Astica Cabernet Sauvignon Malbec Mendoza
Astica Cabernet Sauvignon Malbec Mendoza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Astica Cabernet Malbec Trapiche
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Apelacja: Cuyo Valley
Producent: Trapiche
Szczepy: Cabernet, Malbec
Temp. serwowania: 17-18°C
Pojemność: 0,75 l
Wino o ciemnoczerwonej barwy, o owocowym aromacie, z nutą borówek i miękkim lekko cierpkim o wyrazistym smaku. Wino Astica zalicza się do podstawowej linii win Trapiche. Zdecydowanie godne polecenia do pieczeni wołowej, jagnięciny, serów i spotkań z przyjaciółmi.
Trapiche winiarnia położona u podnóża Cordillera de los Andes w prowincji Mendoza od ponad 130 lat tworzy wspaniałe wina docierające do ponad 80 krajów. Trapiche zawsze wierna swojemu celowi, który musi odzwierciedlać nie tylko jakość, ale także prawdziwą pasję i wyzwanie do tworzenia win o wysokim standardzie. Obecnie Trapiche Vineyards zalicz się do Grupo Penaflor która powstała w wyniku integracji prestiżowych i stuletnich winnic, stając się obecnie liderem argentyńskiego przemysłu winiarskiego.
Region Cuyo znajduje się w środkowo-zachodniej części Republiki i obejmuje dwie prowincje: San Juan i Mendoza. Powierzchnia hektarów przeznaczonych do uprawy winorośli przekracza 191 711, więc winiarnie Cuyo stanowią około 95% całkowitej ich powierzchni w Argentynie. Mendoza jest bez wątpienia najbardziej wyróżniającą się prowincją w tym regionie i całym kraju ze względu na swoje dziedzictwo winiarskie i wysoko rozwinięty przemysł. Znajduje się tu ponad 1200 winnic, które stanowią 70% całkowitej produkcji argentyńskiego wina. Mendoza jest najbardziej znanym regionem winiarskim w Ameryce Południowej i jednym z najważniejszych na świecie. Na drugim miejscu znajduje się prowincja San Juan z ponad 260 firmami winiarskimi, co czyni tę prowincję jednym z wiodących ośrodków sektora wina w Argentynie. Winorośl została przywieziona do Cuyo przez Hiszpanów, chociaż później emigracja włoska i francuska w tym regionie udoskonaliła produkcję wina, aż Cuyo stało się jednym ze światowych referencji. Już od czasów przedhiszpańskich Cuyo było terytorium kultury Huarpe, co zostało później uznane przez Hiszpanów, którzy utrzymywali nazwę miejsca Cuyo na tych terytoriach Mendoza, San Juan i San Luis, nie integrując La Rioja (kultury Diaguita). Region Cuyo miał swój hiszpański fundament w tak zwanym „Corriente del Oeste” i do tego należał do Generalnego Kapitana Chile, aż w 1777 r. utworzono wicekrólstwo Río de la Plata. La Rioja nigdy nie była częścią jej częścią, natomiast należała do gubernatorstwa Tucumán od czasu utworzenia wicekróla Peru w 1543 r. w tak zwanym „Corriente del Norte” od XVI wieku. Podczas lat 90. I początku XXI wieku prowincja La Rioja była uważana za należącą do Cuyana i dlatego budzi wątpliwości, ale od 2012 r. została ostatecznie włączona do regionu Północnego zachodu. W języku huarpe, którym posługują się rdzenni mieszkańcy przed przybyciem hiszpańskich kolonizatorów, których znaczenie to „kraj pustyń”, fakt, który daje wgląd w geografię i klimatologię tego regionu Argentyny, takie jak rzadkie opady deszczu i odpowiednie nasłonecznienie winorośli. Te wspaniałe warunki są w dużej mierze odpowiedzialne za hojną przydatność ziemi w tym regionie do uprawy winogron. Wielu Indian Huarpes wraz z przybyciem kolonizatorów zostało zabranych do sąsiedniego Santiago de Chile (region Cuyo został również zaludniony przez chilijskich Kreoli) w celu eksploatacji kopalni miedzi. Pomimo jałowości terenu, region Cuyo jest żyzną ziemią, charakteryzującą się półpustynnym klimatem ze szczytami ekstremalnego upału latem i niskimi temperaturami w miesiącach zimowych. Obecność andyjskiego łańcucha górskiego jest ważna, ponieważ woda z odwilży zwiększa przepływ rzek regionu i rozwiązuje problemy nawadniania winorośli przez zbiorniki i kanały. Główne odmiany winogron uprawiane w regionie Cuyo to między innymi cabernet sauvignon, chardonnay, malbec, syrah, pinot noir i bonarda. Zdecydowana większość produkcji wina w regionie Cuyo koncentruje się na eksporcie, dlatego winnicy tego regionu zobowiązują się do podniesienia jakości win, a także rosnącego zainteresowania turystyką oparte na winnicach, z tworzeniem różnych tras wina. Podobnie jak w innych regionach Argentyny, wydobycie cieszy się historyczną obecnością. Na ziemiach Cuyo benzynę otrzymuje się wraz z innymi minerałami, takimi jak miedź, uran, ołów lub cynk. Oprócz produkcji wina kolejną działalnością gospodarczą, która w ostatnich latach osiąga pewien boom, jest turystyka skoncentrowana na naturalnych krajobrazach. Do najważniejszych cech geograficznych należą góry takie jak El Mercedario lub Aconcagua, najwyższe na świecie, z wyjątkiem szczytów należących do Himalajów. Innym z najciekawszych miejsc przyrodniczych jest park przyrody Ischigualasto, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Ciekawy krajobraz, który można zobaczyć w tym parku przyrodniczym, zyskał sobie nazwę „Valle de la Luna”. Oprócz formacji geologicznych odwiedzający mogą docenić dużą różnorodność pozostałości paleontologicznych, takich jak skamieliny dinozaurów. Najważniejsze miasta regionu to Mendoza, San Juan i San Luis, które są również obszarami o częstej aktywności sejsmicznej.
Astica Cabernet Sauvignon Malbec Mendoza - Opinie klientów
Astica Cabernet Sauvignon Malbec Mendoza
Bardzo ciekawy kupaż, świetnie łączy się Malbec i Cabernet Sauvignon, tworząc orzeźwiające, sympatyczne wino. Dużo owoców z jagodami na pierwszym planie plus pikantne akcenty dają przyjemny i niebanalny finisz. Idealne do makaronów, ale solo też się sprawdzi. Cena zachęca, warto degustować, Mendoza nie zawodzi :)
Astica Wino Mendoza
Głębokie w kolorze wino otwiera się bukietem pełnym czerwonych owoców leśnych. Soczyste jeżyny i jagody doskonale uzupełniają wyczuwalną delikatną taninę i orzeźwiającą kwasowość. Owocowy i soczysty finisz zamyka wyrazistą, acz niedominującą całość.
2022-09-04
Malbec Astica
To żywa i wciągająca kabina, pełna damson śliwki, czerwonej porzeczki i gorzkich owoców wiśni, obficie spleciona z sasafrasami, czerwoną herbatą i akcentami jałowca. Świeża i otwarta dzianina przez wykończenie."