Villa Antinori Bianco Toscana
Wino Villa Antinori Bianco Toscana
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Villa Antinori Bianco Toskania
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Producent: Marchesi Antinori
Typ: Dry White
Poj.: 0,75l c3
Wino powstało po kupażu gron Trebiano, Malvasia, Chardonnay, Pinot Grigio. Wino Toskańskie charakteryzuje się jasno słomkową barwą z zielonymi refleksami, na podniebieniu miękkie o delikatnie zaznaczonej kwasowości z aromatami białych owoców, jabłka oraz brzoskwini. Sugestie kulinarne: przystawki, sałatki wiosenne, ryby słodko wodne, ryby morskie, krewetki, sushi.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Villa Antinori Bianco to jedno z historycznych win rodziny Antinori. Został wyprodukowany po raz pierwszy przez Niccolò Antinori w roczniku 1931 roku i od tego czasu etykieta pozostała praktycznie niezmieniona, podobnie jak filozofia produkcji, zorientowana na pełne odzwierciedlenie źródła wina, miejsca, w którym uprawiane są jego winogrona. Słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. Nos , owocowy i kwiatowy, oferuje znacznie finezja i elegancja z nutą bananów, ananasów, białych kwiatów i kandyzowanych owoców. Podniebienie jest równoważone z dobrą trwałością i pikantnych nut mineralnych na wykończenie i posmak.
Moszcz został schłodzony do temperatury 50 ° F (10 ° C), aby wspomóc naturalne statyczne osadzanie się zanieczyszczeń; po 48 godzinach trafił do kadzi ze stali nierdzewnej, gdzie fermentował w temperaturze utrzymywanej na szczycie 64 ° F (18 ° C). Następnie wino było przetrzymywane w stali nierdzewnej w temperaturze 50 ° F. Przygotowanie wina do butelkowania prowadzono małymi partiami, aby zachować zarówno świeżość, jak i aromatyczność.
Villa Antinori Bianco Toscana - Opinie klientów
Villa Antinori Bianco
Villa Antinori Bianco ma ładny słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat jest owocowo-kwiatowy i zachwyca dużą finezją i elegancją z nutami bananów, ananasa, białych kwiatów i kandyzowanych owoców. Podniebienie jest zrównoważone z dobrą trwałością i smacznymi, mineralnymi akcentami na finiszu i posmaku.
Włoski Marchesi Antinori to 26 pokoleń historii wina na absolutnie światowym poziomie. 630 lat jest prawie trudne do zrozumienia, jeśli chodzi o jedną i tę samą rodzinę producentów wina. Ale historia Antinori sięga 1385 roku, kiedy Giovanni di Piero Antinori został przyjęty do „Arte Fiorentina dei Vinattieri”, zakonu winiarzy we Florencji. Dziś Marchesi Antinori jest członkiem Primum Familiae Vini – stowarzyszenia zrzeszającego 12 najbardziej prestiżowych rodzinnych winnic na świecie. Nie ma nic większego niż to. Już w renesansowej Florencji Marchesi Antinori była winiarnią odnoszącą duże sukcesy, a Allesandro Antinori był jednym z najbogatszych mieszkańców miasta, które było ośrodkiem wielkich myślicieli i artystów tamtych czasów, takich jak Leonardo da Vinci, oraz pisarzy takich jak Dante Alighieri, który napisał Boską Komedię.
Marchesi Antinori do dziś jest firmą rodzinną, w której pod skórą kryją się takie wartości jak ogromna dbałość, koncentracja na nawet najdrobniejszych szczegółach i chęć ciągłego podnoszenia kwalifikacji. Przez 26 pokoleń rodzina kształtowała włoskie winiarstwo dzięki innowacyjnym i czasami odważnym decyzjom, ale zawsze z zasadniczym szacunkiem dla tradycji. W 1974 r. Marchesi Antinori wprowadził na rynek swoje pierwsze Tignanello, jedno z pierwszych tak zwanych „Super Toscanes”. Wino wstrząsnęło włoskim światem wina i zmieniło to, co można było zrobić w kraju butów. Stworzony z mieszanki Sangiovese i „zakazanych” wówczas zagranicznych odmian winorośli Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, Piero Antinori był jednym z największych innowatorów zupełnie nowej fali super-Toskanii, którą odważono się stworzyć bez dyskryminowania starych zasad i standardy. Dziś Tignanello uznawane jest za jedno z najważniejszych win w całej winiarskiej historii Włoch.
Tym samym Antinori ma już o wiele więcej rozdziałów w swojej historii niż zdecydowana większość winnic. Jednak do napisania ostatniego rozdziału jeszcze daleko. Będziesz o tym pewien, gdy podjedziesz przed znakomitą winnicę. Tutaj wszystko jest zrobione ze smakiem, od wystawionych dzieł Leonarda da Vinci i Giovanniego Della Robbii po oświetlenie przed windą, która prowadzi do małej restauracji z widokiem na winnice.
Chociaż stare korzenie odgrywają dużą rolę w codziennej pracy rodziny oraz w wizjach domu i każdego pojedynczego wina, nigdy nie położyło to kresu zawsze innowacyjnemu duchowi Antinori, jak pokazuje przykład Tignanello. Prowadzone są badania nad nowymi lokalnymi i międzynarodowymi odmianami winogron oraz eksperymenty z alternatywnymi metodami uprawy, polami na różnych wysokościach, metodami fermentacji, różnymi beczkami do starzenia w beczkach itp. Dziś Albera Antinori jest dyrektorką Marchesi Antinori przy wsparciu sióstr Allegry i Alessii. Ich ojciec, Marchese Piero Antinori, jest honorowym prezesem firmy rodzinnej.
