Champagne Lanson Black Label Brut NV 3L JEROBOAM

Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Champagne Lanson Black Label Brut NV 3l JEROBOAM

 

Kraj: Francjia

Region: Champagne

Apelacja: AOC Champagne

Producent: Champagne Lanson

Typy: Dry White Chardonnay

Typ: białe, wytrawne, musujące

Champagne 3 Litry 

 

Rozwiń opis...

Wino champagne o jasnozłotym odcieniu z żywymi drobnymi bąbelkami. Świeże owocowe z akcentem miodu. Na podniebieniu pełne dojrzałych owoców cytrusowych, zielonego jabłka, gruszki i migdałów. Trwałe subtelne wykończenie. Wypróbuj go z daniami na bazie ryb: przystawkami, starterami, tatarem lub przekąskami na ciepło. Podawać w temperaturze 8-10°C w kieliszku o charakterystycznym kształcie, który podkreśla perlage i uwydatnia bukiet zapachowy.

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Założony w 1760 roku dom Lanson zawsze mieszał swoje szampany, używając większości Pinot Noir i Chardonnay, aby osiągnąć idealną równowagę mocy i finezji. Ponad 500 ha winorośli zapewnia Lanson najlepsze winogrona z najlepszych działek. Bogactwo, finezja i elegancja są wzmacniane przez dodawanie win rezerwowych do młodych win. Cuvées bez rocznika składające się z ponad 10 różnych roczników win rezerwowych i leżakujące w piwnicy przez co najmniej 3 lata. Le Blanc de Blancs zostało stworzone przez Hervé Dantana, domowego winiarza, po jego przybyciu w 2013 roku, aby wzmocnić świeżość stylu Lanson, łącząc go z finezją Chardonnay.

Champagne Lanson jest jednym z najstarszych domów szampańskich. Po założeniu przez kapitana milicji burżuazyjnej i właściciela winnicy François Delamotte, dom został przejęty przez bliskiego przyjaciela i partnera biznesowego Jean-Baptiste Lansona i przemianowany na Champagne Lanson. Z Lansonem na czele firma szybko się rozwinęła pod nową nazwą, szczególnie na rynkach poza Francją. Dzisiaj dom szampański pozostaje wierny czterem podstawowym filarom produkcji win: skrupulatnej selekcji crus, winifikacji zgodnie z oryginalną zasadą szampana, rzadkiej kolekcji win rezerwowych i przedłużonemu dojrzewaniu w piwnicach. Teraz, gdy znasz już podstawy, oto dziewięć kolejnych faktów, które powinieneś wiedzieć o szampanie Lanson.

Champagne Lanson ma widniejący na każdej butelce szampana Lanson symbol krzyża pochodzi z XI wieku. Każda butelka szampana Lanson ma wytłoczony szkarłatno-czerwony krzyż na etykiecie, znaczący symbol w Kościele katolickim. Krzyż maltański pierwotnie należał do Zakonu Maltańskiego, zakonu religijnego, którego członkiem był najmłodszy syn François Delamotte'a, Nicolas-Louis. Został zmuszony do opuszczenia Malty i powrotu do Francji w 1798 r. po wydaleniu zakonu przez Napoleona Bonaparte i późniejszej francuskiej okupacji wyspy. Nicolas-Louis przejął wówczas kontrolę nad domem szampańskim i podjął decyzję o użyciu Krzyża maltańskiego jako emblematu jako symbolu otwartości, życzliwości i gościnności.

Champagne Lanson Firma szczyci się szeroką obecnością na rynkach zagranicznych. Kluczowym aspektem Champagne Lanson jest koncentracja na eksporcie na rynki zagraniczne, priorytet, który marka utrzymuje od lat 30. XIX wieku. Kiedy Lanson przejął zarządzanie domem w 1837 roku po śmierci Nicolasa-Louisa, szybko zabrał się do pracy nad rozwojem zasięgu Champagne na rynkach poza Francją, szczególnie w Wielkiej Brytanii. Była to strategia biznesowa, którą przekazał swojemu synowi, Victorowi-Marie, który przejął zarządzanie domem w 1855 roku i podpisał pierwszą umowę wyłącznego agenta z firmą Percy Fox w Londynie, zapewniając, że Champagne Lanson był jedynym francuskim winem musującym sprzedawanym przez detalistę win i alkoholi. Umowa, która trwała ponad 100 lat, umocniła popularność Lanson w całym kanale La Manche.

Champagne Lanson Szampan jest uwielbiany przez rodzinę królewską. Biorąc pod uwagę dominującą pozycję szampana w Zjednoczonym Królestwie, to była tylko kwestia czasu, zanim rodzina królewska położy na nim swoje ręce. W rzeczywistości Champagne Lanson jest oficjalnym dostawcą szampana na brytyjski dwór królewski od 1900 roku, kiedy to królowa Wiktoria przyznała tytuł Dostawcy Szampanów Jej Wysokości Henriemu Marie Lansonowi. Do dziś królewska pieczęć widnieje na każdej butelce szampana Lanson, chociaż teraz, gdy król Karol objął tron, Lanson będzie musiał ponownie złożyć wniosek o dalsze tłoczenie herbu na swoich butelkach. Ale nie tylko brytyjska monarchia zrobiła wrażenie na przestrzeni lat: Champagne Lanson otrzymał wcześniej również królewskie nominacje na dwory Szwecji i Hiszpanii.

