Vigneti Massa Montecitorio Timorasso
Wino Vigneti Massa Montecitorio Timorasso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vigneti Massa Montecitorio Timorasso
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Vigneti Massa
Szczep: Timorasso
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% bk17
Nota degustacyjna:
Winnica Waltera Massy Timorasso Montecitorio powstaje w wyniku zimnej maceracji trwającej około 40 godzin, a następnie fermentacji trwającej około 12 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej pod regularnym batonażem drożdży przez około 12 miesięcy.
Timorasso Montecitorio pachnie konfiturą pomarańczową, benzyną, polnymi kwiatami i miodem. W kieliszku bogate i złożone, nabiera niuansów mineralności. Po pewnym napowietrzeniu (lub lepiej: dalszym leżakowaniu w butelce) ujawnia niezliczone warstwy aromatów i głębię, które wraz z ogólną egzotyką i słonymi nutami sprawiają, że Montecitorio jest wyjątkowe i wspaniałe.
Notatki Sommelier:
Vigneti Massa to nazwa rodzinnej winnicy, założonej przez przodków Massa w 1879 roku, która dziś szczyci się posiadłością o powierzchni 23 hektarów na wzgórzach Monleale, na wysokości około 300 metrów. Znajdziemy tu najbardziej typowe winorośle tego obszaru: Barbera, Croatina, Freisa, ale przede wszystkim Timorasso, dla którego zarezerwowano dobre 10 hektarów. Zgodnie z wieloletnią tradycją rodzinną i terytorialną winnice te są uprawiane ze skrupulatną uwagą i dobrą wiedzą rolniczą, ograniczając zabiegi do minimum. Walter, przeciwnik wszelkich form biurokracji i zawsze idący pod prąd, jest przekonany, że wino najlepiej robi się w winnicy iw piwnicy, a nie ze znakami towarowymi czy dokumentami. Dlatego zdecydował się niekoniecznie uciekać się do denominacjina swoich etykietach i dlatego polega na swojej ugruntowanej reputacji prawdziwego rzemieślnika winiarskiego.
Kamieniem węgielnym winnicy Vigneti Massa jest Timorasso, dziś znane w całych Włoszech jako Derthona, typowe białe wino ze wzgórz Tortonese. Jednak są też świetne wina czerwone, produkowane z winogron Freisa, Barbera czy Croatina. Są to wyraziste i niekonwencjonalne wina, które są owocem umiejętności i twórczego talentu Waltera Massy: prawdziwe enologiczne skarby terytorium o wielkim potencjale!