Blanson de Aussieres Domaines Barons de Rothschild Lafite
Blanson de Aussieres Domaines Barons de Rothschild Lafite
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Blason D’Aussieres Corbieres AOC
Kraj: Francja
Region: Langwedocja
Szczepy: Syrah, Grenache, Mourvedre, Carignan
Producent: Domaine dAussieres
Pojemność: 0,75l BK17
Ciemny czerwony kolor. Zapach czarnych owoców – jagód, jeżyn, porzeczek, z odrobiną skórki pomarańczowej i skóry. W ustach wyraźna czarna porzeczka, lukrecja i czekolada. Jedwabiste, gładkie i eleganckie taniny. Przyjemne długie wykończenie. Ręcznie zbierane grona, i ich specjalna selekcja oraz okres dojrzewania do 12 miesięcy w beczkach z francuskiej dębiny. Polecane potrawy: Carpaccio wołowe, tatar z jagnięciny, tarta z grzybami, wędliny i sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Domaine dAussieres została przejeta przez Domaines Barons de Rothschild Lafite w 1999r. 557 ha winnic wraz z nieruchomościami następne, przeszło modernizacje i odbudowę. Sześćdziesiąt procent winnic leży w apelacji Corbières, gdzie uprawia się szczepy Syrah, Mourvèdre, Grenache, Carignan, Cinsault, a trzydzieści procent w apelacji Vin de Pays d’Oc z uprawą Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot. Dzisiaj Domaine D’Aussieres stanowi jedną z najbardziej liczących się winnic w Langwedocji, produkującą wina najwyższej jakości.
Wina Francuskie. Francja jest jednym z najstarszych i największych krajów produkujących wino na świecie. Klimat we Francji z pewnością zna różnice, ale ogólnie jest „umiarkowanie ciepły”, co jest korzystne. Francja ma ogromną różnorodność odpowiednich gleb winiarskich. Ponadto kraj zawsze miał wystarczająco dużo dębów, aby wytwarzać beczki, a położenie Francji w Europie spowodowało duży handel winem już we wczesnych dniach. Często najlepsze wina pochodzą z Francji.
Dzieje się tak, ponieważ Francja jest krajem o wielu różnych rodzajach gleby, co umożliwia produkcję wielu różnych rodzajów win. Ponadto Francja jest nadal stosunkowo daleko na północy. Oznacza to, że winogrona potrzebują dłuższego okresu dojrzewania, aby złożone substancje aromatyczne mogły się dobrze rozwinąć, a dobre kwasy zostały zachowane. Ponadto francuscy winiarze mają duże doświadczenie i wiele eksperymentowali, więc dobrze wiedzą, gdzie najlepiej produkować wino.
Wino francuskie jest produkowane od ponad 2000 lat. We Francji zawsze poświęcano dużo uwagi badaniom, edukacji i regulacjom. W rzeczywistości Francja ma jedno z najbardziej rozbudowanych praw dotyczących wina na świecie. W tym prawie winiarskim określono, jakie odmiany winogron należy sadzić, przepisy dotyczące przycinania, ilość plonów z hektara, a nawet styl wina. Przepisy mają na celu zachowanie autentycznego charakteru win z określonego regionu. Francja ma wiele regionów winiarskich, niektóre znane na całym świecie obszary, takie jak Bordeaux, Burgundia, Szampania, Alzacja, Prowansja, Beaujolais, Langwedocja-Roussilon i Loara.
Francja obejmuje około 785 000 hektarów winnic. Z tego około połowa powierzchni winnic w całej Francji to AOP (Appelation d'Orgine Protegée). Jest to nowy termin francuski i oznacza najwyższą kategorię jakościowego wina. Jeśli masz wino sprzed 2011 roku, możesz również natknąć się na nazwę Appellation d'Origine Controlée lub AOC, był to termin na 2011 rok dla najwyższej kategorii jakościowego wina we Francji. W Grandcruwijnen mamy bardzo szeroki wybór francuskiego wina w każdym przedziale cenowym. Czy to Petrus, Mouton lub Lafite z Bordeaux, czy najlepsze winnice Rose, takie jak Miraval, Minuty i Ott, czy też wspaniałe wina hermitage z Rodanu w Cave de Tain i oczywiście piękne domy z Burgundii i Loary.