Vigorello San Felice SUPERTOSCAN I.G.T.
Wino Vigorello San Felice SUPERTOSCAN I.G.T.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Rosso Toscana Vigorello di San Felice
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Cantina: Agricola San Felice
Super Tuscan Wine
Wino medalowe
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Vigorello było pierwszym z nowej generacji win toskańskich, które z czasem stały się superkoskanami. Wyprodukowane po raz pierwszy w 1968 roku całkowicie z odmiany sangiovese w miarę upływu czasu wzbogacane było stopniowo w cabernet sauvignon a ostatnio również w merlot. Dojrzewa 20 miesięcy w barrique z francuskiego dębu a następnie 8-10 miesięcy w butelce. Głęboko rubinowa barwa z wyraźnym granatem. Bogata paleta aromatów z czarną porzeczką, przyprawami i krzewami leśnymi. W ustach pełne, ciepłe z pełnymi wyrazu taninami i delikatnymi nutami wanilii. Rekomendowane do potraw z grilla, pieczeni, dzikiego ptactwa, jagnięciny i twardych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
„Wino wigoru” (stąd nazwa Vigorello) otrzymanego z mieszanki Pugnitello (starożytna Tuscan winogron odnaleziony przez San Felice i niedawno dodany do kompozycji, które akcentują swój charakter terytorialny), Merlot, Cabernet Sauvignon i niewielki procent przez Petit Verdot. Wyróżnia się rubinowym kolorem z delikatnymi smugami granatu, zapachem konfitury porzeczkowej z nutami korzennymi i podszyciem. Na podniebieniu ciepłe, taninowe, z lekkimi nutami wanilii. Doskonała w połączeniu z grillowanym, pieczonym gołębiem i jagnięciną, ta toskańska czerwień o niepowtarzalnym charakterze będzie idealnie pasować do tradycyjnych dań wielkanocnych.
VIGORELLO TOSCANA IGT - Vigorello to mieszanka Pugnitello (35%), Merlot (30%), Cabernet Sauvignon (30%) i Petit Verdot (5%), która pochodzi z winnic położonych w gminie Castelnuovo Berardenga, które rosną na bogatej glebie o średniej teksturze szkieletu i gliny pochodzenia wapienno-marglistego, o mieszanej teksturze wynikającej z rozpadu Alberese i Galestro i spoczywającej na skałach. Rocznik 2015 zostanie zapamiętany jako jeden z najgorętszych ostatnich lat; po łagodnej zimie i wiośnie z regularnymi deszczami nastąpiło upalne lato bez opadów. Z punktu widzenia produkcji, dobre warunki klimatyczne pozwoliły na zbiór doskonałej jakości, z doskonałym dojrzewaniem fenolowym we wszystkich winnicach, gwarantując wina odpowiednie do długiego dojrzewania. Zbiory winogron Merlot miały miejsce w pierwszym tygodniu września; winogron Cabernet Sauvignon, Pugnitello i Petit Verdot w pierwszym tygodniu października. Fermentacja w kontakcie ze skórkami trwa 20-25 dni w temperaturze 30 ° C; następuje fermentacja malolaktyczna. Wino dojrzewa w 225-litrowych beczkach z francuskiego dębu przez 24 miesiące, a następnie w butelce przez 8 miesięcy. Alkohol: 13,5%
Winnica San Felice znajduje się w samym sercu Chianti Classico, niedaleko Castelnuovo Berardenga i Sieny, na terenie należącym do rodziny Grisaldi del Taja od 1700 do 1968 roku. Ze szlacheckiej posiadłości została przekształcona w ważną winiarnię, która od 1700 do 1968 r. od razu zauważono wysoką jakość i innowacyjność swoich produktów: tutaj w 1968 roku narodził się pierwszy Supertuscan z Chianti Classico, Vigorello. Zajmuje obszar 140 hektarów, z których 85% jest obsadzonych Sangiovese, co świadczy o zaangażowaniu San Felice w produkcję Chianti Classico z silnym wpływem terytorialnym, takich jak `` Il Grigio '' Riserva i Gran Selezione numer 1 w pierwszej 