

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino o cudownej rubinowej czerwieni w kieliszku, w nosie wyczuwalne nuty soczystych wiśni, malin, szczypta cynamonu i goździków. W smaku wino jest niezwykle gładkie. Ponownie, mnóstwo bogatych owoców, wraz z aksamitnie miękkimi taninami, a mimo to wino ma lekkość, której nie spodziewalibyśmy się po winie z południowych Włoch. Wino o doskonałej, przyjemnej konsystencji, które od razu wprowadzi Cię w świąteczny nastrój i z pewnością przypadnie do gustu nawet zagorzałym fanom Primitivo. Najlepiej podawać lekko schłodzone, np. z talerzem spaghetti arrabiata. Wszystko zaczęło się w Apulii. Alessandro Michelon od kilku lat zaopatruje się w winogrona od kilku doświadczonych winiarzy, którzy nadal uprawiają swoje stare winorośle w sposób ekologiczny. Alessandro dzięki swojemu projektowi Zensa wyznaczył standardy w uprawie winorośli ekologicznej. Ale jest człowiekiem czynu i ciągle potrzebuje nowych projektów, dlatego nie mógł odmówić, gdy zaproponowano mu winnice na Sycylii, a dokładniej w prowincji Trapani. Obecnie wytwarza tam appassimento z winogron Nero d'Avola, najważniejszego szczepu czerwonych winogron na Sycylii. W tym celu winogrona są suszone, a następnie tłoczone w celu zagęszczenia cukru i aromatów. Alessandro pozostawia część winogron na krzewie jeszcze przez około dwa tygodnie, a resztę suszy bezpośrednio po zbiorze, co jest typowe dla Amarone. Następnie wino nabiera ostatecznego szlifu poprzez leżakowanie w beczkach barrique przez okres 4–5 miesięcy. ...a tak smakuje Nero d'Avola Appassimento Bio 2022
Nero d'Avola to miękkie owocowe wino pitne z południowej włoskiej wyspy Sycylii. Nowoczesne czerwone wino granatowe ma pełne aromaty wiśni i przypraw. Wino smakuje miękko, ciepło i elegancko. Nero d'Avola to pyszny rodzaj wina, który bardzo dobrze smakuje również z daniami z makaronu z pesto, gulaszami, czerwonym mięsem i serami.