San Marzano Vindoro Negroamaro Salento IGP
Kraj: Włochy
Region: Kampania
Apelacja: IGP Salento
Winnica: Cantine San Marzano
Szczep: 100 % Negroamaro
Rodzaj:czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%BK17
Rozwiń opis...Wino wytrawne czerwone. Bardzo głęboka purpurowa czerwień. Szeroki i złożony bukiet z nutami przypraw. Słodkie aromaty miękkich owoców i wiśniowego dżemu. W smaku pełne, miękkie i zrównoważone, bogate w delikatne garbniki, z przyjemnie długotrwałym wykończeniem. Winogrona są zbierane ręcznie. Maceracja trwa 18 dni dla 80% masy a 25 dni dla pozostałych 20%. Fermentacja alkoholowa w temperaturze 24 °C. Dojrzewanie w beczkach z kaukaskiego i francuskiego dębu przez 12 miesięcy.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Negeroamaro San Marzano jest o soczystej konsystencji i mocnych smakach suszonej wiśni i czekolady, ciepłe i satysfakcjonujące. Głębokie kolory tego aksamitnego i bogatego wina pokazują aromaty czarnej suszonej wiśni, miękkich dojrzałych owoców i nutę przypraw. Mocny i mocny, a jednocześnie zrównoważony, bogaty w szlachetne taniny, o przyjemnie długotrwałym wykończeniu. Idealny do pikantnych pierwszych dań, czerwonego mięsa, dziczyzny i sera pecorino. Winogrona zbierano ręcznie do małych koszy, aby zachować jakość owoców. Mus był następnie macerowany przez dwa tygodnie. Fermentacja miała miejsce przy użyciu drożdży autochtonicznych w temperaturze 24–26 ° C w kadziach o kontrolowanej temperaturze. Wino było następnie dojrzewane w beczkach z dębu francuskiego i kaukaskiego przez 12 miesięcy przed wydaniem. Winogrona są uprawiane w wybranych winnicach położonych między San Marzano i Francavilla Fontana. Klimat charakteryzuje się wysokimi temperaturami przez cały rok, z bardzo małą ilością opadów i szerokim dobowym zakresem temperatur, co pozytywnie wpływa na jakość winogron. Gleba to głównie terra rossa, o drobnej strukturze i ogólnie wapiennym podłożu z kilkoma powstającymi skałami. Dobrze znany czerwonawy kolor tej gleby wynika z wysokiej obecności tlenku żelaza. Zbiór ręczny odbywa się w ostatnim tygodniu września.
Wina San Marzano zaczynając od 1962 r. dzięki 19 plantatorów winorośli z San Marzano, których rodziny uprawiały ziemię od pokoleń, połączyły siły, aby stworzyć „Cantine San Marzano”. Przez dziesięciolecia ta spółdzielnia znacznie się rozrosła, przyciągając ponad 1200 plantatorów winorośli. Wykorzystując nowoczesne i zaawansowane technologicznie techniki winifikacji, wytwarzają eleganckie wina, które oddają hołd starożytnym tradycjom winiarskim Apulii. Połączenie uświęconej tradycji, pasji i współczesnych technik pozwala tej winnicy produkować wina o charakterystycznych cechach odmianowych i regionalnych, odzwierciedlające lokalny terroir. W Sommelier Wine Awards San Marzano został nagrodzony Europejskim Producentem Roku 2017.
Nagrody:
Berliner Wine Trophy 2019 zloto
Mundus Vini 2019 srebro
Lyon International Competition 2019 srebro
Mundus Vini 2018 srebro
Japan Wine Chellange 2018 brąz
Shanghai International Wine Challenge 2018 brąz
BK17