Altos de Rioja Reserva
Altos de Rioja Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Altos de Rioja Reserva
Region: Hiszpania, Rioja
Apelacja: D.O.Ca. Rioja
Typ: Dry Red 100% Tempranillo
Pojemność: 0,75l
Intensywny rubinowo-ceglany kolor. Ciekawe aromaty od pszczelego wosku, lekkich przypraw i skóry do intensywnych i mocnych aromatów czarnych wiśni. Wino jest wyrafinowane ale eleganckie, pełne w smaku z tostowo-waniliowymi akcentami, nutą przypraw i owoców wiśni. Dobrze zbudowane i wielowarstwowe. Maceracja odbywa się przez 4 dni w niskiej temperaturze. W procesie tym biorą udział tylko najlepsze owoce z selektywnego zbioru. W dalszym etapie wino dojrzewa przez 24 miesiące we francuskich i amerykańskich dębowych beczkach. Polecane do dziczyzn, grillowanych steków, grillowanej jagnięciny, wędzonych serów.
Hiszpański kraj winiarski ma wiele cech, które pozwalają na powstawanie tak różnorodnych win: intensywne nasłonecznienie, wiele różnych klimatów z wpływami Atlantyku i Morza Śródziemnego, różnorodne rodzaje gleb i ponad 250 różnych odmian winorośli. Hiszpania jest jednym z trzech najbardziej górzystych krajów w Europie, o czym decydują nie tylko krajobrazy, ale także mikroklimat w poszczególnych regionach. Oprócz regionów winiarskich na Półwyspie Iberyjskim są jeszcze Baleary i Wyspy Kanaryjskie, które mają swój własny, bardzo szczególny mikroklimat. Hiszpania jest również niezwykle zróżnicowana, jeśli chodzi o kulinarne przysmaki. Oprócz słynnych specjałów, takich jak czerwona kiełbasa chorizo, szynka serrano, jamon iberico czy ser manchego, istnieje szeroki wybór tapas, które zwykle podawane są do win – zarówno w lokalnych kuchniach, jak i w barach i barach. restauracje. Do popularnych ulubionych należą pimientos de padrón, małe zielone papryczki zapiekane w piekarniku z solą i oliwą z oliwek – w połączeniu z cava, daktyle zawijane w bekon, klopsiki w sosie pomidorowym, aioli, tortille i krewetki w oleju czosnkowym. Szczególną specjalnością tapas są baskijskie pinchos. Pintxos, jak się je nazywa w języku baskijskim, oznacza „szaszłyki”. Poszczególne elementy pinchos nabijamy na małe drewniane patyczki. Podstawą często jest tortilla lub opiekane kromki białego chleba, do których dodaje się marynowane mięso, ryby, ser, szynkę lub warzywa. Hiszpania zawsze odgrywała ważną rolę w światowym świecie wina. Jest największym krajem winiarskim pod względem powierzchni i zajmuje trzecie miejsce pod względem wielkości produkcji, za Włochami i Francją. Nie tylko terroir i umiejętności winiarzy przyczyniają się do prestiżu kraju winiarskiego. Znaczącą rolę odgrywają również lokalne i międzynarodowe odmiany winorośli, które z biegiem czasu doskonale przystosowały się do panujących warunków. Najbardziej znane hiszpańskie wina czerwone to Garnacha, Tempranillo ,Monastrell i Bobal i Airen, Verdejo , Viura dla hiszpańskich win białych .
Konsumenci mogą natychmiast rozpoznać poziom jakości wina i jego pochodzenie dzięki jasnym informacjom na etykietach. Istnieje sześć kategorii: na pierwszym poziomie piramidy znajduje się Vino la Mesa : odpowiada winu stołowemu; Vino de la Tierra : jest równe winu wiejskiemu; po nim następuje najnowsza nazwa pochodzenia: Indication Geografica Vinedos de Espana. Tutaj wina mogą pochodzić z więcej niż jednego regionu winiarskiego. Vino de Calidad con Indication Geografica (VCIG ) to wstępny etap DO; tradycyjna nazwa pochodzenia Denominacion de Origen (DO .) identyfikuje wina produkowane w Hiszpanii i najwyższy poziom jakościDenominacion de Origen Calificada (DOCa.) stawia jasne wymagania dotyczące zasad produkcji, których należy przestrzegać. Obecnie tylko region Rioja i Priorat mają ten status.