100 entuzjastów wina z rocznikiem 2011 lub „Poggio Rosso” Gran Selezione, w pierwszej setce Wine Spectator w 1988 r. Posiadłość, przykład bardziej wyjątkowy niż rzadki, zbieżności między działalnością produkcyjną, naukową i turystyczno-kulturalną, obejmuje również około 17 000 drzew oliwnych; większość pól doświadczalnych, Vitiarium i Borgo z prestiżową strukturą hotelową (od 1992 r. jest to jedyny Relais & Châteaux w regionie Chianti Classico). Obecnie San Felice zajmuje łącznie około 1700 hektarów, z czego około 185 jest uprawianych winoroślą w trzech najbardziej prestiżowych obszarach produkcyjnych Toskanii. Zdobyte przez lata ważne nagrody skłoniły firmę do poszerzenia obszarów produkcyjnych poprzez nabycie posiadłości Campogiovanni w Montalcino w 1981 r., Gdzie rozpoczyna się produkcja Brunello, aw 2016 r. Na sześciu hektarach w prestiżowej okolicy Bolgheri, z której rodzą się wina nowej marki Bell '. Aja. 000 drzew oliwnych; większość pól doświadczalnych, Vitiarium i Borgo z prestiżową strukturą hotelową (od 1992 r. jest to jedyny Relais & Châteaux w regionie Chianti Classico). Dziś San Felice rozciąga się na łącznie około 1700 hektarów, z których około 185 jest obsadzonych winnicami w trzech najbardziej prestiżowych obszarach produkcyjnych Toskanii. Zdobyte przez lata ważne nagrody skłoniły firmę do poszerzenia obszarów produkcyjnych poprzez nabycie posiadłości Campogiovanni w Montalcino w 1981 r., Gdzie rozpoczyna się produkcja Brunello, aw 2016 r. Na sześciu hektarach w prestiżowej okolicy Bolgheri, z której rodzą się wina nowej marki Bell '. Aja. 000 drzew oliwnych; większość pól doświadczalnych, Vitiarium i Borgo z prestiżową strukturą hotelową (od 1992 r. jest to jedyny Relais & Châteaux w regionie Chianti Classico). Obecnie posiadłości San Felice obejmują łącznie około 1700 hektarów, z których około 185 jest uprawianych winoroślą w trzech najbardziej prestiżowych obszarach produkcyjnych Toskanii. Zdobyte przez lata ważne nagrody skłoniły firmę do poszerzenia obszarów produkcyjnych poprzez nabycie posiadłości Campogiovanni w Montalcino w 1981 r., Gdzie rozpoczyna się produkcja Brunello, aw 2016 r. Na sześciu hektarach w prestiżowej okolicy Bolgheri, z której rodzą się wina nowej marki Bell '. Aja. Châteaux of Chianti Classico). Dziś San Felice rozciąga się na łącznie około 1700 hektarów, z których około 185 jest obsadzonych winnicami w trzech najbardziej prestiżowych obszarach produkcyjnych Toskanii. Zdobyte przez lata ważne nagrody skłoniły firmę do poszerzenia obszarów produkcyjnych poprzez nabycie posiadłości Campogiovanni w Montalcino w 1981 r., Gdzie rozpoczyna się produkcja Brunello, aw 2016 r. Na sześciu hektarach w prestiżowej okolicy Bolgheri, z której rodzą się wina nowej marki Bell '. Aja. Châteaux of Chianti Classico). Dziś San Felice rozciąga się na łącznie około 1700 hektarów, z których około 185 jest obsadzonych winnicami w trzech najbardziej prestiżowych obszarach produkcyjnych Toskanii. Zdobyte przez lata ważne nagrody skłoniły firmę do poszerzenia obszarów produkcyjnych poprzez nabycie posiadłości Campogiovanni w Montalcino w 1981 r., Gdzie rozpoczyna się produkcja Brunello, aw 2016 r. Na sześciu hektarach w prestiżowej okolicy Bolgheri, z której rodzą się wina nowej marki Bell '. Aja.
Nagrody i wyróżnienia:
94/100 – Wine Spectator
90/100 - I Vini di Veronelli
Vigorello San Felice SUPERTOSCAN I.G.T. - Opinie klientów
Polecane produkty
10 Vendemmie Limited Edition Montepulciano dAbruzzo Tenuta Ulisse
- Polecane!