Gaja Barolo Conteisa Cerequio Gromis
Gaja Barolo Conteisa Cerequio Gromis
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gaja Barolo Conteisa Cerequio Gromis
Kolor wyraźnej czerwieni granatu z rubinowymi plamami. W miarę starzenia się może mieć pomarańczowe refleksy. Nos jest prezentowany, gdy młody, z owocowymi i kwiatowymi nutami (wiśnia, śliwka, róża, fiołek itp.). Zamiast tego, gdy jest dojrzały, jest więcej nut trzeciorzędowych, takich jak skóra, smoła, przyprawy, takie jak pieprz, cynamon lub wanilia. Pełne i trwałe w ustach z dobrą równowagą między kwasowością a taninami, mocne, suche i pełne. W młodości jest bardzo garbnikowa, a z wiekiem nabiera równowagi i elegancji.
Wino Barolo, uważane za „Króla win”, to czerwone wino produkowane w Piemoncie ze 100% winogron Nebbiolo. DOC (kontrolowana nazwa pochodzenia) uznawana od 1966 roku i DOCG (kontrolowana i gwarantowana nazwa pochodzenia) od 1980 roku. Produkowane głównie przy użyciu odmiany Nebbiolo, Barolo można uznać za jedno z najlepszych włoskich win. Położona na wysokości winnica składa się z gliny piaskowej, magnezu i manganu na północnym zachodzie oraz ziemi bogatej w żelazo na południowym wschodzie. Można znaleźć dwa style Barolo. Pierwsze z nich to nowoczesne, owocowe i elastyczne wina z dojrzałymi taninami dzięki leżakowaniu w nowych beczkach. Drugi rodzaj to klasyczne Barolo, gęste z wysokim poziomem taniny i często suszone przez opóźnione butelkowanie. Ogólnie rzecz biorąc, wina Barolo można rozpoznać po bardzo ciemnym kolorze oraz niezwykłej złożoności aromatycznej. Te masywne, mocne, ale eleganckie wina charakteryzują się nutami kremowej wanilii, tytoniu i dymu.
Gaja dobre wina uznane za wybitne wina z Piemontu - Winnica Gaja, założona w 1859 roku przez Giovanniego Gaję, pochodziła z Hiszpanii w XVII wieku. Później rodzina otworzyła w Barbaresco karczmę, w której można było znaleźć doskonałe dania zawsze w towarzystwie win. Do butelkowania doszło pod koniec XIX wieku, kiedy to z Piemontu trafiły do armii włoskiej w Abisynii. W 1937 Giovanni Gaja umieścił swoje nazwisko dużymi czerwonymi literami na etykietach swoich butelek. Po II wojnie światowej firma zaczęła się rozwijać dokonując znacznych zakupów winnic. W 1961 jego dziadek został przejęty przez Angelo Gaję, który w wieku 21 lat, po studiach winiarskich w Instytucie Enologicznym w Albie i na Uniwersytecie w Montpellier we Francji, uzyskał dyplom z ekonomii naUniwersytet w Turynie, aby wnieść swoją pasję do rodzinnego biznesu. Angelo Gaja był doskonałym eksperymentatorem i pierwszym producentem win Gaja i rozpoczął produkcję jednej winnicy, która rozpoczęła się od gaja sori san lorenzo w 1967, Gaja Sorì Tildin w 1970 i gaja Costa Russi w 1978. Gaja wprowadziła następnie fermentację malolaktyczną w Piemoncie, od rocznika 1975-2007 robienie francuskich beczek dziesięć lat po początkowych eksperymentach. Musimy pamiętać, że Winiarnia Gaja Piemonte słynie na całym świecie z niektórych swoich wiodących produktów, a także jest silnie reprezentatywna dla terytorium, do którego należą, w tym Barbaresco Gaja (szczególnie poszukiwany jest rocznik Barbaresco Gaja 2010) i Barolo Gaja. Giovanni Gaja sprzeciwiał się stosowaniu przez syna nowych barrique i decyzji sadzenia odmian francuskich, pozostając wiernym tradycji. Inne nabytki to: Pieve Santa Restituta w 1994 roku, zajmującą się produkcją Montalcino, należąca Gromis w La Morra do produkcji Barolo Conteisa Cerequio w 1995 i mienia Ca'Marcanda w Bolgheri w roku 1996. Obecnie aby dbać o rodzinnym biznesem są zangarzowane jego córki: Gaia i Rossana. Należy również pamiętać, że to również Clotilda Rey , matka Giovanniego, była zainteresowana tym, jak poprawić jakość poprzez uczynienie jej tak wysoką, jak to możliwe, aby przyciągnąć pożądaną klientelę. Kolejnym ważnym krokiem jest Gaja Distribuzionektórej podstawową działalnością jest import win i akcesoriów do Włoch. W 1988 roku Gaja wróciła do Barolo z zakupem 70 hektarów nieruchomości, tutaj będzie produkować Barolo Sperss. Wino Gaja przyczyniło się do uczynienia obszaru enologicznego Piemontu wielkim na całym świecie. Więcej informacji na temat tej ważnej rodziny i winnic Gaja można znaleźć na oficjalnej stronie Gaja Wines