Przez Półwysep Iberyjski przebiegają trzy różne strefy klimatyczne. Północ z dość chłodnymi temperaturami, gorącym płaskowyżem (Meseta) i regionem przybrzeżnym, który jest również dość suchy. Szczególnie w głębi kraju często występują wysokie temperatury i wielka susza. Hiszpania zawsze odgrywała ważną rolę w światowym świecie wina. Jest największym krajem winiarskim pod względem powierzchni i zajmuje trzecie miejsce pod względem wielkości produkcji, za Włochami i Francją. Nie tylko terroir i umiejętności winiarzy przyczyniają się do prestiżu kraju winiarskiego. Znaczącą rolę odgrywają również lokalne i międzynarodowe odmiany winorośli, które z biegiem czasu doskonale przystosowały się do panujących warunków. Najbardziej znane z wina czerwonego to Garnacha, Tempranillo, Monastrell i Bobal, az wina białego Airen, Verdejo, Viura.
Istnieje sześć kategorii: na pierwszym poziomie piramidy znajduje się Vino la Mesa: odpowiada winu stołowemu; Vino de la Tierra: jest równe winu wiejskiemu; po nim następuje najnowsza nazwa pochodzenia: Indication Geografica Vinedos de Espana. Tutaj wina mogą pochodzić z więcej niż jednego regionu winiarskiego.Vino de Calidad con Indication Geografica (VCIG) jest wstępnym etapem DO; tradycyjna nazwa pochodzenia Denominacion de Origen (DO) identyfikuje wina wyprodukowane w Hiszpanii, a najwyższy poziom jakości Denominacion de Origen Calificada (DOCa.) określa jasne wymagania dotyczące zasad produkcji, których należy przestrzegać. Obecnie tylko region Rioja i Priorat mają ten status. Joven - Crianza - Reserva - Gran Reserva - Vinode Pago?
Wina hiszpańskie są nie tylko klasyfikowane według nazwy pochodzenia, ale istnieją również oznaczenia win, które odnoszą się do czasu i rodzaju przechowywania. Hiszpański Joven (ok. 40% całej produkcji) to młode wino – czy to białe, różowe czy czerwone – które nie dojrzewa w beczce, wchodzi na rynek po kilku miesiącach i powinno być spożyte w ciągu roku. Jeśli chodzi o Crianzę, istnieją różnice między białymi, różowymi i czerwonymi winami. Wina czerwone muszą dojrzewać przez co najmniej dwa lata, z czego co najmniej 12 miesięcy w beczce, a pozostały czas w butelce. Wina różowe i białe dojrzewają w beczkach przez sześć miesięcy. Kolejnym wyższym poziomem jest Reserva (ok. 15% całej produkcji). Ponownie, istnieją różne przepisy dotyczące win białych i czerwonych. Te ostatnie muszą dojrzewać przez co najmniej trzy lata, w tym co najmniej 12 miesięcy w beczce, a pozostały czas w butelce. Wina białe muszą dojrzewać przez co najmniej dwa lata, w tym co najmniej 6 miesięcy w beczkach.Wina różowe nie dojrzewają jako Reserva. Gran Reserva (ok. 3% całej produkcji) to wina czerwone, które muszą leżakować co najmniej pięć lat, z czego co najmniej dwa lata w beczkach i trzy lata w butelkach. Wina białe dojrzewają przez co najmniej sześć miesięcy w beczkach i 42 miesiące w butelkach. Najwyższe ze wszystkich oznaczeń win to Vino de Pago (ok. 1-2% całej produkcji) i oznacza wina pochodzące z określonych, najbardziej znanych pojedynczych lokalizacji.
Rioja: najwyższa hiszpańska apelacja DOCA Rioja jest prawdopodobnie najbardziej znanym hiszpańskim regionem winiarskim i pierwszym, który otrzymał status DOCA. To było w 1991 roku. Ale kontrola jakości była ceniona w Rioja znacznie wcześniej: w 1787 r. założono Real Sociedad Económica de Cosecheros de Rioja (Królewskie Stowarzyszenie Ekonomiczne producentów Rioja) w celu promowania uprawy winorośli, produkcji wina i handlu. Pierwsze francuskie odmiany uprawiano w Rioja w połowie XIX wieku. Winiarze z Bordeaux osiedlili się w Rioja, która była mniej dotknięta plagą filoksery, i zasadzili swoje typowe odmiany winorośli z Bordeaux. Jednak na przełomie XIX i XX wieku tradycja ta została przywrócona i dekretem królewskim ogłoszono Tempranillo główną odmianę winorośli w regionie. Dozwolone było jedynie mieszanie z autochtonicznymi odmianami winorośli Garnacha lub Graciano. W 1953 r. utworzono Radę Kontroli Nazw Pochodzenia Rioja (Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rioja), która