Volunte Pinot Grigio Venezia
Wino Volunte Pinot Grigio Venezia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Volunte Pinot Grigio Venezia
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska
Apelacja: Venezia IGT
Producent: The Wine people SRL
Szczep: Pinot Grigio
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12 %
Pinot Grigio jest aromatyczne z pięknymi kwiatowymi i cytrusowymi nutami. Wino jest średniej wielkości na podniebieniu o dobrej strukturze i mocnym szkielecie kwasowości, z wyważonym wykończeniem. Sugestie kulinarne: Doskonały jako aperitif, idealny do ryb i białych mięs.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Warto pamietać odmiana winorośli Pinot Grigio uznawana jest za klasyczną włoską, tak naprawdę pochodzi z francuskiej Burgundii, gdzie nazywana jest Pinot Gris. „Gris” lub „grigio” oznacza szary i wynika z faktu, że dojrzałe winogrona nie przybierają żółto-zielonego koloru, ale szaro-niebieskiego do czerwono-brązowego. Wizualnie Pinot Grigio, znany w Niemczech jako Grauburgunder, przypomina zatem odmianę czerwonych winogron, co wynika z bliskiego pokrewieństwa z Pinot Nero (Pinot Noir, Spätburgunder). Dlatego też zadaniem każdego winiarza jest fermentowanie winogron w celu uzyskania jasnego, klarownego wina białego lub różowego koloru miedzi (Ramato).
Lista włoskich regionów winiarskich, w których uprawia się wysokowydajne Pinot Grigio, rozciąga się od Lombardii po Sycylię. Prawie połowa z łącznej powierzchni 17 300 hektarów winnic jest rozmieszczona w trzech północnych regionach Włoch: Veneto, Friuli i Trydent-Górna Adyga. Lwia część przypada na Veneto, gdzie odmianę winorośli można znaleźć na rozległych obszarach upraw w pobliżu malowniczego jeziora Garda. Tutaj winogrona są fermentowane w kusząco smaczną, delikatnie owocową wersję aperitifu o niskiej kwasowości i niskiej zawartości alkoholu.
Ale Pinot Grigio ma do zaoferowania o wiele więcej, co powinno wzbudzić ciekawość jednego lub dwóch miłośników wina. Swój aromatyczny potencjał rozwija w Trydencie-Południowym Tyrolu, gdzie kamieniste winnice leżą bezpośrednio u podnóża Dolomitów i trzeba je mozolnie uprawiać ręcznie. Oprócz nut mineralnych i owocowych aromatów gruszek, jabłek i białych brzoskwiń, ekscytujące wina górskie inspirują żywą, wyraźną kwasowością.