Chianti Selvato
Chianti Selvato
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chianti Selvato
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOCG Chianti
Winnica: Giordano Vini
Szczep: sangiovese , canaiolo nero
Pojemność: 0,75l
Wino o jasnoczerwonej barwie z refleksami w kolorze owocu granatu, otwiera się czystym i intensywnym bukietem przywodzącym na myśl aromaty czerwonych owoców, skóry, wanilii i przypraw, harmonijnie połączone dzięki starzeniu. W ustach bogate, o długo utrzymującym się posmaku, wywołujące wrażenie pełnej harmonii. c4
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Chianti jest tak samo istotne dla kuchni włoskiej jak oliwa z oliwek extra vergine. Niewiele jest przyjemności tak wyraźnych jak cierpkie, pikantne, ziołowe wino Chianti obok talerza pokrojonego prosciutto lub makaronu al pomodoro. Typowe nuty smakowe obejmują czerwone owoce, suszone zioła, ocet balsamiczny, dym i dziczyznę. W górnej części wina oferują nuty konserwowanych wiśni kwaśnych, suszonego oregano, redukcji balsamicznej, suchego salami, espresso i słodkiego tytoniu. Najlepszym przykładem Chianti jest doznanie degustacyjne. Wyobraź sobie zapachy, które czujesz, gdy przechodzisz przez włoski sklep spożywczy: przy wejściu stoi miska konserwowanych kwaśnych wiśni Amarena. Przechodzisz pod kiściami suszonego oregano, mijasz ścianę ciemnego, aromatycznego octu balsamicznego, a następnie mijasz ladę, przy której krojone jest suche salami. Przy barze ciemne espresso kapie do ceramicznego tazza. W drzwiach unosi się szept słodkiego tytoniu z fajki starego mężczyzny na zewnątrz.
Chianti ma wytrawne smaki połączone z wysoką kwasowością i grubymi taninami, co czyni je niesamowitym winem do jedzenia. Wysoka kwasowość przebija się przez bogatsze tłuste dania i sprawdza się w sosach pomidorowych. Pizza to ulubione połączenie i pasuje do wszystkich stylów Sangiovese, od lżejszych win Chianti po bogatsze Brunello di Montalcino .
Wszystkie te suche, pudrowe taniny sprawiają, że wina Chianti idealnie pasują do dań, które wykorzystują oliwę z oliwek lub podkreślają bogate kawałki mięsa, takie jak Bistecca Alla Fiorentina , stek z polędwicy sezonowanej na sucho z bydła rasy Chianina karmionego trawą i wykańczanego zbożem. Jeśli jest odpowiednio przyrządzony, jest to jedno z najbardziej soczystych dań mięsnych na świecie.