Vigneti Massa Monleale Barbera
Wino Vigneti Massa Monleale Barbera
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vigneti Massa Monleale Barbera
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Vigneti Massa
Szczep: Barbera
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Dojrzewanie: 22 miesiące dębowa beczka
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5% bk17
Nota degustacyjna:
Monleale to bogate, mocne wino. Średni rubinowy kolor, bukiet ma subtelną słodycz, suszoną wiśnię, nuty balsamiczne i goździki. Na podniebieniu pikantne i ziemiste nuty wspierają precyzyjny rdzeń gęstej czerwonej wiśni i śliwki, jednocześnie energicznie prezentując mocny i przyjemnie pikantny styl, który idealnie nadaje się na obiad. Monleale ma wiele osobowości i charakteru, i to nie tylko ze względu na swoją wytrwałość i długowieczność, jest to jedna z najgłębszych odmian Barbera, jakie można znaleźć w tym przedziale cenowym.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, grillowane mięsa, sery dojrzewające,
Notatki Sommelier:
Monleale robione jest ze starych krzaków szczepu barbera, gdzie winorośle mają do 60 lat i znajdują się w mieście o tej samej nazwie. Wino dojrzewa w używanych 228-litrowych barriques przez około 22 miesiące, następnie w butelce przez co najmniej rok.
2023-10-23
Wino Barbera
W nosie wyraża się intensywnymi i różnorodnymi nutami typowymi dla Barbery, w których można wyróżnić aromaty ciemnych i dojrzałych owoców, którym towarzyszą drobne jagody i wyraźna gama akcentów kwiatowych. Na podniebieniu ma winne pierwsze wrażenie, jednakże wyraża charakter i strukturę Barbery z wzmianką „Superior”. Łyk jest dynamiczny, płynny, a jednocześnie pełny i bogaty. Zamyka się finiszem o doskonałej trwałości smakowo-zapachowej.