Agneau Rouge Rothschild A.C. Bordeaux
Kraj: Francja
Apelacja: Bordeaux
Producent: Baron Philippe de Rothschild
Szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Zaangażowanie Rothschild w dążenie do doskonałości widać w ich najnowszej odsłonie, ukazującej niesamowity potencjał winogron uprawianych w Pays d'Oc. Ta przystępna, a jednocześnie wyrafinowana czerwona mieszanka oferuje ziemisty i dębowy charakter, który oczaruje Twoje podniebienie. To wino należy sączyć i delektować się nim, odkrywając coś innego niż dojrzałe i owocowe wina czerwone, do których możesz być przyzwyczajony. Dzięki przyjęciu innowacyjnego ducha, francuski region Pays d'Oc wytwarza wina, które mogą konkurować z każdym historycznym francuskim zamkiem. Ciepłe dni i chłodne noce pozwalają wytrzymałym czerwonym winogronom rozwinąć bogate, złożone smaki, zachowując jednocześnie równowagę i strukturę. Zafunduj sobie kieliszek i odkryj ducha, który wyróżnia Pays d'Oc, dzięki winu, które zrobi wrażenie zarówno na doświadczonych koneserach wina, jak i zwykłych entuzjastach.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Agneau Rouge Bordeaux AOC autorstwa barona Philippe'a de Rothschild ma intensywną czerwień granatu w szkle. W nosie owocowy bukiet z aromatami czerwonych i czarnych jagód, truskawek i porzeczek. Na podniebieniu owocowe jak w nosie, z intensywnymi aromatami jagodowych lęków i wiśni, w tle nuta gałki muszkatołowej. Mocne w strukturze, miękkie taniny i piękna owocowość, łatwe do picia wino na co dzień.
Winifikacja AOC Agneau Rouge Bordeaux przez barona Philippe de Rothschild Do tego tradycyjnego francuskiego czerwonego wina, wybrane winogrona z szczepów Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon z czterech różnych regionów Bordeaux i Bordeaux Supérieur są poddawane winifikacji i łączone w to owocowe, aksamitne cuvée zgodnie z tradycją Bordeleser.
Parowanie potraw dla Agneau Rouge Bordeaux przez barona Philippe de Rothschild Wino na wszystkie dni! Ciesz się tym czerwonym francuskim z nadziewanymi bułeczkami francuskimi z serem, grillowanym mięsem lub patelnią, wozami jagnięcymi, stekami, kotletami, tournedo i kuchnią śródziemnomorską.
Mieszanie wielu odmian winogron lub roczników w jedno wino jest powszechną praktyką w świecie wina od stuleci. W rzeczywistości umieszczanie odmiany wina na etykiecie jest stosunkowo nową rzeczą. Proces ten często wygląda mniej więcej tak: Gdy fermentacja i leżakowanie czerwonych win dobiegną końca, winiarz pobiera próbki z beczek lub zbiorników, które planuje wykorzystać w mieszance.
Zespół winiarski tworzy pozorowane mieszanki w różnych proporcjach w procesie zwanym „próbą laboratoryjną”. W tym samym miejscu degustują próbki, aby określić ostateczny stosunek. Po drodze dostosują te ilości i ponownie spróbują, aby uzyskać idealną harmonię profilu smakowego, taniny, kwasowości, koloru, dębu i smaku w ustach. Kiedy zespół winiarski ustali już proporcje, użyje jednego zbiornika do zmieszania win w ustalonych proporcjach przed butelkowaniem. Podobnie jak samo winiarstwo, mieszanie jest sztuką przesiąkniętą tysiącami lat tradycji. Każdy krok w tym skrupulatnym procesie przybliża winiarzy do ich celu: stworzenia wina, które odzwierciedla jego region, odmiany i wysiłek włożony w jego stworzeni.