Wino do sałatki z kurczakiem
Wino do sałatki z kurczaka pasuje doskonale.
Włoskie białe wino od Antinori
Villa Antinori Bianco wino ma jasny, słomkowy kolor z zielonkawymi akcentami. W nosie jest delikatne i eleganckie. Ma nuty bananów, ananasów, białych kwiatów i owoców kandyzowanych. W ustach jest zbalansowane, ma wyczuwalne akcenty mineralne.
Wino białe z Toskanii dobrze sprawdza się pieczonym indykiem.
Wino białe z Toskanii dobrze sprawdza się pieczonym indykiem. Sałatka z szpinakiem i serem feta. Wino samo w sobie pozwoli zaakcentować zapach który jest złożony z aromatami dojrzałych kandyzowanych owoców wraz z cytryną, miodem i nutami kwiatowymi. Smak jest soczysty, trwały, pełny i doskonale zrównoważony w minerałach, aby zapewnić przyjemność. Można to poprawić po kilku latach starzenia.
Villa Antinori Bianco 2018
Ma bladożółty słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Nos jest drobny i owocowy z nutami ananasa, banana, żółtych kwiatów i skórki cytrusów. W ustach jest zdecydowany, pikantny i z dobrą kwasowością końcową, skupia się bardzo na przyjemności picia. Villa Antinori jest idealna jako aperitif lub jako białe wino podczas posiłku. Idealny na świeże sery i dania na bazie delikatnych ryb.
Wino Villa Antinori Bianco Toscana
Jasnosłomkowożółty. Mieszanka moreli i brzoskwini z nutami polnych kwiatów, bławatka, cytrusów i minerałów, natychmiast odtwarzana po degustacji. Wyposażony w dziką świeżość, która idzie w parze ze smakiem. Dobra trwałość z wybuchami owoców. W Villa Antinori Bianco pierwszy rocznik winobrania odbywa się w 1931 roku pod egidą Niccolò Antinori, ojca Piero. Jest to łatwe do picia wino, oparte na regionalnych winoroślach, takich jak Trebbiano i Malvasia Toscani, wspomagane przez Pinot Bianco i Grigio oraz aromatyczność Riesling Renano. Jest winifikowany i starzony w stali. Rezultatem jest czyste, świeże, zrównoważone wino o eleganckich i zdecydowanych aromatach, które nadają się do różnych kombinacji.
Bianco Antinori Toscana
Villa Antinori Bianco jest w kolorze słomkowożółtym z zielonkawymi odcieniami. W nosie jest wyrafinowany, elegancki, owocowy i kwiatowy z nutami banana, ananasa, białych kwiatów i kandyzowanych owoców. Podniebienie zrównoważone z dobrą trwałością i mineralnym finiszem.
Villa Antinori Bianco to jedno z historycznych win rodziny Antinori. Pierwszy rocznik został wyprodukowany w 1931 roku przez Niccolò Antinori i od tego czasu jego etykieta pozostaje praktycznie taka sama. Filozofia produkcji i wartości rodziny Antinori również pozostały niezmienione, ponieważ nadal reprezentują tradycje terytorium ich przodków.
Początkowo wiosna 2020 r. zaczęła się sucho bez opadów, jednak w drugiej połowie sezonu pogoda była chłodna z kilkoma opadami deszczu, które spowodowały opóźnienie kwitnienia o około dwa tygodnie w porównaniu z poprzednimi latami. Lato przyniosło gorące temperatury z dobrze rozłożonymi opadami przez cały sezon i optymalnymi wahaniami temperatury między dniem a nocą w ostatnich tygodniach fazy dojrzewania. W czasie zbiorów winogrona charakteryzowały się doskonałą równowagą między kwasowością, poziomem stężenia cukru i ekspresją aromatyczną. Prace żniwne rozpoczęły się w pierwszym tygodniu września z Pinot Grigio, następnie Pinot Bianco, Trebbiano i Malvasia Toscana, a zakończyły się na początku października z Riesling Renano.
Zebrane winogrona zostały odszypułkowane i delikatnie sprasowane. Moszcz schłodzono do temperatury 10 °C (50 °F), aby sprzyjać naturalnemu osadzaniu się zanieczyszczeń. Po 48 godzinach moszcz przeniesiono do zbiorników ze stali nierdzewnej, w których fermentacja alkoholowa odbywała się w temperaturze nieprzekraczającej 18°C (64°F). Wino dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 10°C (50°F) aż do butelkowania.
Villa Antinori Chardonnay
Villa Antinori Bianco Toscana IGT z Marchesi Antinori świeci w słomkowo-żółtym kolorze z zielonkawymi refleksami w kieliszku. W nosie delikatne i eleganckie aromaty banana, ananasa, białych kwiatów i kandyzowanych owoców. Na podniebieniu zrównoważone, wytrawne i świeże, o dobrej długości i przyjemnym mineralnym finiszu.
2024-07-09
Villa Antinori Pinot Grigio
Smaczne wino, bardzo wyraziste w zapachu: miód i kwiaty - można się nim wręcz odurzyć. W smaku dla odmiany lekkie, rześkie z lekko wyczuwalną mineralnością oraz aromatem jabłek. Jak dla mnie za lekkie w smaku, ale przyjemne, zyskuje z każdym łykiem. Dobre do wypicia bez okazji, tak po prostu, można pić samo.