Cline Sauvignon Blanc
Kraj: Stany Zjednoczone
Region: Hrabstwo Sonoma
Producent: Cline Family Cellars
Szczep: 100% Sauvignon Blanc
Alkohol: 14,1%
Rozwiń opis...Sauvignon Blanc z North Coast zapewnia rześki i orzeźwiający charakter, z którego słynie Sauvignon Blanc. Aromat mandarynki i limonki. Jasne i owocowe podniebienie cytrusów, gruszki i cytryny, ze świeżą, dobrze zbalansowaną kwasowością sprawia, że wino to jest przyjemne w lekkim lub średnim smaku lub samodzielnie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Zioła i owoce z sadu przywodzą na myśl połączenia jedzenia i wina, w tym pieczona polędwica wieprzowa z gotowanymi gruszkami i kompotem jabłkowym. Pikantne nuty posiekanych jabłek nadają aromatyczne niuanse pysznemu, dojrzałemu podniebieniu o średniej budowie z owocowymi i kwiatowymi nutami na finiszu. Połącz z: białą rybą, skorupiakami, ostrygami, kurczakiem. Szparagi, kolendra, karczochy, sałatki. Rzeczy cytrynowe lub czosnkowe.
Sauvignon Blanc to późno dojrzewająca odmiana winogron białych o średniej plenności. Odmiana wrażliwa na mróz wymaga ciepłych stanowisk, żyznych i niezbyt suchych gleb. Wino Sauvignon uprawiane jako pojedyncza odmiana charakteryzuje się zazwyczaj charakterystycznym i wyrazistym aromatem. Typowe są świeżo skoszona trawa, zielona papryka, porzeczki i agrest. Można również wyczuć lekkie nuty siarki i krzemienia. Jednakże charakter rośliny może się znacznie różnić w zależności od obszaru uprawy i sposobu rozwoju. Wina z Nowej Zelandii są często opisywane jako pieprzne. We Francji cieplejsza fermentacja podkreśla mineralne cechy win. Za granicą jednak preferowane są niższe temperatury, aby wydobyć owocowe aromaty. Nawiasem mówiąc, Sauvignon Blanc nie ma nic wspólnego ze smakiem Cabernet Sauvignon.
Sauvignon Blanc jest odmianą winorośli występującą niemal na całym świecie. Oprócz większości europejskich krajów winiarskich, takich jak Hiszpania, Włochy, Bułgaria i Węgry, jest on również reprezentowany w Australii. Co roku tutejsi winiarze przetwarzają około 7500 ton wina, często mieszanego z sémillon. W Nowej Zelandii Sauvignon Blanc rośnie głównie w Marlborough, na północnym krańcu Wyspy Południowej. Tę odmianę można spotkać również w Chile, Republice Południowej Afryki, Kanadzie i Dolinie Napa w Kalifornii. W Republice Południowej Afryki winiarnia Buitenverwachting słynie przede wszystkim z najwyższej jakości win Sauvignon Blanc. Winnica Weedenborn zajmuje w Niemczech szczególną pozycję.
Od końca lat 80. XX wieku Sauvignon Blanc jest najpowszechniej uprawianą odmianą winorośli w Bordeaux. Jest tradycyjnie stosowany w wytrawnych białych winach z regionów Entre Deux Mers i Graves. W mieszankach z Sémillon i Muscadelle winiarze z regionów takich jak Barsac, Cérons czy Loupiac przetwarzają również Sauvignon Blanc na wina słodkie. Rzadkością jest jednoszczepowe wino Pavillon Blanc du Château Margaux z regionu Médoc. Sauvignon Blanc trafia również do słynnego na całym świecie wina Premier Grand Cru Classé Supérieur z Château d'Yquem. Inne regiony uprawy winorośli, w których preferowany jest Sauvignon Blanc, to Loara i południowy zachód.
2025-01-05
Cline Sauvignon Blanc 2023
W ustach pozostawia uczucie świeżości i czystości, aromat i długotrwały efekt końcowy. Wino o jasnożółtej barwie z zielonkawymi refleksami. Bardzo złożony zapach z nutami świeżej trawy, substancji mineralnej nadającej osobowości i mnóstwem świeżych owoców, takich jak cytrusy, ananas lub melon.