Vigneti Massa Terra Barbera
Wino Vigneti Massa Terra Barbera
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vigneti Massa Terra Barbera
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Vigneti Massa
Rodzaj: Barbera Red Dry
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% bk17
Nota degustacyjna:
Vigneti Massa Terra Rosso to jasne, średnio treściwe czerwone wino produkowane z odmiany winorośli Barbera w Piemoncie. Ze swojej małej winiarni w wiosce Monleale w prowincji Alessandria Walter Massa jest głośnym mistrzem mniej znanych odmian winogron z Piemontu, w tym białego Timorasso i czerwonego Barbera. Jest to wyśmienicie czyste owocowe czerwone wino dla początkujących, pękające z soczystymi czerwonymi i czarnymi owocami z nutami ziół balsamicznych, ściółki leśnej i miękkiej słodkiej przyprawy. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, sery dojrzewające, kiełbasy, zapiekanki, pizza.
Notatki Sommelier:
Vigneti Massa to nazwa rodzinnej winnicy, założonej przez przodków Massa w 1879 roku, która dziś szczyci się posiadłością o powierzchni 23 hektarów na wzgórzach Monleale, na wysokości około 300 metrów. Znajdziemy tu najbardziej typowe winorośle tego obszaru: Barbera, Croatina, Freisa, ale przede wszystkim Timorasso, dla którego zarezerwowano dobre 10 hektarów. Zgodnie z wieloletnią tradycją rodzinną i terytorialną winnice te są uprawiane ze skrupulatną uwagą i dobrą wiedzą rolniczą, ograniczając zabiegi do minimum. Walter, przeciwnik wszelkich form biurokracji i zawsze idący pod prąd, jest przekonany, że wino najlepiej robi się w winnicy iw piwnicy, a nie ze znakami towarowymi czy dokumentami. Dlatego zdecydował się niekoniecznie uciekać się do denominacjina swoich etykietach i dlatego polega na swojej ugruntowanej reputacji prawdziwego rzemieślnika winiarskiego.
Kamieniem węgielnym winnicy Vigneti Massa jest Timorasso, dziś znane w całych Włoszech jako Derthona, typowe białe wino ze wzgórz Tortonese. Jednak są też świetne wina czerwone, produkowane z winogron Freisa, Barbera czy Croatina. Są to wyraziste i niekonwencjonalne wina, które są owocem umiejętności i twórczego talentu Waltera Massy: prawdziwe enologiczne skarby terytorium o wielkim potencjale.
2023-10-23
Wino Barbera
Barbera ma głęboką rubinową barwę z fioletowymi tendencjami. W nosie zamieszanie czerwonych owoców, nuty runa leśnego i słodkich przypraw. Na podniebieniu smukłe i żywe, niezbyt masywne: Brichet bawi się gładkością picia i świeżością łyku, co czyni go winem bardzo przyjemnym. To soczysta, zachęcająca i niezwykle zwinna Barbera.