Cigno Moro Negroamaro Z
Cigno Moro Negroamaro Z
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
CignoMoro Negroamaro IGP
Kraj: Włochy
Region: Salento
Apelacja: IGP Salento
Producent: Cigno Moro
Szczepy: Negroamaro
Pojemność: 0,75lc2
Alkohol: 14,5%
Wino powstało w całości z odmiany Negroamaro uprawianej w Salento, prezentuje ciemno wiśniową szatę z aromatami owoców leśnych, dojrzałych malin, wiśni, cassis oraz dżemu śliwkowego. Na podniebieniu gładka miękka tekstura z przyjemnymi aksamitnymi taninami i posmakiem słodkich owoców. Długie przyjemne wykończenie z balsamicznym akcentem. Sugestie kulinarne: dziczyzna, makarony z mięsami, gulaszami, salami, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cignomoro, butikowa włoska winiarnia, została założona w 2008 roku przez Ciro Matichecchię i Hugo Rojo de Castro, Hiszpana z urodzenia. Winorośl rośnie w regionie Apulii na ziemi, którą kiedyś uprawiali dziadkowie Ciro. Winiarnia znajduje się w Martina-Franca na szczycie pięty włoskiego buta, 12 mil w linii prostej od Morza Adriatyckiego na wschodzie i 17 mil od Zatoki Tarentu na południowym zachodzie. Nazwa Cignomoro oznacza czarnego łabędzia, co nadaje ich winu elegancji i odróżnia je od głównych producentów wina „białego łabędzia”.
Apulia, wiodący region uprawy winorośli, rozciąga się wzdłuż południowo-wschodniego wybrzeża Włoch i obejmuje to, co nazywa się „piętą buta”. Sama pięta jest znana jako Salento. Uważa się, że winogrona były uprawiane w tym rejonie przez starożytnych Greków już w VII wieku p.n.e.
Białe winogrona uprawiane są w dolinie Itria na wysokości 450 metrów, natomiast winogrona na wina czerwone uprawiane są w Mandurii, dalej na południe wzdłuż Zatoki Tarantońskiej w regionie Salento. Gorące, słoneczne dni, czerwona, wapienna ziemia i umiarkowany mikroklimat „Mare Nostrum” – Morza Śródziemnego – tworzą idealne terroir.
Partnerzy specjalizują się w tradycyjnych odmianach, takich jak Primitivo, Negroamaro, Susumaniello dla czerwonych win oraz Minutolo, Bianco di Alessano i Verdeca dla białych win. W Cignomoro – w prawdziwie butikowym stylu – każda butelka jest częścią limitowanej produkcji. Winogrona są zbierane ręcznie, a szanowane starożytne praktyki są mieszane z nowoczesnymi technikami.