położyła podwaliny pod nowoczesną i skuteczną kontrolę jakości i pochodzenia. Istnieją jasne zasady dotyczące używanych odmian winorośli: Tempranillo, Garnacha Tinta (Grenache), Mazuelo (Carignan), Graciano i Maturana Tinta są dozwolone do produkcji wina czerwonego. Do produkcji wina białego można stosować Viura (Macabeo), Malvasia Riojana, Garnacha Blanca, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Maturana Blanca, Tempranillo Blanco i Turruntés. Ikony wina w Hiszpanii to należy podkreślić, jeśli istnieje jedno nazwisko kojarzone z hiszpańskim winem, to jest nim Miguel Torres. Tradycja dynastii winiarskiej sięga XVII wieku. Pierwsza winiarnia powstała w 1870 roku w dzisiejszym DO Penedès - niedaleko Barcelony. Wiedza winiarska przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Miguel A. Torres , prawnuk imiennika, jest prezesem rodzinnej firmy i odpowiada za liczne lokalizacje w USA, Chile i Hiszpanii. Eksport zawsze był celem firmy: wina Familia Torres, jak obecnie nazywa się firma, są sprzedawane w ponad 150 krajach. Inną ikoną hiszpańskiej uprawy winorośli jest Vega Sicilia.W miejscu, które obecnie jest DO Ribera del Duero, Don Eloy Lacanda y Chaves kupił ziemię w 1864 roku, na której zasadził winorośl z Bordeaux iw ten sposób założył winnicę. W 1915 roku rodzina Herrero przejęła majątek i zabutelkowała pierwsze wina. Wśród nich wciąż legendarna Vega Sicilia Único, w tłumaczeniu: wyjątkowa. Dziś, podobnie jak w przeszłości, winogrona na wino zbierane są wcześnie, czas maceracji jest krótki, ale leżakowanie w beczce jest tym dłuższe, co najmniej 10 lat. Oprócz Unico winiarnia, obecnie należąca do rodziny Alvárez Díaz, produkuje również drugie wino: Valbuena 5° Año, które – jak sama nazwa wskazuje – dojrzewa w beczkach przez 5 lat. Od 165 lat dom Marqués de Murrieta jest synonimem wykwintnych win z regionu Rioja. Założona w 1852 roku, pierwsze znaczące sukcesy odniosła w latach 70. XIX wieku. Założyciel Luciano Murrieta przywiózł do Hiszpanii techniki produkcji wina, których nauczył się w Bordeaux. Od 1983 roku ta wyjątkowa winiarnia jest własnością hrabiów Creixell, dziś Vicente Cebrián-Saparriga, którzy we współpracy z enologiem Marią Vargas po raz kolejny podnieśli jakość win na nowy poziom. rodzinie udało się zachować równowagę między tradycją a nowoczesnością.
Hiszpania to nie tylko Rioja. Różnorodność hiszpańskich regionów, odmian winorośli i rodzajów win jest ogromna. Oprócz regionu Rioja ważną rolę odgrywają również Ribera del Duero, Nawarra, Walencja, La Mancha i Priorat.
Ribera del Duero - nie jest już poufną wskazówką Odkąd uzyskał status DO w 1982 r., stale rośnie. W tamtym czasie było tylko dziewięć winnic, dziś jest ich ponad 300. Główną odmianą winorośli, zarówno wtedy, jak i teraz, jest Tempranillo. Odkąd Hiszpania przystąpiła do UE, wielu młodych winiarzy wzbogaciło region swoim know-how. Nawet dzisiaj to raczej małe i średnie winiarnie, a nie duże spółdzielnie, decydują o produkcji wina w regionie. Wykorzystanie drewnianych beczek zawsze odgrywało główną rolę w Ribera del Duero.
Navarra: Najlepsze wina z północy Hiszpanii DO Navarra graniczy z DOCA Rioja na północnym wschodzie. Ze względu na warunki klimatyczne winogrona są tu zbierane wcześnie i dają lekkie, świeże wina. Jednym z najbardziej znanych miejsc jest tu miasteczko Puente de la Reina na Szlaku św. Jakuba.
Walencja: ziemie owocowe i wina owocowe W regionie Walencji istnieją trzy obszary DO: DO Valencia w środku, DO Utiel-Requena na północy i DO Alicante na południu. Walencja jest drugim co do wielkości regionem winiarskim w Hiszpanii. Nazwana na cześć miasta i regionu o tej samej nazwie, Valencia I jest jednym z najbardziej żyznych i zróżnicowanych obszarów Hiszpanii. Ograniczony górami od północy i południa, pagórkowate zaplecze miasta Walencja od zachodu i nadmorska równina od wschodu charakteryzują krajobraz. Najpopularniejsze odmiany winorośli to Monastrell, Tempranillo, Garnacha, Bobal, Cabernet Sauvignon i Merlot, a także Merseguera, Chardonnay i Sauvignon Blanc.
