CignoMoro Susumaniello Salento
Kraj: Włochy
Region: Salento
Apelacja: IGP Salento
Producent: Cigno Moro
Szczepy: Susumaniello (Somarello)
Pojemność: 0,75l c2
Alkohol: 14%
Rozwiń opis...Wino powstało z autochtonicznej odmiany winogron Susumanielo, prezentuje głęboki czerwony odcień z fioletowymi refleksami, aromaty dojrzałych czerwonych owoców, jagód. Na podniebieniu skoncentrowane, o przyjemnej kwasowości, z wyczuwalnymi nutami dojrzałych owoców, wiśni oraz śliwki. Długie przyjemne wykończenie. Wino dojrzewało 6 miesięcy w dębowych beczkach.Sugestie kulinarne: makarony z mięsami, gulaszami, salami, dojrzałe sery, faszerowane karczochy.
Susumaniello to włoskie czerwone winogrono, synonim Apulii. Jest to rzadkie winogrono i jedno z wielu potomków Garganegi. Susumaniello jest uprawiane głównie w Brindisi, gdzie jest zwykle używane w mieszankach, razem z Malvasia Nera i Negroamaro, ale wykazuje również dobry potencjał odmianowy. Te czerwone winogrona nadają się do różnych stylów, ale głównie są winifikowane do wytrawnych czerwonych win. Większość przykładów jest miękka i owocowa, z dominującymi aromatami śliwek i wiśni. Są to wina o głębokim kolorze, średnio zbudowane i przyjemnie taniczne, które dobrze się starzeją.
Wina czerwone półwytrawne odpowiednio łączą orzeźwienie win wytrawnych i atrakcyjność win półsłodkich, więc z zadowoleniem połączą przy jednym stole zwolenników win wytrawnych i słodkich. Wina czerwone półwytrawne zdecydowanie zadowolą tych, którzy szukają w winie aromatów typowych dla win czerwonych tj. aromaty czerwonych i czarnych owoców, przypraw, ziół, kwiatów, aromatów beczki czy czekolady, a dodatkowo zależy im na wyczuwalnej w ustach delikatnej słodyczy. Wina czerwone półwytrawne znajdują upodobanie oraz dużym urokiem i uznaniem, przede wszystkim dzięki ich uniwersalności, świetnie sprawdzają się na, przyjęciach urodzinowych czy w restauracji jako wino domowe.
Wyznaczone są ogólne normy, które ze względu na zawartość cukru decydują o tym czy wina można zaliczyć do win półwytrawnych. Natomiast bywają wyjątki związane z kwasowością. Chodzi o zasadę, że różnica między kwasowością wina, a zawartością cukru resztkowego nie jest mniejsza niż 10 g. Przykładowo wino czerwone przy kwasowości 9 g, które zawiera 19 g cukru, może być sklasyfikowane jako wino półwytrawne czerwone, mimo że słodycz wychodzi poza ogólne ramy dla swojego smaku. W tej kategorii udział win jakościowych jest mniejszy niż w winach wytrawnych.