Aquarius Sangiovese Shiraz McPherson
Aquarius Sangiovese Shiraz McPherson
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
McPherson Aquarius Sangiovese Shiraz
Kraj: Australia
Region: Central Victoria Australia
Szczep: Sangiovese 80% Shiraz 20%
Producent: McPherson
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 14%
Wino skomponowane przez Panią winemaker Jo Nash, uznawana za jedną z najzdolniejszych w całej Australii. Wspaniała kompozycja szczepów nieczęsto stosowana w winach Australijskich, nadaje winu indywidualnego charakteru pozwalającemu się polubic. Odwaga i doświadczenie winiarzy McPherson zaowocowała sukcesem. W rezultacie winnica McPherson może poszczycić się winem którego barwa jest delikatnie bordowa z czerwonymi refleksami. Aromaty złożone z dominacją dojrzałej wiśni, białego pieprzu i nut korzennych. W ustach wyraźnie, odpowiednio nasycone czerwonymi owocami wiśni, rabarbaru, czekolady miętowej na tle przypraw. Wino dobrze zbudowane z pikantnym owocowym finiszem.
Sugestie kulinarne: makarony w sosach pomidorowych, krokiety, schabowy z zapiekaną kapustą, pierogi z szpinakiem i fetą, pieczona jagnięcina z warzywami, wołowina pieczona w jarzynach i ziołach, makaron z truflą, pieczony pasztet z królika, Cornish pasty, Cottage pie, Jacket potatoe, Roast dinner, Toad i the hole, Faggot, Beef Wellington, Banger and mash...
Notatki Sommelier Bachus Wina
Australia jest nowym krajem winiarskim, w porównaniu do Europy, znanym z innowacyjnych, inspirujących producentów wina. Około 60% wina produkowanego i eksportowanego tutaj ma cudownie owocowy i charakterystyczny smak. Podczas gdy większość Australii jest zbyt gorąca, aby uprawiać tam dobre wino, większość i największe regiony winiarskie można znaleźć na południu Australii. Ciepły klimat w Australii ma swoją zaletę, na przykład winogrona używane do produkcji wina mogą dobrze dojrzewać, co daje cudownie miękkie i hojne wino. Większość odmian winogron używanych tutaj to odmiany francuskie. Na przykład, w przypadku wina białego bardzo popularne są winogrona Chardonnay.
Winiarze z Australii nie muszą przestrzegać pewnych zasad dotyczących wykorzystania winogron. Mogą wybrać, które winogrona uprawiają i jakimi technikami to robią. Dlatego pochodzenie wina lub region, w którym wino jest uprawiane, nie są najważniejsze, ale w Australii, jeśli chcesz wyprodukować dobre wino, ważne jest, aby zbierać winogrona na czas.
Wina produkowane w Australii często pochodzą z regionów winiarskich: Australii Zachodniej, Nowej Południowej Walii, Wiktorii i Australii Południowej. Około 25% produkcji wina w Australii jest produkowane w Nowej Południowej Walii. Obszar ten ma 16 000 hektarów wina, co jest bardzo mało w porównaniu do 110 623 hektarów całkowitej ziemi uprawnej winorośli w całej Australii. Niemniej jednak pierwsze wina eksportowe pochodzą z tego regionu winiarskiego, a pierwsza winorośl została umieszczona w Nowej Południowej Walii. Główną odmianą winogron, z której wytwarza się wiele czerwonych win z Australii, jest Shiraz. To wino o własnej tożsamości charakteryzuje się dojrzałymi owocami, które są do tego wykorzystywane. Głównym regionem winiarskim w Australii jest Australia Południowa. Około połowa wszystkich win pochodzi z Australii. Na tym obszarze można produkować wiele różnych rodzajów wina, ponieważ w Australii Południowej występuje wiele mikroklimatów. W najbardziej produktywnym regionie winiarskim Australii, Riverland, często produkowane są niedrogie wina, które uzyskują określony smak dzięki dodatkowi wiórów drzewnych i są bardzo dobrze sprzedawane. Na grandcruwijnen.nl mamy wiele bardzo znanych austriackich winnic, takich jak Penfolds, Moss Wood i Castagna Vineyard.