HOCHAR PERE ET FILS Chateau Musar
- -30,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bagueri Cabernet Sauvignon
Kraj: Słowenia
Region: Primorska
Apelacja: Goriška Brda
Producent: Vinska Klet „Goriška Brda”
Typ: Cabernet Sauvignon
Pojemność: 0,75lC4
Wytrawne czerwone wino słoweńskie o głęboko rubinowej barwie z purpurowymi przebłyskami. W nosie intryguje aromatami czarnej porzeczki, marmolady śliwkowej, kakao, czekolady i mięty. W ustach jedwabiste i bogate, o słodkawej taninie, która połączona z aromatem wanilii daje wino nad wyraz złożone i harmonijne. Podawać do befsztyku w sosie pieprzowym, steku florentyńskiego, dziczyzny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Ogłoszono wyniki 48. Krajowego Konkursu Wina Vino Slovenija , który odbył się w Gornja Radgona Słowenia. Z 2 tytułami mistrzowskimi, 5 złotymi medalami i 15 srebrnymi medalami , Klet Brda potwierdził stałą jakość swoich win. W tegorocznym konkursie wyróżnił się Cabernet Sauvignon Bagueri 2018, który otrzymał najwyższy tytuł Championa. Wśród win z najwyższą punktacją znajdują się również Chardonnay Bagueri 2018 i Rebula Bagueri 2019, zdobywcy złotych medali potwierdzających najwyższą jakość linii Baqueri, która z roku na rok przoduje na krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich, zdobywając najwięcej medali. Wino Cabernet Sauvignon Bagueri zaimponował oceniającym w Gornja Radgona swoim głębokim rubinowym kolorem z fioletowymi refleksami, wyraźnym aromatem czarnej porzeczki, powidła śliwkowego, kakao i czekolady oraz aksamitnym, pełnym smakiem ze słodkimi taninami, które w połączeniu z aromatem wanilia tworzy niezwykle harmonijne i złożone wino. Winogrona do Cabernet Sauvignon Bagueri 2018 były zbierane ręcznie w winnicach tarasowych o pozycji SW i SE. Fermentacja odbywała się w beczkach francuskich barriques. Wino dojrzewało następnie w beczkach francuskich barriques przez co najmniej 24 miesiące.
Bułgaria ma bogatą historię i zna tradycję uprawy winorośli od nie mniej niż trzech tysięcy lat. To Trakowie przywieźli uprawę winorośli do Bułgarii od IX wieku p.n.e. Z licznych wykopalisk wynika, że wino odgrywało ważną rolę w życiu Traków. W tamtych czasach ludzie płacili nawet monetami przedstawiającymi kiście winogron. Trakowie masowo sadzili winnice w Bułgarii, wprowadzali nowe techniki rolnicze, a nawet opracowali specjalne narzędzia do pracy w winnicy i winifikacji. Tracja, region, który później stał się zalążkiem dzisiejszej Bułgarii, była miejscem pierwszych festiwali ku czci Dionizosa (trackiego Bachusa) i ku czci wina.
Dzisiaj Bułgaria zyskuje coraz większe międzynarodowe uznanie za swoje wina wysokiej jakości. Ten kraj, nazywany również „śpiącą królewną”, ma wszystkie cechy, aby stać się głównym graczem na światowym rynku wina i obecnie prześcignął wszystkie wschodnioeuropejskie kraje winiarskie swoimi doskonałymi winami. Produkcja wina odbywa się w zrównoważony i innowacyjny sposób, co gwarantuje jakość winogron i wina. W rezultacie Bułgaria jest coraz częściej umieszczana na mapie jako kraj produkujący wino, a kraj ten otrzymuje coraz więcej międzynarodowego uznania i nagród za wina, które są tam produkowane od niepamiętnych czasów.
Nowoczesne bułgarskie winiarstwoOczywiście, dobre wino wymaga dobrych winogron. Dlatego Bułgaria wdrożyła krajowy program uprawy winorośli w 2005 r. Główne cele to: zakładanie nowych winnic, zakładanie małych lokalnych winiarni, rozwijanie innowacyjnych metod uprawy winorośli i stymulowanie konkurencji z międzynarodowymi graczami na rynku wina.
Obecnie Bułgaria ma ponad 140 000 hektarów winnic, co czyni ją 15. największym producentem win butelkowanych na świecie po Francji. Wszystkie winnice są sadzone i zarządzane zgodnie z międzynarodowymi standardami. Przy średniej wydajności 30 hl/ha, plony są niskie, co znacznie poprawia jakość.
W ciągu ostatnich 15-20 lat w bułgarskim przemyśle winiarskim, który stał się najbardziej konkurencyjnym sektorem bułgarskiego przemysłu spożywczego, dokonano wielu inwestycji. Coraz więcej winnic jest sadzonych, opracowywane są nowe odmiany winogron i oczywiście stosowane są najnowocześniejsze techniki winifikacji. Nie jest tajemnicą, że Bułgaria może pochwalić się jednymi z najbardziej utalentowanych winiarzy na świecie, o czym świadczy fakt, że wiele wiodących bułgarskich winiarni zagranicznych firm zatrudnia bułgarskich winiarzy. W ostatnich latach pojawiło się również duże zainteresowanie ze strony międzynarodowych ekspertów winiarskich, którzy chętnie inwestują w bułgarskie wino; to samo wino, które zdobyło prestiżowe nagrody na międzynarodowych targach wina.
Winnice są teraz rozsiane po całym kraju, ale głównie na równinach rzecznych i nadmorskich. Dobrze chronione przez góry. Nowo zasadzone winnice stanowią dużą część. W dolinach rzek Maricy i Dunaju winogrona uprawiane są w najbardziej idealnych warunkach: winogrona korzystają zarówno z żyznej gleby, jak i doskonałych warunków klimatycznych. W tym miejscu bułgarscy winiarze stosują tradycyjne klasyczne techniki wraz z nowoczesnymi technologiami produkcji zgodnie z mądrością ekspertów winiarskich z liderów branży, takich jak Francja.
2022-09-10
Bagueri Cabernet Sauvignon
Jego intensywny bukiet przypomina suszone jagody, aronię, czarną porzeczkę, wiśnie w alkoholu, hummus, czarny pieprz, czekoladę, kawę, eukaliptus, wawrzyn, skórę, nutę końcówki ołówka, kadzidła i skóry. Smak jest miękki, z dość ciepłym odczuciem wskazującym na dobrze zintegrowany alkohol. O żywej świeżości, wyraźnych, aksamitnych taninach i mineralnie słonym smaku. Dodatkowo odczuwasz przyjemne uczucie umami, które pieści Twoje usta. Wino wskazujące na to, że ma ogromny potencjał starzenia, o obłym charakterze, rześkim ciele i długotrwałej trwałości. Szlachta godna wszelkich pochwał i podziwu, z ogromnym potencjałem starzenia. Darinko Ribolica i zespół w piwnicy zdołali stworzyć tak szlachetną interpretację. To tak, jakby przeszli samych siebie. Butelka kosztuje około 100, a przy takim winie nie powinieneś się nawet zastanawiać przed zakupem. Możesz go zamówić bezpośrednio w sklepie Bachus