Vigneti Massa Piccolo Derthona
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Vigneti Massa
Typ: Dry White - Timorasso
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 8% bk17
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Piccolo Derthona marki Vigneti Massa to przyjemne i świeże białe wino z białych winogron uprawianych na wysokości 300 metrów nad poziomem morza. Bezpośrednie i krystaliczne, klarowne i łatwe do picia, z lekkimi aromatami dzikich kwiatów i nutami nawiązującymi do skórki pomarańczy. Wino wytwarzane tak, jak kiedyś, metodami rzemieślniczymi. Sugestie kulinarne: kuchnia śrudziemnomorska, dania rybne, królik z ziłami, sałatki, przystawki, drób, pierś z kurczaka, makarony w sosach śmietanowych, sery.
Notatki Sommelier:
Waltera Massę można określić pod każdym względem jako ojca i pioniera odmiany winorośli Timorasso z Colli Tortonesi, czyli wzgórz Tortonese. Niezależny i odważny winiarz, który po prowadzeniu rodzinnej winnicy od lat 70. XX wieku z powodzeniem zmienił, przebudował i ożywił enologiczne oblicze całego terytorium. Terytorium to, znane jako Colli Tortonesi, to mały pas ziemi Piemontu położony między obszarami Monferrato i Oltrepò. Największe osiągnięcie Waltera Massy, który stał się postacią niemal legendarną i uważany jest za guru i mistrza tej dziedziny, było właśnie rewitalizacją niedocenianej rodzimej odmiany białych winogron, Timorasso. Chociaż w przeszłości groziło jej wyginięcie, zainwestował w nią znaczne środki i zdał sobie sprawę z jej ogromnego potencjału do produkcji ekscytujących win o niezwykłej trwałości. W ten sposób piwnice Vigneti Massa pokazały i nadal pokazują, że Piemont to nie tylko kraina wielkich win czerwonych, ale także ojczyzna wspaniałych win białych o silnym potencjale starzenia.
Vigneti Massa to nazwa rodzinnej winnicy, założonej przez przodków Massa w 1879 roku, która dziś szczyci się posiadłością o powierzchni 23 hektarów na wzgórzach Monleale, na wysokości około 300 metrów. Znajdziemy tu najbardziej typowe winorośle tego obszaru: Barbera, Croatina, Freisa, ale przede wszystkim Timorasso, dla którego zarezerwowano dobre 10 hektarów. Zgodnie z wieloletnią tradycją rodzinną i terytorialną winnice te są uprawiane ze skrupulatną uwagą i dobrą wiedzą rolniczą, ograniczając zabiegi do minimum. Walter, przeciwnik wszelkich form biurokracji i zawsze idący pod prąd, jest przekonany, że wino najlepiej robi się w winnicy iw piwnicy, a nie ze znakami towarowymi czy dokumentami. Dlatego zdecydował się niekoniecznie uciekać się do denominacjina swoich etykietach i dlatego polega na swojej ugruntowanej reputacji prawdziwego rzemieślnika winiarskiego.
Kamieniem węgielnym winnicy Vigneti Massa jest Timorasso, dziś znane w całych Włoszech jako Derthona, typowe białe wino ze wzgórz Tortonese. Jednak są też świetne wina czerwone, produkowane z winogron Freisa, Barbera czy Croatina. Są to wyraziste i niekonwencjonalne wina, które są owocem umiejętności i twórczego talentu Waltera Massy: prawdziwe enologiczne skarby terytorium o wielkim potencjale!