

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Zolla moja Zolla Potężne, pełne czerwone wino, które oferuje bogaty charakter ciemnych owoców, jakiego można oczekiwać od głębokiego włoskiego południa. Wino otwiera się wspaniałym ciemnoczerwonym odcieniem i intensywnymi aromatami czarnej wiśni, gorzkiej czekolady, wanilii i pudełka cygar. Pierwszy łyk ujawnia mocną strukturę, która dobrze zareaguje na dłuższe przechowywanie w piwnicy, dobrze rozwinięte taniny i mocne smaki ciemnych jagód.
Dobry smak wina Zolla Primitivo di Manduria
Primitivo gdzie smak jest pełny i bogaty z soczystymi smakami ciemnych owoców i mocnymi, ale przystępnymi taninami. Ta doskonała butelka otwiera się intensywną cassis, jeżyną i kwaśną czarną wiśnią wraz z nutami zielonej papryki, leśnych podłóg i przypraw z dębowego starzenia. Są to bardzo trwałe wina, które można przechowywać w piwnicy przez co najmniej kilka dekad po roczniku.
Gdy podamy je w kieliszku, znajdziemy wino o wiśniowej barwie z wysoką warstwą, która w nosie daje nam aromaty bardzo dojrzałych i kompotowych owoców, natomiast w drugiej warstwie znajdziemy aromaty tytoniu i wędzonki. Na podniebieniu bogate, mięsiste, wyraźnie ciepłe, alkoholowe i słodkie wino, które rozprzestrzenia się we wszystkich zagłębieniach jamy ustnej, oferując aksamitny napój z jedwabistymi taninami i długim posmakiem, który rozgrzewa podniebienie i zachęca do dalszego picia. Jest przeciwieństwem lekkich, atlantyckich win, a jednocześnie doskonałym winem na zakończenie posiłku i rozpoczęcie spokojnej chwili poobiednej, w której Primitivo di Manduria obiecuje dostarczyć wielu satysfakcji.
Na pierwszy rzut oka ma intensywną rubinową barwę z jasnymi fioletowymi refleksami. Pierwsze nuty zapachowe to dojrzałe owoce, z nutami wiśni, czarnej wiśni, powideł śliwkowych i macerowanej brzoskwini. Następują głębsze aromaty rozmarynu oraz pikantna i zdecydowana pikantność różowego pieprzu. Smakując podkreśla wystawną, zdecydowaną i bogatą strukturę. Wysoka zawartość alkoholu nadaje otulającą i aksamitną miękkość. Zrównoważone i głębokie, wyróżnia się solidną taniną i przyjemną pikantną nutą, która zapewnia przyczepność w smaku i bardzo długą trwałość.
Zapachy wiśni, kwiatów i ziół; intensywne w smaku, solidna konsystencja, mnóstwo charakteru i soku, doskonała długość na złożonych nutach dzikich jagód i przypraw. Cieszy swoją złożonością i elegancją.
Jest to moje ulubione wino - nic dodać nic ująć. Jeśli ktoś docenia wytrawne czerwone wina, to jak najbardziej powinien go skosztować.
Wyczuwalna słodycz śliwki.Chyba najbardziej ulubione wydanie tego szczepu jak dla mnie! Przyjemnie skoncentrowane, bardzo głębokie, z nieskończonym finiszem. Teraz zmieniło się z wytrawnego na półwytrawne, natomiast dalej pozostaje harmonijnym, złożonym winem. Z resztą – zawsze miało delikatny słodki finisz, teraz jest go po prostu ciut więcej. Dla miłośników win półwytrawnych będzie najbardziej odpowiednie wino.
Zolla to bardzo szlachetne wino i moje absolutnie ulubione wino czerwone. Dzięki owocowemu bukietowi wiśni, śliwek i czarnej porzeczki z niuansami drewna cedrowego i liści tytoniu smakuje jak mocne wino, pełne, pełne i niezwykle miękkie. Cechą szczególną jest selekcja winogron z głęboko zakorzenionych winorośli Primitivo, które mają ponad 50 lat. Wino polecane jest do mocnych dań makaronowych, czerwonego mięsa, dań duszonych i twardych serów, ale moim zdaniem doskonale komponuje się również z daniami rybnymi (jeśli tak jak ja wolicie pić czerwone wino). Ponieważ należy do wyższego segmentu cenowego i kosztuje około 70 złotych
Moim ulubionym winem na jesień jest Primitivo di Manduria z Apulii, które charakteryzuje się rubinowoczerwoną barwą i intensywnymi, owocowymi aromatami dojrzałych wiśni i śliwek. Smak jest bardzo pełny, ma aksamitnie miękką konsystencję i długi finisz. To wyborne wino zostało nagrodzone złotym medalem jako najlepsze czerwone wino we Włoszech w renomowanej nagrodzie winnej. Za cenę około 80 złotych to dobrej jakości wino jest absolutną okazją i doskonale komponuje się z obfitymi jesiennymi i zimowymi daniami oraz pikantnymi serami.
Bujne aromaty szybko rozchodzą się w nosie. W szczególności wiśnie są bardzo dominujące i prawie trochę natrętne. Truskawki, śliwki i przyjemne pikantne akcenty lukrecji i cynamonu pozostają nieco nieśmiało w tle. To, co bukiet tak swobodnie przewiduje, ta mieszanka potwierdza również na podniebieniu w orientalny sposób: utrzymuje się tu zaskakująco długo swoim lekko dymnym, pełnym wdzięku urokiem - i po raz kolejny wyraźnie pokazuje starzenie się drewnianej beczki.Wino takie jak to lubi koneserów wina z osobowością i charyzmą. A więc do wina przygotuj stek z papryki, duszone żeberka z sałatką z fasoli i salsą pomidorową, skrzydełka z grilla z ziemniakami z pianki marshmallow, klops meksykański lub spaghetti à la mama. ????