Château Latour Les Forts de Latour Pauillac AOC
Château Latour Les Forts de Latour Pauillac AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château Latour Les Forts de Latour Pauillac AOC
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Pauillac
Producent: Château Latour
Pojemność: 0,75l BK17
Wino o głębokim ciemnoczerwonym kolorze. Ukazuje aromaty czarnej porzeczki, śliwki, gorzkiej wiśni z nutą czekolady, dymu i cedru. Podniebienie jest pełne ciała, treściwe z soczystymi dojrzałymi taninami i bardzo dobrą wagą w ustach, wykończenie długie, gładkie z mineralnymi nutami. Sugestie kulinarne: Dania z borowikami i truflami, steki - polędwica z Foie Gras, jagnięcina, ptactwo łowne - np. pieczone kuropatwy z czerwonym winogronem, dzikie kaczki, perliczki,; sery i wędliny, dania kuchni włoskiej.
Utworzony około 1680 roku Château Latour jest jedną z najstarszych winnic w Médoc. Istnieje centralna działka znana jako Enclos z 47 hektarami starych winorośli, które są utrzymywane z najwyższą starannością, ponieważ są to te, które są używane do produkcji wielkiego wina. Kolejne 18 hektarów zewnętrznych działek, składających się z winorośli mających mniej niż dziesięć lat i potencjalnie odtajnionych działek, jest wykorzystywanych do produkcji drugiego wina nieruchomości, Les Forts de Latour.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pikantny bukiet przeplatany dużą ilością nut tytoniowych, skórki śliwki, akcent kwiatowy, więcej pikantnych owoców. W smaku soczyste, dość mięsne, dobra struktura kwasowo-taninowa, w ekstrakcie jagody, delikatna goryczka może pochodzić prawdopodobnie z wina tłoczonego, może wzrosnąć w pierwszej fazie przyjemności, którą osiągnie około pięciu lat na krótko przed butelkowaniem: fantastyczny bukiet mokki i terroir, czarne grzyby i suszone śliwki, wspaniały aromat jagód, soczyste taniny. , dobre wsparcie, długi finisz Czy naprawdę trzeba nazywać tego wspaniałego Pauillaca drugim winem. Ciemny, głęboki granat, tylko delikatnie rozjaśniający, dość głęboki, mieszanka tonów jagodowych i kwiatowego wsparcia, lekko kwiatowa. nuta aromatyczna i orzeźwiająca, na podniebieniu przyjemne, delikatne taniny, które nadają słodką cierpkość, akompaniament szlachetnego drewna, dużo jeżyn w delikatnym finiszu, długo się utrzymuje, wymaga około pięciu lat starzenia w butelce.
Apelacja Pauillac została nazwana na cześć miasta o tej samej nazwie, Pauillac na Médoc, półwyspie na północ od Bordeaux, które produkuje wiele najlepszych win na świecie. Dominującą pozycję apelacji dokumentuje pochodzenie 3 z 5 głównych crus w klasyfikacji z 1855 roku: Château Lafite-Rothschild, Château Latour i (od 1973) Château Mouton-Rothschild. Istnieją również dwa Deuxième Cru (dwa Pichons, Château Pichon Baron i Château Pichon Comtesse de Lalande), Quatrième Cru (Château Duhart-Milon) i 12 Cinquième Crus (Château Batailley, Château Haut-Batailley, Château Croizet-Bages, Château ). Clerc-Milon, Château Grand Puy Ducasse, Château Grand Puy Lacoste, Château Haut Bages Liberal, Château Lynch-Bages, Château Lynch Moussas, Château d'Armailhac - dawniej Château Mouton Baronne Philippe - Château Pedesclaux i Château Pontet-Canet).
Uderzający jest hierarchiczny podział pomiędzy Premier Crus i Deuxième Crus – z prawie całkowicie pominiętym sklasyfikowanym pomocnikiem – a Cinquième Crus. Ponieważ pod względem jakości istnieje teraz inny Premier Cru, Protopauillac Château Pontet-Canet, zaktualizowana wersja rankingu z 1855 r. moim zdaniem wyglądałaby nieco inaczej. Warto zauważyć, że we wszystkich sklasyfikowanych zamkach nadal produkuje się doskonałe wina, po tym jak dwa zamki Croizet-Bages i Pedesclaux, które przez długi czas wykazywały znaczne słabości, znów są popularne i poszukiwane.
Wina z Pauillac są najbardziej męskie z już mniej kobiecych Bordaux, często są kruche i niedostępne w młodości i generalnie mają znaczny potencjał starzenia, szczególnie w późniejszych latach. Jeśli przyjąć fikcyjny wskaźnik cen Bordeaux, to wina z apelacji Pauillic, wraz z winami z Pomerol, mają najwyższą premię w porównaniu do porównywalnych jakościowo win z innych apelacji. Konsumentowi z ograniczonym budżetem nie jest łatwo delektować się klasycznym Pauillacem, ponieważ prawie nie ma Cru Bourgeois, które ułatwiłyby wejście w typowość.
Château Latour Les Forts de Latour Pauillac AOC - Opinie klientów
Wino Pauillac 2014
Za tak poważne wino smak skromny, wino ciekawe lecz raczej można od tak wybitnego wina wymagać więcej złożoności i wdzięku. Pauillac jest bogaty w aromat rozpieszcza nutami dżemu jeżynowego, dojrzałych czarnych porzeczek, przypraw, duszonych czarnych i czerwonych owoców oraz dymnych, ziemistych akordów. Otwarte, harmonijne podniebienie owocowe, okrągłe taniny, jedwabista struktura i długi finisz z nutą pestek wiśni.
Château Latour Les Forts de Latour Pauillac
Drugie wino Château Latour jest wytwarzane z winogron zebranych z działek w Latour, których winorośl ma mniej niż osiem lat. Wiele osób nie uważa go za "drugie" wino, ale raczej za wino samo w sobie, o poziomie piątej lub nawet czwartej klasy cru. Jego imponująca struktura garbnikowa wymaga, aby był piwniczny przez wiele lat, aby całkowicie zmiękczyć. Bardzo wyróżniające się wino.
2024-10-31
Château Latour Les Forts de Latour Pauillac 2016
Średnio ciemna czerwień wina. Eteryczny bukiet, subtelne nuty acetonu, pewne zwiewne tony, w każdym razie bardzo specyficzne. Na podniebieniu czerwone jagody, kwasowość nieco nierozwinięta, na powierzchni ekstrakt kapsułkowy. Wygląda na to, że jest w jakiś sposób wymuszony. Ciężko ocenić - jeśli od razu chce się rzetelnie ocenić. Następnie wzrosła w powietrzu. Więc zdekantuj.