CAGIOLO Montepulciano d'Abruzzo D.O.C.
CAGIOLO Montepulciano d'Abruzzo D.O.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cantina Tollo CAGIOLO Montepulciano D'Abruzzo D.O.C.
Kraj: Włochy
Region: Abruzja
Apelacja: DOC Montepulciano d`Abruzzo
Producent: Cantina Tollo
Typ: Dry Red Montepulciano
Pojemność: 0,75l c3
Czysty wyraz odmiany Montepulciano, posiada rubinową barwę z fioletowymi refleksami, średniej budowy ciała z aromatami owoców dzikiej jagody i pikantnym tytoniem. Soczysta kwasowość z aksamitnymi taninami. Sugestie kulinarne: dziczyzna, czerwone mięsa, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cagiòlo, wielokrotnie nagradzany przez krytyków włoskich i międzynarodowych, Montepulciano d'Abruzzo, stanowi punkt odniesienia dla swojej typologii. Wino czerwone, ważne i pełne, będące efektem długiego procesu w piwnicy. Rozpoczyna się przedłużoną fazą fermentacji z maceracją skórek bez kontroli temperatury, po której następuje konwersja malolaktyczna, która przyczynia się do jej zmiękczenia. Uszlachetnianie trwa co najmniej 24 miesiące w 25-hektolitrowych beczkach z dębu slavońskiego i kończy się co najmniej kolejnymi 12 miesiącami w butelce. Wino nie jest filtrowane, aby zachować styl i charakter. Głęboka rubinowa czerwień, z fioletowymi refleksami, w nosie wyczuwalne nuty ciemnych owoców, takich jak jeżyna, malina, wiśnia morello i suszona figa, kwiatowe, takie jak fiołek. Potem przyprawy, lukrecja, gorzka czekolada, goździki, skóra, kawa.
Świetny przykład spółdzielni socjalnej, założonej w 1960 roku na polecenie dwudziestu pięciu winiarzy. Dziś Cantina Tollo jest wiodącą firmą zajmującą się uprawą winorośli w Abruzzo i zarządza, za pośrednictwem swoich członków, ponad 3 tysiącami hektarów, na których uprawiane są wyłącznie rodzime odmiany. Ponad 13 milionów butelek produkowanych rocznie, nie tracąc z oczu typowości produktu, a przede wszystkim właściwej relacji ceny do jakości. Proponowany asortyment jest szeroki i zróżnicowany. Od typowych białych i czerwonych do najbardziej eleganckich win różowych, tak uwielbianych w regionie. Nie brakuje linii ekologicznych, a nawet win, które mogą pochwalić się certyfikatem jako wina wegańskie. Krótko mówiąc, pod względem ogromu oferty, zróżnicowania gatunków i przedziałów cenowych, naprawdę trudno nie znaleźć odpowiedniego dla naszych potrzeb wina Tollo.
Nagrody i wyróżnienia:
90/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni
85/100 ptk. – Decanter World Wine Awards
Srebrny Medal - Międzynarodowy Konkurs Wina i Ducha
Gold Medal - Mundus Vini
Wyróżnienie - nagrody World Wine Decanter
CAGIOLO Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. - Opinie klientów
Tollo Cagiolo Montepulciano D'Abruzzo
Soczyste i dżemowe czerwienie to wina średniej treści, pełne lub bardzo treściwe, które łączą w sobie nuty dojrzałych jagód i wyraźne smaki dżemu. W tych winach można wyczuć nuty konfitury wiśniowej, konfitury z dzikich jagód lub ciemnej śliwki. Dojrzałe taniny dodają niezbędną strukturę do łączenia win z jedzeniem. Siłą Cantina Tollo jest zaangażowanie jej członków. Świadczy o tym przyznanie tytułu Tre Bicchieri del Gambero Rosso Cagiolo Montepulciano d'Abruzzo Doc, symbolu pragnienia winnicy, aby produkować wspaniałe wina, dostępne dla każdego konsumenta.Misją Cantina Tollo jest w istocie podnoszenie kultury wina na wszystkie poziomy, przy jednoczesnym rozwijaniu jej członków, poprzez ciągłe szkolenia