Campogiovanni Rosso Di Montalcino Toskania
Campogiovanni Rosso Di Montalcino Toskania
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Campogiovanni Rosso Di Montalcino
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: D.O.C. Rosso Di Montepulciano
Producent: San Felice Toscana
Szczep: 100% Sangiovese
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
W drugiej połowie 1990 roku sześć hektarów posiadłości Campogiovanni zostało obsadzone odmianą sangiovese pod produkcję Rosso di Montalcino DOC. To świetnie wyważone wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowych beczkach ze slawońskiego dębu. Ma rubinową barwę i aromaty wiśni, jeżyny oraz drzewa cedrowego. Żywe o jedwabistej strukturze. Rekomendowane do makaronów z grzybami, truflami oraz do dań z wołowiny i cielęciny w sosach. 75cl bk6
Notatki Sommelier:
Znane z odważnej, warstwowej i długowiecznej czerwieni, Brunello di Montalcino, miasto Montalcino leży około siedemdziesięciu mil na południe od Florencji i ma cieplejszy i bardziej suchy klimat niż w sąsiednim Chianti. Winogrono Sangiovese jest tutaj królem, podobnie jak w Chianti, ale Montalcino ma swój własny klon o nazwie Brunello.
Winnice Brunello w Montalcino pokrywają wzgórza otaczające wioskę i rozchodzą się na różnych wzniesieniach, tworząc potencjał dla win Brunello wyrażających różne style. Z dolin, gdzie znajdują się głębsze pokłady gliny, pochodzą wina typowo odważniejsze, bardziej skoncentrowane i bogate w bogate czarne owoce. Winnice na zboczach wzgórz produkują wina bardziej skoncentrowane w czerwonych owocach i kwiatowym aromacie; miejsca te sięgają do ponad szesnastuset stóp i mają płytkie gleby ze skał i łupków.
To Rosso di Montalcino jest gotowe do drogi! Prezentuje jasnoczerwony odcień. Bukiet ujawnia aromaty czerwonych wiśni, aromatycznych ziół i trochę tytoniu. Duże i mocne na podniebieniu w typowym stylu Campogiovanni, z soczystymi czerwonymi wiśniami i aromatycznymi ziołowymi posmakami, które długo rozchodzą się na podniebieniu. Jest to Rosso, które daje przedsmak bardziej wytrwałego i złożonego Brunello.Sugestie kulinarne: dania mięsne, dania z grzybami, dania z truflami, wieprzowina lub wołowina w sosie.
Producent: San Felice
Agricola San Felice jest przesiąknięta lokalną tradycją i historią. Nazwany na cześć miejscowego wczesnochrześcijańskiego świętego z XVIII wieku, nieruchomość została kupiona przez rodzinę Grisaldi Del Taja – członków założycieli konsorcjum Chianti Classico. Rodzina produkowała wino przez kilka stuleci, aż do 1968 roku, kiedy posiadłość przeszła w ręce Enzo Morganti. Przed przejęciem kontroli Enzo Morganti spędził dwie dekady na badaniach i eksperymentach z klonami Sangiovese w Tenuta di Lilliano. W San Felice zrestrukturyzował i przekształcił tę czcigodną posiadłość, koncentrując się na produkcji wysokiej jakości wina, systematycznych badaniach naukowych i przemyślanych zakupach winnic, w tym winnicy Campogiovanni w Montalcino w 1984 r. Dziś posiadłość obejmuje kurort o powierzchni 1853 akrów,
Winnice San Felice położone są wśród łagodnie pofałdowanych wzgórz regionu Castelnuovo Berardenga w Chianti Classico. Winorośle są sadzone na dwóch różnych rodzajach gleby: glinie wapiennej oraz połączeniu piasku i wapna. Terroir Campogiovanni, w tym jego piaszczysta, bogata w minerały gleba argillowa, pozwala winoroślom Sangiovese rosnąć powoli i stabilnie, dając w ten sposób niezwykle kompletne i zrównoważone winogrona. Oprócz rodzimych odmian, takich jak klasyczny toskański Sangiovese, San Felice ma nasadzenia międzynarodowych odmian, takich jak Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Sauvignon Blanc. Podobnie jak Enzo, winiarz Leonardo Bellacini spędził większość swojej kariery pracując z Sangiovese, kontynuując spuściznę tradycji, badań i eksperymentów.
Nagrody i wyróżnienia:
91/100 pkt - Wine Enthusiast,
90/100 pkt - Wine Spectator,
90/100 pkt - James Suckling,
Highly Recommended - Decanter