Cusumano Jale Sicilia DOC
Cusumano Jale Sicilia DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cusumano Jale Sicilia DOC
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Apelacja: IGT Siciliane
Producent: Cusumano
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75lbk17
Błyszczący złoty kolor. Urzekające aromaty owoców tropikalnych, roztopionego masła, z mineralną nuta gipsu i odrobiną białego pieprzu. Smak: Doskonały smak. Na podniebieniu miękkie i bogate, świetna kwasowość i równowaga. Długa maślana końcówka. 6 miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Sugestie kulinarne: Potrawy z ryb, owoców morza, warzyw w bogatych sosach.
Notatki Sommelier Bachus Wina
To właśnie dzięki gamie poświęconej winom z jej terytorium Cusumano udaje się wyrazić to, co najlepsze na Sycylii i jej tysiące różnych niuansów. Intensywne i żywe wina, zawsze w porządku i towarzyszą temu złożoności, którą są w stanie zaoferować tylko najlepsze winnice. Sicilia Bianco DOC „Jalé” Cusumano rodzi się w Tenuta di Ficuzza, niedaleko Palermo, z drobiazgowej selekcji najlepszego Chardonnay, szczepu winogron, który w tej części Sycylii znalazł idealne środowisko do dojrzewania do perfekcji. Winifikowane i pozostawione do leżakowania w barrique przez kilka miesięcy, jest to wino, które wyróżnia się w kieliszku gładkością i głębią. Sicilia Bianco DOC „Jalé” to delikatna i czarująca biel, już doskonale zbalansowana, ale zdolna do zachowania wielkich niespodzianek po wielu latach, jeśli będzie odpowiednio przechowywana w piwnicy.
Sycylia to wspaniały region do odkrycia ze względu na dynamikę i energię, jaką emanuje ta wyspa, zwłaszcza jeśli chodzi o wino. Z 115 000 hektarami winnic Sycylia zajmuje pierwsze miejsce we Włoszech pod względem wielkości winnic. Nie jest to jednak największy producent wina w kraju, ten zaszczyt należy do Veneto. Podobnie jak sąsiednia wyspa Sardynia, Sycylia również ma długą tradycję winiarską. Osiedlili się tu Fenicjanie, Rzymianie i Grecy, którzy odcisnęli swoje piętno na kulturze winiarskiej. Potem jednak Sycylia zapadła w głęboki, winny sen. Dopiero pod koniec XVIII wieku, wraz z rozwojem i sukcesem wina Marsala, wyspa ponownie doświadczyła winiarskiego rozkwitu. Angielski kupiec John Woodhouse odkrył, że dodanie alkoholu sprawia, że wino jest stabilniejsze, podobnie jak popularne w tym czasie wina Porto czy Sherry. Trend gospodarczy, który naznaczył Sycylię w ciągu ostatniego stulecia, to (r)ewolucja od modelu społecznego kantyny (spółdzielnie) do prywatnej winnicy. Pod koniec lat 80. wielu producentów zdecydowało się na nową metodę: sprzedaż prywatną w rodzinnym majątku. Najważniejsza była jakość, a nie ilość. Jednak wina sycylijskie nadal bardzo rzadko można spotkać w ramach kontrolowanych nazw pochodzenia. Region jest w dalszym ciągu producentem głównie win IGP (Indicazione Geografica Protetta, wino wiejskie) i win generycznych (dawna kategoria win stołowych), z podanym rokiem i odmianą winorośli lub bez.
2022-05-21
Cusumano Jale Sicilia DOC
Słomkowożółty ze złotymi refleksami. W nosie wyraża bukiet o rzadkiej złożoności, zapachy kandyzowanych owoców cytrusowych i ananasa otwierają się na nuty wanilii, cynamonu i słodkich przypraw. Ciepłe zapachy kwiatów w duchu poprzedzają bogate, gładkie podniebienie, które jest szczególnie długie i żywe.