Champagne Lanson Marka ta jest oficjalnym szampanem Wimbledonu. Od lat 70. Champagne Lanson jest partnerem All England Lawn Tennis & Croquet Club (znanego również jako All England Club), gdzie odbywa się coroczny turniej tenisowy Wimbledon. Od czasu rozpoczęcia partnerstwa w 1977 r. szacuje się, że podczas mistrzostw tenisowych rozlano około 4 milionów kieliszków Lanson. W 2001 r. dom szampański stał się w końcu oficjalnym szampanem Wimbledonu. Chociaż partnerstwo miało wygasnąć w 2023 r., dom szampański i klub tenisowy odnowiły swoje partnerstwo , które ma wygasnąć w 2028 r.

Champagne Lanson podczas I wojny światowej w piwnicach Champagne Lanson przebywały setki uchodźców. Zarówno I wojna światowa, jak i II wojna światowa wyrządziły spustoszenie w regionie Szampanii, ponieważ winnice zamieniły się w pola bitew. Podczas pierwszej wojny miasto Reims było szczególnym celem niemieckich bombardowań, a katedra w Reims była niemal nieustannie ostrzeliwana. Aby wesprzeć społeczność, Champagne Lanson otworzyło drzwi do swoich podziemnych piwnic, w których schroniło się wielu mieszkańców miasta. W piwnicy umieszczono łóżka, stoły i krzesła dla osób szukających schronienia, a tymczasowe szkoły i kościoły zbudowano, aby zachować pozory życia na powierzchni. Według Forbesa w podziemnym kościele odbywały się nawet śluby, ponieważ katedra na powierzchni była nadal niszczona. Obecnie wielu plantatorów, którzy dostarczają winogrona do Champagne Lanson, to potomkowie tych, którzy mieszkali w piwnicach podczas wojny.

Champagne Lanson produkcja. Fermentacja jabłkowo-mlekowa schodzi na dalszy plan w procesie produkcji. Jednym z głównych filarów filozofii Champagne Lanson jest produkcja szampana przy użyciu technik winifikacji zgodnie z oryginalną zasadą regionu, która obejmuje fermentację bezmlekową. Podczas fermentacji jabłkowo-mlekowej (MLF) cierpki kwas jabłkowy przekształca się w kwas mlekowy, co skutkuje łagodniejszym szampanem z mniejszą ilością owocowego smaku i bardziej kremowymi nutami maślanymi. Spośród dziesiątek win produkowanych w Champagne Lanson, jedynym winem, które przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową, jest flagowe Black Label. I nawet wtedy przekształca się tylko 20 do 25 procent wina, pozostając wiernym tradycyjnym metodom produkcji marki. Odchodząc od fermentacji jabłkowo-mlekowej, szampany Lanson mogą leżakować w butelce przez lata dłużej niż szampany zawierające dużo kwasu mlekowego.

Champagne Lanson Wina tej firmy przechodzą znacznie dłuższy okres leżakowania, niż uważają władze regionu Szampanii za konieczne. Ponieważ wina Champagne Lanson nie przechodzą fermentacji MLF, mogą przejść dłuższy proces starzenia niż inne domy w regionie. Podczas gdy region Szampanii oznacza, że ​​wino musi leżakować w butelce przez co najmniej 15 miesięcy, a na osadzie przez co najmniej 12 miesięcy, Black Label NV leżakuje na osadzie przez co najmniej cztery lata, zanim zostanie odgazowane. Ponieważ wina nie przechodzą żadnej fermentacji jabłkowo-mlekowej, dłuższy okres leżakowania pozwala winom naturalnie zmięknąć, zaokrąglając wszelką zbyt ostrą kwasowość pozostałą po kwasie jabłkowym.

Champagne Lanson oferuje bogaty wybór win rezerwowych, wykorzystywanych do kupażowania. Piwnice Champagne Lanson przechowują kolekcję rocznikowych szampanów sięgających aż 1904 roku. Kolekcję rozpoczął w 1967 roku Etienne Lanson, ówczesny kierownik domu, który pragnął zachować wcześniejsze roczniki, które dom mógłby wykorzystać do mieszania w przyszłości. W podstawowej ofercie marki — Black Label, White Label i Rosé — 35 procent wina stanowią roczniki rezerwowe, które potencjalnie pochodzą nawet z 2006 roku. Oprócz wykorzystywania tych win do mieszania, w ostatnich latach Champagne Lanson zaczął sprzedawać kilka roczników rocznie, z których większość jest butelkowana w Magnum.

Champagne Lanson Black Label Brut NV 3L JEROBOAM - Opinie klientów

Dodaj opinię

Champagne Lanson Black Label Brut NV 3L JEROBOAM

Dodaj opinię