato Piemont
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Vigneti Massa
Szczep: Freisa, Barbera, Cortese
Rodzaj: różowe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12% bk17
Nota degustacyjna:
Rosato Terra Libertà od Vigneti Massa to intensywny łososiowy róż. Nos pachnie płatkami róż, malinami, poziomkami i grejpfrutem, z lekko ziołowymi nutami świeżo skoszonej trawy. Na podniebieniu jest świeże i pikantne, z nutą niezwykle przyjemnej taniny. Bardzo dobre świeże, ale nie zimne, ciekawe w parowaniu, również prowokującym, z cieniowanym węgorzem Orbetello, wędzonym węgorzem, marynowanym, a następnie doprawionym tradycyjnym sosem na bazie pieprzu zwanym „pimento”, dziedzictwo hiszpańskiej dominacji .
Notatki Sommelier:
Vigneti Massa to nazwa rodzinnej winnicy, założonej przez przodków Massa w 1879 roku, która dziś szczyci się posiadłością o powierzchni 23 hektarów na wzgórzach Monleale, na wysokości około 300 metrów. Znajdziemy tu najbardziej typowe winorośle tego obszaru: Barbera, Croatina, Freisa, ale przede wszystkim Timorasso, dla którego zarezerwowano dobre 10 hektarów. Zgodnie z wieloletnią tradycją rodzinną i terytorialną winnice te są uprawiane ze skrupulatną uwagą i dobrą wiedzą rolniczą, ograniczając zabiegi do minimum. Walter, przeciwnik wszelkich form biurokracji i zawsze idący pod prąd, jest przekonany, że wino najlepiej robi się w winnicy iw piwnicy, a nie ze znakami towarowymi czy dokumentami. Dlatego zdecydował się niekoniecznie uciekać się do denominacjina swoich etykietach i dlatego polega na swojej ugruntowanej reputacji prawdziwego rzemieślnika winiarskiego.
Kamieniem węgielnym winnicy Vigneti Massa jest Timorasso, dziś znane w całych Włoszech jako Derthona, typowe białe wino ze wzgórz Tortonese. Jednak są też świetne wina czerwone, produkowane z winogron Freisa, Barbera czy Croatina. Są to wyraziste i niekonwencjonalne wina, które są owocem umiejętności i twórczego talentu Waltera Massy: prawdziwe enologiczne skarby terytorium o wielkim potencjale!