

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Soczyste i dżemowe czerwienie to wina średniej treści, pełne lub bardzo treściwe, które łączą w sobie nuty dojrzałych jagód i wyraźne smaki dżemu. W tych winach można wyczuć nuty konfitury wiśniowej, konfitury z dzikich jagód lub ciemnej śliwki. Dojrzałe taniny dodają niezbędną strukturę do łączenia win z jedzeniem. Siłą Cantina Tollo jest zaangażowanie jej członków. Świadczy o tym przyznanie tytułu Tre Bicchieri del Gambero Rosso Cagiolo Montepulciano d'Abruzzo Doc, symbolu pragnienia winnicy, aby produkować wspaniałe wina, dostępne dla każdego konsumenta.Misją Cantina Tollo jest w istocie podnoszenie kultury wina na wszystkie poziomy, przy jednoczesnym rozwijaniu jej członków, poprzez ciągłe szkolenia prowadzone przy wsparciu personelu agronomów. Konkretnym dowodem tego zaangażowania jest nagroda przyznana Cagiolo, symbolicznemu winu „Zaawansowanej Winnicy”, projektowi bardzo pożądanemu przez Cantinę Tollo, w którym wprowadzono wynagrodzenie za hektar, a nie za wyprodukowaną kwintalę, co doprowadziło do winnica kultura jakości. Projekt, który radykalnie zmienił filozofię produkcji wszystkich partnerów, pozwalając uzyskać wyjątkową spójność jakościową, czego dowodem jest właśnie zdobyta nagroda: „Tre Bicchieri al Cagiolo” wyjaśnia prezes Tonino Verna „jest dla nas przede wszystkim potwierdzeniem że obrana ścieżka jest właściwa i pokazuje, jak bardzo nasi członkowie są zaangażowani w utrzymanie wysokiego poziomu jakości. W naszej rzeczywistości nie jest to jednak punkt dojścia, ale punkt wyjścia dla nowych wyzwań. W przyszłości nowym zobowiązaniem będzie produkcja win, które w coraz większym stopniu respektują te parametry: zrównoważony rozwój środowiska, trzeźwość, bezpieczeństwo i zdrowie” .„Wiedza, jak pogodzić przeciwieństwa” wydaje się zatem być filozofią Cantina Tollo. Prawdziwe wyzwanie, które członkowie Cantina Tollo podejmują i wygrywają każdego dnia.
Cagiolo to wyjątkowa klasa wina z Abruzji, z dobrze znanej i szanowanej apelacji Montepulciano d'Abruzzo. To włoskie wino powstaje ze szczepu Montepulciano i charakteryzuje się dojrzalymi owocami w aromacie, na pierwszym planie dostrzerzemy jagody, kakao oraz wanilię. Po chwili pojawia się tez lukrecja z cynamonem. Piękny kolor rubinowo-czerwony z fioletowymi refleksami. Usta są pełne, taniny aksamitnie gładkie, a finisz długi.
Intensywna rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami. W nosie złożone i uwodzicielskie dojrzałe, czerwone owoce, szczególnie pachnące wiśnią i jeżyną, a także delikatne zapachy czekolady, wanilii i cynamonu. Na podniebieniu obfite z dojrzałymi owocami śliwek i wiśni, przyjemnie słodkie i miękkie taniny. Harmonijna kwasowość i doskonale zintegrowane nuty dębu, świetny finał.
2022-09-17
Po raz pierwszy usłyszałem Montepulciano d'Abruzzo w latach 90
Po raz pierwszy usłyszałem Montepulciano d'Abruzzo w latach 90., w Warszawie, zaoferowane przez klienta, który pochodził z Abruzji i mówił dziwnym slangiem „włosko-francusko-abruzyjskim”, co było widokiem. W tamtych latach wciąż nie miałem pasji do wina i nic nie pamiętam z tej butelki, ale zaczynając przepisywać te notatki, ta scena wróciła mi do głowy ... Czapka jest długa, godna rezerwy, z dużą ilością osadu w części wewnętrznej. Z pewnością jest to wino niefiltrowane, a bogactwo pigmentów typowych dla Montepulciano zrobiło resztę.Istotna jest masa koloru, pozostawia kolorową zasłonę na ścianie szkła. Rubinowy, czarny, w którym zaskakująco wciąż fioletowa krawędź jest wyraźnie widoczna. A jeszcze bardziej zaskakująca jest żywotność tego koloru, której bym się nie spodziewał. Przyznaję, zawsze zaczynam mieć uprzedzenia do win z Południa. Gdy szkło jest nieruchome, pojawia się lekki tost, który wraz z poruszającym się płynem pozostawia miejsce na czarne aromaty śliwki, jagód i jeżyn.Są to aromaty świeże, przypominające galaretkę, bardziej czerwone świeżo zerwane porzeczki. Mały wkład kwiatów i słodkie tło z przypraw takich jak wanilia, imbir, czekolada i kakao.