Bognar Bor Cabernet Franc
Bognar Bor Cabernet Franc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bognar Bor Cabernet Franc
Kraj: Węgry
Region: Villany
Producent: Bognar
Typ: Dry Red Cabernet Franc
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% cer1
Wino Bogno bar powstało w całości z odmiany Cabernet Franc odznacza się ciemno rubinowo czerwoną barwą z aromatami czerwonych owoców, czerwonych jagód z nutą wanilii. Na podniebieniu bogate i trwałe z wyczuwalnymi nutami śliwek oraz malin. Zrównoważone wino o długim wykończeniu.
Cabernet Franc – czerwony szczep winorośli właściwej, pochodzący z Francji. Jedna z najczęściej uprawianych odmian winorośli przeznaczona głównie do łączenia z innymi winogronami, takimi jak Cabernet Sauvignon i Merlot. Krzew o średnim wzroście osiąga wysokość typowa dla gatunku tj. 3 do 5 m. Mało wymagający w uprawie i wysoce tolerancyjny względem stanowiska i podłoża. Odmiana Cabernet Franc wcześnie zakwita. Ciemno- niebieskie owoce pojawiają się pod koniec lata, w pełni dojrzewają jesienią i pozostają aż do zimy. Najlepsza dla winogron jest gleba żyzna, piaszczysto-gliniasta i lekko wilgotna.
Węgry to kraj winiarski z historią uprawy winorośli, która z pewnością sięga czasów rzymskich. Na Węgrzech produkuje się średnio 3,5 miliona hektolitrów wina rocznie, co plasuje je na siódmym miejscu wśród krajów produkujących wino w Europie. Na Węgrzech znajdziesz łącznie około 70 000 hektarów ziemi uprawnej winorośli i uprawia się tu międzynarodowe odmiany winorośli, ale znajdziesz tu również wiele rodzajów wina z rodzimych węgierskich ras gołębi. Węgry mają łącznie 22 regiony winiarskie i w tym kraju uprawia się około 48 różnych odmian winorośli. Krótko mówiąc, produkuje się wiele różnych rodzajów czerwonych, białych i musujących win. Dlatego zdecydowanie warto spróbować dobrego wina z tego kraju.
Na Węgrzech produkuje się tak wiele różnych rodzajów wina. Największym regionem winiarskim jest region Kunság. Obszar ten, położony na wschód od jeziora Balaton, obejmuje nie mniej niż 25 000 hektarów ziemi uprawnej. W tym regionie panuje klimat kontynentalny z ciepłymi latami i zimnymi zimami, a gleba często składa się z piaszczystej gleby. Z tego powodu uprawa winorośli rozpoczęła się w średniowieczu, aby mogła utrzymać piaszczystą glebę. Kunság to region, w którym uprawia się głównie rodzime węgierskie białe odmiany winogron. Na przykład uprawia się tutaj Ezerió, wczesne dojrzałe wytrawne wino. Znacznie mniejszy obszar produkcji wina znajduje się na południu kraju. Obszar ten nazywa się Villány-Siklós . Produkuje się tutaj głównie wina czerwone, które należą do węgierskiej czołówki winiarskiej. Na przykład w regionie Villány uprawia się wiele niebieskich odmian winogron, które charakteryzują się doskonałą jakością. Niektóre przykłady niebieskich odmian winogron, o których mowa, to dobrze znane Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon. Z drugiej strony, w regionie Siklós uprawiane są głównie białe odmiany winogron. Niektóre z tych odmian winogron to Chardonnay i Rajnai Rizling. W Grand Cru Wines mamy wykwintne wina z Vega Sicilia Oremus. Głównie wina białe z winami deserowymi wytwarzanymi z winogron Tokaj.