La Mancha: największy region winiarski w Hiszpanii Kastylia-La Mancha jest zdecydowanie największym i najbardziej produktywnym regionem winiarskim w Hiszpanii. Ze względu na doskonale dobrane terroir region oferuje idealne warunki do uprawy winorośli. Kiedyś region słynął z masowej produkcji tanich win, dziś winiarze stawiają na jakość, a nie na ilość, a winnice, piwnice i winiarnie zostały przystosowane do nowych wyzwań. Najczęściej uprawianą odmianą winorośli jest Airén. Odmiana białego wina obejmuje około 75% powierzchni winnicy. Dozwolone odmiany czerwonych winogron to Tempranillo, Garnacha, Moravia, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot, Monastrell, Bobal, Graciano, Malbec, Pinot Noir i Mencía. Tradycyjnie wina są wytwarzane jako cuvée, dopiero w ostatnich latach pojawiła się moda na wina ze szczepu.
Priorat: Mały, ale potężny Oprócz DOCA Rioja, DOCA Priorat jest drugim hiszpańskim regionem winiarskim, który może nosić tytuł „Denominación de Origen Calificada”. Przede wszystkim wina czerwone sprawiły, że Priorat stał się znany na całym świecie – łącznie 90 procent powierzchni winnic jest obsadzonych odmianami czerwonych winogron. Najważniejsze to Garnacha Tinta, Garnacha Peluda, Cariñena, Merlot, Syrah, Pinot Noir i Tempranillo, znane również jako „Ull de Lebre” w Prioracie. Wina czerwone urzekają głębokim czerwonym kolorem, aromatem wiśni i ciemnych jagód oraz mineralnością typową dla gleb łupkowych. Cechą szczególną win z Prioratu jest dość wysoka zawartość alkoholu, wynosząca od 13 do 15 procent objętościowych.
Już 3000 pne. winorośl uprawiano na Półwyspie Iberyjskim. Ale dopiero około 200 r. p.n.e. Handel naprawdę kwitł: hiszpańskie wina były eksportowane przez Morze Śródziemne. Ten okres świetności dobiegł końca wraz z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego, a uprawa winorośli w Hiszpanii zamarła po szalejących w Hiszpanii barbarzyńców i Niemców. Wraz z podbojem Hiszpanii przez Arabów w VIII wieku uprawa winorośli została oficjalnie zakazana z powodów religijnych. Zdobywcy byli jednak pobłażliwi i zezwolili miejscowym chrześcijanom na uprawę winorośli w klasztorach oraz uprawę winogron konsumpcyjnych i do produkcji soków. Wraz z odzyskaniem Hiszpanii przez chrześcijan w XV wieku, uprawa winorośli na Półwyspie Iberyjskim przeżyła drugi renesans. Handel winem z Anglią kwitł, podobnie jak hiszpańska uprawa winorośli. Pod koniec XIX wieku pleśń i filoksera zniszczyły większość winorośli. Tylko Rioja została początkowo oszczędzona, została dotknięta przez filokserę dopiero wtedy, gdy większość winorośli była szczepiona i odporna. Dotknięte zostały wszystkie europejskie regiony winiarskie, co oznaczało, że wielu francuskich winiarzy wyemigrowało do Hiszpanii ze swoją wiedzą i barriques. Dwie wojny światowe i hiszpańska wojna domowa ponownie doprowadziły do upadku hiszpańskiej uprawy winorośli. W latach pięćdziesiątych XX wieku w Hiszpanii powstawało coraz więcej dużych spółdzielni winiarskich, które skupiały się głównie na produkcji prostych win stołowych oraz eksporcie win beczkowych. Ta masowa produkcja prowadzi do spadku jakości i ponownego upadku hiszpańskiej uprawy winorośli aż do lat 80. XX wieku. Dopiero nowa generacja winiarzy rozpoczęła ofensywę jakościową w latach 80. i 90. XX wieku. Otwarcie granic i przystąpienie do UE ostatecznie sprawiło, że Hiszpania stała się jednym z najbardziej dynamicznych krajów winiarskich na świecie.
Kup wina hiszpańskie online. Bez względu na to, który z obszarów uprawy i jaką odmianę winogron preferujesz - w naszym internetowym asortymencie znajdziesz odpowiednie wino dla każdego miłośnika hiszpańskiej kultury winiarskiej. Jeśli wolisz czerwone wino, polecamy zacząć od wina wyprodukowanego z odmiany winogron Tempranillo - klasycznej czerwonej odmiany winogron z Hiszpanii. Ci, którzy wolą białe wino, powinni spróbować Verdejo. Biała odmiana zachwyca wyrazistą różnorodnością aromatów. Rioja jest powszechnie uważana za najlepszy region – zarówno początkujący, jak i zaawansowani narciarze są tu we właściwym miejscu. Obszar uprawy oznacza wina czerwone i białe najwyższej jakości, a teraz oferuje również wysokiej jakości wina różowe. Wybierz wina, cava lub sherry wygodnie w podróży za zamówienie i kup jednym kliknięciem - my zajmiemy się resztą.