

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Nuty cytrusowe, migdały, zasolenie, jasna, atrakcyjna energia. Lugana bardzo dobrze wyrażona, z harmonią pomiędzy smakiem i strukturą. Ma ten urok jeszcze jednego kieliszka
Jeśli kiedykolwiek piłeś kieliszek trebbiano poza Veneto, istnieje duża szansa, że zawdzięczasz to Sergio Zanato. Był legendą, której przypisuje się umieszczenie Trebbiano di Lugana, a właściwie całego regionu Lugana, na przysłowiowej mapie winiarskiej. Jego niestrudzone poświęcenie swojej cennej posiadłości założonej w 1960 roku z siedzibą w San Benedetto di Lugana nad brzegiem jeziora Garda uczyniło go mistrzem lokalnego szczepu trebbiano, zwracając na niego uwagę międzynarodowego świata winiarskiego. Rozszerzył swoją uwagę na sąsiednie winnice w regionie Valpolicella Classico, wkładając ten sam wysiłek i niezwykłą wizję, tworząc w rezultacie niezwykłe Amarone Zenato.
To oszałamiająco powściągliwy oksymoron z północnych Włoch. Jest podobny do Pinot Blanc, w tym sensie, że smaki są miękkobrzuche, bardziej z żółto-pomarańczowego końca spektrum owoców niż zielonego, ale jest odrobina więcej kwasowości niż na przykład Alsace Pinot Blanc, więc ma energię. Możesz nazwać to włoskim Chablis, jeśli naprawdę musisz powiesić go na kołku. Ciesz się nutami żółtego melona, skrystalizowanego grejpfruta, arcydzięgla i ciepłego siana z rybami słodkowodnymi, takimi jak pstrąg lub okoń.
Intensywne i olśniewająco żółte w nosie, owocowe i aromatyczne, z nutami owoców tropikalnych i grejpfruta. Smak jest wytrawny i harmonijny z elegancką świeżością smakową. Jest intensywne i trwałe w pikantnym, mineralnym finiszu z typową nutą migdałów. Idealne jako aperitif, do przystawek i przekąsek, wzbogaca przetwory na bazie ryb jeziorowych i morskich. Doskonałe do pikantnych pierwszych dań, risotto, delikatnych mięs i świeżych serów.
Dzięki Lugana San Benedetto Zenato co roku pokazuje na nowo, jak pyszne mogą być białka z jeziora Garda. Chrupiące jabłka, gruszki, kwiaty i przyprawy to tylko niektóre nuty płynące z tego pełnego wdzięku, bardzo przyjemnego białego wina. Na podniebieniu jest pikantne, pełne i harmonijne, a żywa kwasowość świeżo i dobrze wtapia się w ogólny obraz.Doskonale komponuje się z przystawkami i pierwszymi daniami z ryb, skorupiaków i jest doceniany do serów.
Białe i lekkie wino z zielonymi refleksami, ujawnia czyste i świeże perfumy przypominające winogrona, zielone jabłko i cytrynę. Na podniebieniu łączy się miła żywotność z kwaskowatą dominacją. Idealne do owoców morza i białych mięs.