Casa Lapostolle Cuvee Alexandre Chardonnay
Casa Lapostolle Cuvee Alexandre Chardonnay
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Casa Lapostolle Cuvee Alexandre Chardonnay
Kraj: Chile
Region: Casablanca Valley
Producent: Casa Lapostolle
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% VIP
Wino o przepięknej żółto złocistej barwie. Nos wypełniony aromatami słodkich cytrusów, pomarańczy i mandarynek oraz cytrusów, marakui z akcentami przypraw i białych kwiatów. Na podniebieniu skoncentrowane, o lekkiej kremowości z przyjemną zrównoważoną kwasowością. Sugestie kulinarne: dania wegetariańskie, pieczony drób, sałatka z indykiem, owoce morza, ryby, łosoś, tuńczyk.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Casa Lapostolle Chardonnay na początku subtelne, z nutami tostów i kandyzowanych gruszek, powoli tworzą warstwy jabłka, figi, wiciokrzewu i minerałów, wszystkie noszone przez długie, soczyste wykończenie. To naprawdę otwiera się w szybie, ale pozostaje niezwykle eleganckie ... Czyste Chardonnay, ta biała odmiana pochodzi z Burgundii, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie. Jego elastyczność w rozwoju w wielu regionach przekłada się na szeroki profil smakowy na rynku. Chardonnay jest powszechnie stosowana do produkcji win szampańskich i musujących.
Wina Casa Lapostolle to francusko-chilijskie przedsiębiorstwo założone w 1994 r. Przez francuską rodzinę Lapostolle i rodzinę Rabat w Chile. Rodzina Lapostolle stworzyła markę Grand Marnier i od wielu pokoleń zajmuje się także produkcją wina. Położona w Colchagua w Chile 900-hektarowa posiadłość produkuje łącznie 200 000 skrzynek wina rocznie. Chociaż produkuje kilka odmian, w tym Chardonnay, Sauvignon Blanc i Syrah, to jego wino sygnowane jest jego Clos Apalta, która jest na ogół mieszanką około 43% Carmenere, 30% Merlot, 21% Cabernet Sauvignon i 6% Petit Verdot. Słynny francuski winiarz konsultingowy Michel Rolland jest częścią zespołu winiarskiego w posiadłości. Chile produkuje wino od XVI wieku, kiedy hiszpańscy konkwistadorzy przynieśli winorośl i założone winnice. Słodkie wina były faworyzowane aż do XIX wieku, kiedy francuscy imigranci zaczęli wytwarzać wytrawne wina o zdecydowanie francuskim charakterze. Długa, wąska, przybrzeżna geografia Chile sprawiła, że transport win stał się wyzwaniem na przestrzeni wieków, choć dziś jest znaczącym eksporterem. Na zachodzie jest Ocean Spokojny, na wschodzie Andy. Ale izolacja oznaczała również, że chilijskie winnice nigdy dotąd nie zostały zaatakowane przez filoksery, co oznacza, że w przeciwieństwie do winiarzy w wielu innych częściach świata, chilijskie winnice można obsadzić oryginalną podkładką, oszczędzając producentom mozolnej pracy przy szczepieniu winorośli na filokserze odporne podkładki. Chile uruchomiło system apelacji w 1994 r., istnieje pięć regionów, z których każdy ma wiele podregionów. Chile przyciąga inwestycje europejskich i amerykańskich producentów, w tym Robert Mondavi Winery, Kendall-Jackson, Lafite-Rothschild i Miguel Torres.
Nagrody i wyróżnienia:
Bronze Medal - Decanter World Wine Awards
Bronze Medal - The TEXSOM International Wine Awards
Bronze Medal - International Wine Challenge
Commended International Wine Challenge
Gold Medal - Mundus Vini
Silver Medal - Chardonnay-du-Monde
Bronze Medal - Indy International Wine Competition