prowadzone przy wsparciu personelu agronomów. Konkretnym dowodem tego zaangażowania jest nagroda przyznana Cagiolo, symbolicznemu winu „Zaawansowanej Winnicy”, projektowi bardzo pożądanemu przez Cantinę Tollo, w którym wprowadzono wynagrodzenie za hektar, a nie za wyprodukowaną kwintalę, co doprowadziło do winnica kultura jakości. Projekt, który radykalnie zmienił filozofię produkcji wszystkich partnerów, pozwalając uzyskać wyjątkową spójność jakościową, czego dowodem jest właśnie zdobyta nagroda: „Tre Bicchieri al Cagiolo” wyjaśnia prezes Tonino Verna „jest dla nas przede wszystkim potwierdzeniem że obrana ścieżka jest właściwa i pokazuje, jak bardzo nasi członkowie są zaangażowani w utrzymanie wysokiego poziomu jakości. W naszej rzeczywistości nie jest to jednak punkt dojścia, ale punkt wyjścia dla nowych wyzwań. W przyszłości nowym zobowiązaniem będzie produkcja win, które w coraz większym stopniu respektują te parametry: zrównoważony rozwój środowiska, trzeźwość, bezpieczeństwo i zdrowie” .„Wiedza, jak pogodzić przeciwieństwa” wydaje się zatem być filozofią Cantina Tollo. Prawdziwe wyzwanie, które członkowie Cantina Tollo podejmują i wygrywają każdego dnia.
Montepulciano D'Abruzzo Cagiolo
Cagiolo to wyjątkowa klasa wina z Abruzji, z dobrze znanej i szanowanej apelacji Montepulciano d'Abruzzo. To włoskie wino powstaje ze szczepu Montepulciano i charakteryzuje się dojrzalymi owocami w aromacie, na pierwszym planie dostrzerzemy jagody, kakao oraz wanilię. Po chwili pojawia się tez lukrecja z cynamonem. Piękny kolor rubinowo-czerwony z fioletowymi refleksami. Usta są pełne, taniny aksamitnie gładkie, a finisz długi.
Wino Tollo Cagiolo Montepulciano D'Abruzzo D.O.C.
Intensywna rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami. W nosie złożone i uwodzicielskie dojrzałe, czerwone owoce, szczególnie pachnące wiśnią i jeżyną, a także delikatne zapachy czekolady, wanilii i cynamonu. Na podniebieniu obfite z dojrzałymi owocami śliwek i wiśni, przyjemnie słodkie i miękkie taniny. Harmonijna kwasowość i doskonale zintegrowane nuty dębu, świetny finał.
Polecane produkty
10 Vendemmie Limited Edition Montepulciano dAbruzzo Tenuta Ulisse
- Polecane!
2022-09-17
Po raz pierwszy usłyszałem Montepulciano d'Abruzzo w latach 90
Po raz pierwszy usłyszałem Montepulciano d'Abruzzo w latach 90., w Warszawie, zaoferowane przez klienta, który pochodził z Abruzji i mówił dziwnym slangiem „włosko-francusko-abruzyjskim”, co było widokiem. W tamtych latach wciąż nie miałem pasji do wina i nic nie pamiętam z tej butelki, ale zaczynając przepisywać te notatki, ta scena wróciła mi do głowy ... Czapka jest długa, godna rezerwy, z dużą ilością osadu w części wewnętrznej. Z pewnością jest to wino niefiltrowane, a bogactwo pigmentów typowych dla Montepulciano zrobiło resztę.Istotna jest masa koloru, pozostawia kolorową zasłonę na ścianie szkła. Rubinowy, czarny, w którym zaskakująco wciąż fioletowa krawędź jest wyraźnie widoczna. A jeszcze bardziej zaskakująca jest żywotność tego koloru, której bym się nie spodziewał. Przyznaję, zawsze zaczynam mieć uprzedzenia do win z Południa. Gdy szkło jest nieruchome, pojawia się lekki tost, który wraz z poruszającym się płynem pozostawia miejsce na czarne aromaty śliwki, jagód i jeżyn.Są to aromaty świeże, przypominające galaretkę, bardziej czerwone świeżo zerwane porzeczki. Mały wkład kwiatów i słodkie tło z przypraw takich jak wanilia, imbir, czekolada i kakao.