Volpaia Balifico Supertuscan Toscana IGT
Wino Volpaia Balifico Supertuscan Toscana IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Volpaia Balifico Supertuscan Toscana IGT
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: IGT Toscana
Winnica: Castello di Volpaia
Szczepy: Sangiovese, Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Żywy rubinowy kolor z fioletowym odcieniem. Elegancki zapach jeżyn i borówek, liści pomidora w połączeniu z odrobiną cynamonu,drewna, skóry i dymu.
Na podniebieniu gładkie, okrągłe, o dobrej strukturze. Intensywny posmak wiśni i czarnej porzeczki w długim wykończeniu. 18 miesięcy w dębowych beczkach. Balifico to nazwa działki, z której zebrano winogrona do produkcji tego Supertoscana. Sugestie kulinarne: Mięso z grilla, bogate tarty, pizza, makarony, risotto, wędliny i sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Castello di Volpaia Balifico, Toskania IGT Ponętny fiołek, czarna porzeczka i owoce czarnej wiśni wprowadzają tę uwodzicielską czerwień, z mocnymi, spiczastymi taninami i żywą kwasowością nadającą strukturę, gdy ta sunie do trwałego, szczegółowego wykończenia.
Winnica Balifico dzieli swoją nazwę i lokalizację z willą. Pierwsze Super-Tuscans zostały stworzone w latach 70. przez producentów Chianti, którzy odrzucili rządowe nakazy określające, które winogrona muszą znaleźć się w ich winie, zwłaszcza białe winogrona, takie jak Malvasia i Trebbiano. Super-Toskanii byli również traktowani inaczej niż Chianti, leżakowani raczej w małych francuskich barrique niż w dużych słoweńskich beczkach. Ponieważ nie przestrzegali przepisów DOC, super-Toskaniom przysługiwała tylko najniższa ówczesna oficjalna nazwa — vino da tavola. Dopiero w 1994 r. rząd uznał wysoką jakość Super-Toskanii i nadał winu własną kategorię — IGT (Indicazione Geografica Tipica).
Winnice: Balifico (bawl-ee-FEE-co)
Skład: 65% Sangiovese, 35% Cabernet Sauvignon
Rozmiar: łącznie 12,4 (7,66 Sangiovese; 4,74 Cabernet Sauvignon)
Wiek winorośli: Średni wiek to 20-25 lat (sadzenie trwa od lat 80. XX wieku)
Gleba: Piaskowiec
Wysokość: Sangiovese: 470 metrów (1542 stóp); Cabernet Sauvignon: 450 metrów (1475 stóp)
Ekspozycja: południowo-południowy zachód (Sangiovese); Południowy zachód (Cabernet Sauvignon)
Gęstość: Sangiovese: 5435 winorośli/ha (2200 winorośli/akr); Cabernet Sauvignon: 5698 winorośli/ha (2306 winorośli/akr)
Szkolenie: Sangiovese: Guyot; Cabernet Sauvignon: ostroga kordonowa