Boya Pinot Noir
Kraj: Chile
Producent: Amayna
Szczep: 100% Pinot Noir
Region: Leyda Valley
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Kolor jest jasnoczerwony. Ten harmonijny pinot noir pokazuje intensywne aromaty świeżych truskawek, wiśni i różanych płatków. W ustach ma średniej mocy ciało, miękkie taniny, ożywczą kwasowość i mnóstwo owoców, szczególnie na finiszu. Szczegóły produkcjiMorska bryza przegania nadmiar wilgoci i reguluje temperaturę, co w rezultacie wyznacza termin zbiorów średnio dwa tygodnie później, niż w pobliskich dolinach. Winogrona macerują w temperaturze 7°C przez cztery dni, a potem fermentują w kadziach z nierdzewnej stali. Następnie Boya Pinot Noir dojrzewa przez sześć miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (trzeciego użycia). Podawać do Grillowanego łososia, sera Gruyère i polenty z leśnymi grzybami.
Trivia Boya została stworzona przez rodzinę Garcés Silva, pionierów w produkcji chilijskich win butikowych. Boya w hiszpańskim oznacza boję - bardzo odpowiednią nazwę dla wina pochodzącego z winnic nad brzegiem Pacyfiku. Architektura winnicy inspirowana jest otoczeniem. Otaczające wzgórza określają różne poziomy, a wino transportowane jest grawitacyjnie, by zachować aromat i podkreślić jego cechy.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Rodzina Garces Silva od dawna zajmuje się rolnictwem, hodowlą zwierząt oraz winiarstwem, jak również rynkami finansowymi i nieruchomościami. Nosząca nazwisko właścicieli winnica została założona przez Jose Antonio Garces Silvę, człowieka biznesu, który nabył posiadłość w Leyda Valley - w okręgu San Antonio, stając się tym samym jednym z pionierów uprawy winorośli w tym regionie. Położone w dolinie pomiędzy Coastal Mountain Range i Pacyfikiem i przebiegające równolegle do Doliny Środkowochilijskiej, łagodne nadbrzeżne wzgórza Leyda charakteryzują się uboga glebą i bardzo suchym klimatem. Aby zapewnić wyjątkową jakość win Amayna, winogrona zbierane są wyłącznie ręcznie i dostarczane do winnicy w 10-cio kilogramowych pojemnikach. Całe kiście oraz pojedyncze jagody są również ręcznie wybierane, co zapewnia czystość przetwarzania i lepszą kontrolę jakości. Winifikacja metodą grawitacyjną zmniejsza zanieczyszczenie, jak również zagrożenie utlenieniem. Na jakość wina wpływa wiele czynników. Jednym z najważniejszych jest wysoki stopień zaangażowania pracujących w winnicy zespołów roboczych. Wielu ich członków od pokoleń żyje na tej ziemi; to oni lepiej niż ktokolwiek inny znają jej tajemnice, które tworzą magię Amayna.
2023-08-18
Wino Pinot Noir
Aromaty wina kory daglezji i melisy łączą siły z fiołkami, jeżynowym lodem i odrobiną gorzkiej gorzkiej czekolady. Aromaty czarnej śliwki, czarnej wiśni i czarnej herbaty są wspierane przez aksamitne taniny i umiarkowaną kwasowość.