Brigaldala Amarone della Valpolicella Classico
Brigaldala Amarone della Valpolicella Classico
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Amarone della Valpolicella Docg Classico
Amarone Classico produkowane jest z winogron zbieranych w Brigaldara, położonej w samym sercu Valpolicella Classica, przy wejściu do doliny Marano. Wybrane grona są najrzadsze i najlepiej wyeksponowane. Staranna selekcja winogron w winnicy i ścisłe zarządzanie procesem suszenia mają ogromne znaczenie dla tego wina. Po ok. Suszenie trwa 120 dni, następuje winifikacja. Tutaj wszystkie szlachetne składniki zawarte w skórkach przechodzą do wina. Amarone Classico wykorzystuje tradycyjną metodę produkcji, dojrzewając wino w drewnianych beczkach o dużej pojemności przez ok. 3 lata.
Amarone Case Vecie bierze swoją nazwę od winnicy o tej samej nazwie znajdującej się w gminie Grezzana w Valpantena. To wyjątkowa działka, na której winogrona dojrzewają powoli i konsekwentnie nawet w najtrudniejszych latach, dzięki wysokości i ekspozycji. Późne zbiory umożliwiają przechowywanie winogron w chłodniejszych porach roku oraz przeprowadzenie powolnego i długiego procesu suszenia, który pozwala uzyskać charakterystyczny smak. Wino wydobywające naturalne cechy klimatu wysokogórskiego: prawdziwe Amarone delle „Vigne Alte”.
Nazwa „Valpolicella” pochodzi od łacińskiego „Vallis-polis-cellae” i tłumaczy się jako „kraina wielu piwnic winnych”. Dzięki słynnemu i niestety nierzadko niesławnemu Amarone, ten wenecki region winiarski zyskał w ciągu ostatnich dwudziestu lat dużą popularność. Ale jak to często bywa, sukces ma też swoje wady: wiele winiarni niestety od lat jest uzależnionych od boomu produkcyjnego i towarzyszącego mu wyścigu o najtańsze wina Amarone.
W tym kontekście winnica Brigaldara, podobnie jak Tedeschi, Bertani i inni, należy do łatwej do zarządzania grupy producentów wina, którzy walczą o to, aby nie pogorszyć najwyższej jakości wina Amarone. Zainspirowany współpracą ze słynnym enologiem Roberto Ferrarinim, właściciel winnicy Stefano Cesari poświęcił się produkcji klasycznego Amarone i twierdzi, że nie przejmuje się liczbą wyprodukowanych ton, ale jedynie poziomem jakości.Winiarnia jest własnością rodziny Cesari od 1929 roku i znajduje się na obrzeżach małego miasteczka San Floriano, na wschód od jeziora Garda. Mówiąc dokładniej, historyczne gospodarstwo położone jest przy wjeździe do doliny Marano, jednej z pięciu gmin tworzących klasyczny obszar upraw Valpolicella. W okolicznych winnicach, obsadzonych wyłącznie odmianami Corvina i Corvinone, zbierane są winogrona do odmian Amarone della Valpolicella Classico i Riserva.
Odmiana winorośli Corvina należy do Veneto, podobnie jak Nebbiolo do Piemontu. Stanowi największy udział w mieszance Amarone, a za nią plasują się tradycyjne odmiany winorośli Corvinone, Rondinella i odkryta na nowo odmiana Oseleta, która rośnie na przeważnie uboższych glebach. W gminie Grezzana w Valpantena wapienna winnica Cavolo produkuje szczególnie pełną i kwiatowo pachnącą interpretację Amarone, podczas gdy flagowe wino z przeważnie piaszczystej winnicy Case Vecie położonej na wysokości 450 metrów nad poziomem morza wyraża wyjątkowy górski klimat .
Dla przypomnienia Amarone uzyskuje się poprzez suszenie winogron na specjalnych stojakach. Zanim rozpocznie się fermentacja alkoholowa, wybrane winogrona są suszone w Brigaldara przez około 120 dni po zbiorach. To niezwykłe przetwarzanie zapewnia w ten sposób własny, skoncentrowany aromatycznie styl, który niewątpliwie stanowi ważną część włoskiej tradycji winiarskiej.
Brigaldara jest także jedną z pierwszych winnic w regionie, która poddała Amarone podwójnemu przejściu leśnemu. W celu dotlenienia i utrwalenia koloru wino przechodzi pierwszą fazę spoczynku we francuskich beczkach, a następnie dojrzewa w dużych 20- i 25-hektolitrowych beczkach ze slawońskiego dębu ze względu na strukturę. Wina te mają przewagę nad swoimi wielkimi konkurentami w tym, że są dostępne już w młodym wieku.
Filozofia produkcji jest wzbogacona różnymi perspektywami, doświadczeniami i pokoleniami i na szczęście przenosi na szkło dokładnie tradycyjną złożoność, która charakteryzowała Amarone w przeszłości. Z tego powodu wina z domu Brigaldara wyróżniają się intensywnymi nutami ciemnych owoców, przypraw i szczególnie elastyczną głębią. Bardzo osobisty podpis, któremu trudno się oprzeć.